Putin skålar under en FN-lunch med generalsekreteraren Ban Ki-moon 28 september 2015 i FN-högkvarteret. (AP Photo/Andrew Harnik). Bilden är förstås ett montage?

Låt mig ställa några frågor angående uppståndelsen runt rapporten om att Ryssland (på order av Putin) genomfört it-attacker och drivit kampanj mot det demokratiska systemet i USA för att få Donald Trump vald till USAs president.

Vem vet vad som är sant om detta? Inte våra ledande massmedier, inte regeringen Löfvén/Wallström/Hultqvist, inte heller våra flitigt anlitade försvarsexperter och inte heller Jan Guillou, Anders Romelsjö, Stefan Lindgren, Pål Steigan eller någon annan i offentligheten aktiv person på den politiska kant där även jag verkar. Alla är vi hänvisade till mer eller mindre kvalificerade spekulationer.

Just när detta skrivs meddelas i TV2 Rapport att Sverige utsattes ”100 000 nätattacker under ett år” och att ”IT-spionaget har fullkomligt exploderat från utländska statliga angripare”, vilket ”väcker oro”. ”Statsministern utesluter inte ens inblandning i nästa års valrörelse.” Hur kan man värja sig? Kommer också snart ett militärt anfall? Skrämseln når nu nya nivåer. Eller är det bara ett led i propagandakriget?

Försvarskonferensen ”Folk och försvar” pågår just nu i Sälen. Kan det finnas ett samband?

En liten bakgrund
Alla vet att ett propagandakrig pågår sedan lång tid tillbaka mellan Ryssland och USA om vem som är den bäste terroristbekämparen och om vem som är den mest hotfulla stormakten mot världens folk. Alla vet också att kriget i Syrien är förlorat (för en tid framåt åtminstone) för USA och deras allierade, vilket stärkt både Rysslands och Syriska regimens ställning. Detta medför (som alltid efter inbördeskrig) att en uppgörelse nu väntas inom Syrien där alla ”förrädare, rebeller och terrorister” (regimmotståndare) ska hanteras i dess grymma fängelsesystem, men också att kampen om historieskrivningen gått in i ett nytt skede.

Ännu en komplicerande komponent har tillkommit. Det är att USA-etablissemanget spruckit i två synliga delar och befinner sig också i öppet propagandakrig. Den ena med huvuddelen av det Wall Street och MIC* bakom sig och den andra med vacklande delar av samma komplex utökat med showbiz, spel och dobbel och mycket annat. Man krigar öppet om huruvida USA kan fortsätta dominera världen militärt eller om man kan finna en ny väg (efter Syrien). Dessa falanger inom USAs kapitalism företräds av å ena sidan Obama/Clinton och å den andra Trump. De är nu offentligen antagonister i det stora propagandakriget.

Den stora risken för Obama/Clinton är att bilden om det stora hotet från Ryssland ska falla, vilket betyder katastrof för deras eftermäle och riskerar att styra bort ekonomiska resurser till andra delar av ekonomin och andra dynastier. Om det kommer att skapa så mycket mer jobb och bättre välstånd kan jag inte bedöma.

Glöm inte bluffen om Irak
Med detta som bakgrund menar jag att det är en rimlig bedömning att CIA-rapporten kan vara ett propagandautspel för att i efterhand misskreditera dels den vinnande presidenten som att legitimera den avgående presidentens (och Hillary Clintons) förda politik? Tänk på bluffen om Iraks ”Weapons Of Mass Destruction” 2003. USAs regerande etablissemang är kapabla till i stort sett vad som helst. Så, att Clapper-rapporten är en beställningsprodukt från den avgående regeringen är alltså fullt möjligt.

Andra gör – föga förvånande – andra bedömningar. Våra ledande medier återger det hela som om vore det stora och viktiga nyheter – utan analyserande kommentarer. USAs tillträdande president kallar till sig CIA-cheferna, men förnekar – inte heller förvånande – att det skulle ha påverkat presidentvalet. Han efterlyser också mer bevis. Mer förvånande däremot är det att Jan Guillou i AB utan omsvep verkar tro på Putininblandning, medan SvDs Janerik Larsson tror motsatsen.

Så ingen vet, inte ens Hultqvist, Wallström eller Löfvén. Några bevis av värde har inte presenterats. Det jag hört och läst; att betalda troll sitter och twittrar kan svårligen ses som en jätteskandal, om det ens går att leda i bevis. Och på frågan till Margot Wallström och Peter Hultqvist om vad det finns för bevis, blir svaren ”goddag yxskaft”: ”Attacker på ett lands demokratiska processer är fullständigt oacceptabla. Vi måste vara vaksamma och arbeta för internationella regelverk och kontrollsystem”.

Så, mitt råd är: Ta detta med en stor nypa salt.

