Äntligen stod Badhotellet i programtablån. Våra huvuden lyftes. Så, där kommer nästa säsong ändå!
Min hustru och jag har följt den danska TV-serien om Andersens Badehotell utanför Skagen från den första säsongen, som i Sverige sändes av TV4 våren 2014. Då utspelade sig handlingen sommaren 1928 och under den sjätte säsongen hade man kommit fram till sommaren 1939. De bärande rollerna gestaltas alltid av samma skådespelare som åldras med sina rollgestalter. För oss, liksom för hotellets gäster och personal, har det blivit som att varje år få återse ett antal vänner och bekanta.
Flera gånger har vi känt oro för att nu kanske det inte kommer någon mer säsong men så har serien dykt upp igen som en fågel Fenix och förgyllt våra TV-kvällar. För den säsong, som nu sänds av TV4, rekommenderar vi varmt att ni anmäler er till C More och betalar den månadsavgift som gör att man slipper se avsnitten med reklamavbrott. För avsnitten är som livet självt. Fulla av glädjeämnen och sorger, vardagshändelser och överraskningar. Och då vill man ju inte bli avbruten av oönskade reklaminhopp vid de mest olämpliga tillfällen.
För den som vill följa serien från första säsongen finns möjlighet att köpa alla säsongernas DVD-boxar, utom den nu pågående, med svensk text från Discshop.
Serien tar upp stort som smått och den nu aktuella säsongen präglas givetvis av att Danmark tisdagen den 9 april 1940 ockuperades av tyska trupper. I Sønderjylland korsade tyskarna gränsen i fyra kolonner och maken till en av tjänsteflickorna på Badhotellet var en av de danska soldater som försökte stoppa den tyska framryckningen.
Boken 9 APRIL gavs ut år 1940. Den innehåller korta redogörelser från många av de danska soldater som strax efter klockan fyra på morgonen ryckte ut till sina enkla, förberedda eldställningar för att försöka stoppa den tyska invasionen. En omöjlig uppgift om man ser till de vapen som de hade till sitt förfogande. De förflyttade sig med cyklar eller sidovagnsmotorcyklar som kunde transportera deras kraftigaste vapen. En 20 mm automatkanon som var verksam mot de tyska pansarbilarna men inte kunde hejda stridsvagnar. Samtidigt angreps de hela tiden från luften av tyska stridsflygplan. Klockan nio på förmiddagen var det hela över. Danmark och Tyskland kom överens om eldupphör och de danska soldaterna beordrades att återvända till sina kaserner. Nu var det fritt fram för Tyskland att ockupera Danmark. I boken berättar en dansk kapten om sina förhandlingar med tyskt befäl:
Jag blev förd från Bredevad bort till Vejletrakten, och först där kom förhandlingarna i gång och jag fick vetskap om regeringens beslut. Vad resultat blev vet alla, men när jag skulle tillbaka till Bredevad frågade den tyske generalen mig.
– Hur många man hade ni egentligen?
Jag ville inte nämna det ringa antalet, men då sa tysken själv.
– Vi räknade med 800 i Sönderberg, 5 000 i Sögaard och 1 500 i Tönder.
– De 800 är nog riktigt, men sen hade vi heller inte fler.
– Menar ni, sade tysken, att ni tog upp kampen mot en hundra gånger större styrka, utan ställningar, utan förbindelser och utan några linjer bakom?
– Ja, svarade jag.
Då sträckte tysken fram handen och sade:
– Ni kan hälsa ert folk och säga att sådana soldater skulle den tyska krigsmakten vara stolt över att äga.
Bland stamgästerna på Badhotellet finns byggmästare Georg Madsen med familj. Familjefadern själv är en vidlyftig person som inte drar sig för att töja på lagens gränser när ekonomiska vinningar lockar. Hustrun Therese försöker hålla emot men ofta förgäves. Nu under ockupationen öppnar sig möjligheter till stora vinster genom att gå tyska intressen tillhanda.
Den danske författaren Hans Kirk (1898-1962) arresterades 1941 och fördes till interneringslägret Horseröd varifrån han lyckades fly år 1943. Hans bok Djævelens penge kom år 1952 och blev översatt till svenska med titeln Djävulens pengar år 1978. Där skildrar han hur samarbetsmän går en lysande framtid till mötes med stöd från högsta håll. Som detta brev skrivet av Danmarks statsminister:
Till Firma Klitgaard & Sönner
Herr Ingenjör Thomas Klitgaard
Med anledning av Er förfrågan och som resultat av en på Ert initiativ genomförd förhandling vill jag gärna göra helt klart, att det är på regeringens uttryckliga önskan, som Ni rättar Er efter kravet att utföra vissa arbeten för ockupationsmakten. Det är min övertygelse, att en vägran skulle leda till katastrofala förhållanden och inte tjäna vårt fäderneslands intressen. Jag ber Er därför så enträget, som jag kan, att försöka få dessa saker att fungera så smidigt, som det är möjligt. Och vi bör ju härvidlag hela tiden tänka på, att vi inte är ockuperade av en fientlig makt, utan av en fredlig nation, som i självförsvar har tvingats gripa till vissa under fredliga förhållanden okända medel.
Senaste säsongen av Badhotellet sänds nu av TV4 på torsdagskvällar klockan 20.00. Väljer ni att se via C More brukar det aktuella programmet vara tillgängligt först femton minuter senare.