* Military Industrial Complex

Föregående artikelEn vardagsmänniskas djupa tankar
Nästa artikelGustaf Janson (1866-1913)
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

12 KOMMENTARER

  1. Det är bara nonsens för att vända bort uppmärksamheten från att vanliga människor i USA blir övergivna av de som de valt till organisera samhället.

    Politiker och andra makthavare väljer istället att berika sig själva.

    Hur många sover i bilen, hat blivit arbetslösa och hemlösa, för att de har förlorat hus och hem?

    Ifall jag minns rätt, så är det så att i USA räknas man inte längre som arbetslös ifall man inte fått något arbete efter en viss tid.

  2. Om man tänker sig stater, och i synnerhet stormakter, som maffior som slåss om värdeströmmarna i en stad så blir det lättare att analysera.

    Och då framstår det som lite obegripligt att den maffia som är i resursmässigt underläge men i klar tillväxt (Shanghai Cooperation) ska ägna sig åt provokationer mot den maffia som är i resursmässigt överläge men på dekis. Den borde ligga lågt, agera defensivt och samla på sig resurser för att eventuellt slå till senare när styrkerelationerna har svängt.

    Men vi har sett exempel tidigare på att stater agerar självmordsmässigt. Oftast då beroende på att andra makthavare förmår dem till detta – jfr till exempel EUs självmordsmässiga självsvält i FIRE-sektorns intresse. Eventuellt skulle man kunna tänka sig att någon rysk icke statskontrollerande maffia spekulerar i ökat kaos för att tjäna på det själva. Någon som minns de goda tiderna under Jeltsin

    PS. Här en kommentar från webbexperten Jonas Söderström, som hävdar att det mesta webbstrulet beror på risiga program. Det är närmast ogörligt, menar han, att göra rätt.

  3. Först en fråga: Är Syriens fängelsesystem särskilt grymma? På vad grundas detta påstående? USA är nog annars det ledande landet vad gäller utvecklande av fängelse som storindustri. Flest inburade per capita, särskilt svarta och fattiga. Mycket lönsamt! Hur mår Chelsea Manning?

    Guillou bör man ta med en nypa salt. Han skriver ofta bra i AB. Men han är såvitt jag vet fortfarande för EU. Han verkar nu ha svalt Wallströmskans världsbild. Har han blivit feminist?

    Igår inställdes plötsligt ett TV -program om svensk försvarspropaganda. Skälet Sälen? Skall bli kul att se programmet när det släpps. Tror nog krigsförbrytaren Kissinger bäst greppat läget. Han har ju visst perspektiv: samla alla mot Kina. Han var inte med i Sälen, så vitt jag vet.

    Jag tror man måste se nuvarande skeendet mot bakgrund av ett sönderfallande väst mot ett växande öst. Vi är på förlorarsidan. Men vi skall gå in och ändra FN nu, precis som vi gick in och ändrade EU. Fikapaus.

  4. Efter att ha hört klagomål från något högdjur i regeringen om att ”detta kan hända i Sverige” så gjorde jag följande reflexion: Är de styrande rädda för att någon, i samband med nästa valrörelse exempelvis, skall slänga fram mängder av e-post och andra dokument som visar hur falska, korrumperade och ibland rent kriminella de styrande är? (Det vet vi ju i och för sig att de är, men lite extra hårddata är inte fel.) Strategin skulle då, från de styrandes sida vara, att förskjuta perspektivet: Om det visar sig att minister X tar emot mutor så gäller det att skrika RYSSLAND PUTIN INBLANDNING så högt så att skandalen kan röjas undan.

    Naturligtvis händer det ju redan i Sverige, men då har det i allmänhet handlat om att Sverigedemokratisk internkommunikation har hängts ut efter dataintrång.

  5. Enligt medierna: ”tillträdande president Donald Trump byter åsikt om cyberattackerna. Nu delar han underrättelsetjänsternas slutsats att det var ett ryskt försök att underminera presidentvalet”.

    Det är möjligt att han har gjort det. Men vad denna ”nyhet” baseras på är ett uttalande av hans tillträdande stabschef Reince Priebus i en intervju i Fox News Sunday. Han sade att Trump avser att beordra underrättelsetjänsten att göra rekommendationer om vad som bör göras. Beroende på dessa rekommendationer, ”kan åtgärder komma att vidtas”.

    Med tanke på den allmänna lättsinnigheten med IT-säkerhet som tycks råda därborta, skulle jag ha gjort detsamma: be experter kolla läget och sedan komma in med rekommendationer. Ty världen är ju inte bara befolkad med ryska hackers.

  6. Antivirusguru Mcafee är säker, Ryssland har inte hackat:
    Ryska språket användes, ryskt tangentbord användes, angreppen gjordes under rysk kontorstid, ryska IP-adresser… om ryska myndigheter hackat hade inga sådana spår lämnats…

    Två klipp…

  7. Leif S!
    Klart att syriska regimen har ett grymt fängelsesystem. Vi ska inte sprida illusioner. Om det är grymmare än andra kan jag inte uttala mig om. Även Tito hade ett grymt fängelsesystem på sin tid, vilket inte på något sätt legitimerade krossandet av Jugoslavien. I någon mening måste ”diktatorer” krossa sina motståndare, det kräver de regimtrogna. Det ligger i diktaturers natur. Efter segern i Aleppo finns mycket att göra upp med bland regimens motståndare, här liksom efter alla inbördeskrig (som visserligen inte är ett renodlat inbördeskrig, utan ett slags proxykrig, men olika syriska grupper har på liv och död bekrigat varandra).

  8. Varför är det klart att Syrien har ett grymt fängelsesystem? Det var bara det jag undrade. Hur kan man veta om Syriens är grymmare än andra länders fängelser? Jag menar bara att man skall vara försiktig med orden och inte falla in i den gängse retoriken om diktatur och diktatorer så fort det inte är som hos oss.

    Syrien ställde förresten till med val mitt under pågående krig, visserligen utskrattat av oss, men inte så tokigt ändå, tycker jag. Kriget i Syrien är absolut inte ett inbördeskrig, det vet vi vid det här laget. Och det är ingalunda över. De flera långa intervjuer jag sett med al Assad gjorda bl.a. av amerikansk TV (kan ses i ICH Information Clearing House) har visat en ledare som lägger fram fullt godtagbara skäl för att försvara sitt land mot utländsk inblandning och terrorism. Han anser sig ha folkligt och folkrättsligt mandat för det han gör och säger att han är beredd avgå när uppgiften är genomförd. Patriot, alltså.

    Vi får se hur det blir med den saken. Jag tror nog att t.ex. Kina har mycket otrevliga fängelser, när det behövs. Sverige däremot, lär ha världens bästa fängelser vad gäller komfort och trivsel. Men nog om detta.

    För övrigt väntar jag med spänning på det inställda TV-programmet om vårt försvar. Vår beredskap var god. Eller, skall bli…

  9. Jag tror man dessutom överskattar grovt effekten av läckan på valutgången. Man kan definitivt inte tro att Ryssarna skulle bedöma i förväg att det skulle vara värt den diplomatiska blowbacken från åtgärden. Det är den vanliga propagandan, ”dom där” är inte rationella.

  10. Hur som helst har i dagarna sagts positiva saker om Trumps handelspolitik från oväntat håll, nämligen den svenska stålbjässen SSAB. Martin Lindkvist vd i SSAB. En mycket positiv bild ges av Lindkvist om den närmsta tiden som enligt hans bedömning, framför allt betonar det positiva som sker just nu i omvärlden.

    ”För första gången på många år ser jag det som händer externt inte nödvändigtvis är negativt för stålindustrin och SSAB”.

    Hit räknar han bland annat handelshinder, ändrade handelsflöden, och minskad dumpning av stål i EU och USA. Handelshindren har ökat efterfrågan på grovstål i Nordamerika och bolaget har flera gånger höjt priserna, senast i januari.

    Till de positivare framtidsutsikterna räknar SSAB-chefen också att USA om Trump gör allvar av sina löften av sina löften att investera stort i infrastruktur, går mot en period av ökad efterfrågan på SSAB:s produkter.

    Även Bernie Sanders har yttrat sig om Trump
    ”Det är dags att utarbeta en ny handelspolitik som hjälper arbetarfamiljer och inte bara multinationella företag. Om president Trump är seriös om en ny politik så skulle jag gladeligen samarbeta med honom.”

    Dessutom finns information om att Trump nog överger planerna om en flytt av amerikanska ambassaden till Jerusalem. Förträffligt i så fall. Negativt däremot beslutet i abortfrågan, men det var ju också väntat.

  11. Är det så de gör? ”If you scratch my back I’ll scratch yours”. Kanske? Ni vet tjänster och gentjänster kan löna sig inom politiken. Vem blev kliad först? Putin förstås! Trump var i störst nöd. Rysslands president har mirakulöst nog överlevt alla psykningar och störningsmoment från väst. Han Putin har dragit fördel av allt detta så tillvida att han kunnat börja jaga på andra jaktmarker. Epitetet ”the bad Boy” har satt igång hans kreativitet och överlevnadsinstinkt som han bemästrar totalt! Ryssarna har ju alltid varit duktiga i schack. Trump är ju ingen Bobby Fischer direkt. Men han har rävens slughet och den använder han flitigt. Den amerikanske presidenten insåg att remi inte skulle räcka. Affärsman som han är i Trump-Imperiet hade han för vana att utnyttja Putins svagheter som finns där i det fördolda. Två kålsupare av samma virke skulle man kunna säga där båda producerar det syre man andas. ”Snacka om att kunna trivas tillsammans”…

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.