Det här är den allra äldsta bilden i Percy Lundwalls (min morfar) fotoarkiv. Den är tagen ”omkring 1897” – som det står i anteckningarna – vid stranden i Limhamn. Personerna i båten heter Tryggve och Carl Hall och segelbåtens namn är Svalan.
Percy föddes 1884 och var alltså 13 år när bilden togs. Han har förmodligen inte tagit bilden själv, för på ett annat ställe framgår att Percy fick sin första kamera i konfirmationspresent av sin engelsk/norske morbror Jacob Hessler, som bodde i West Hartlepool i England. En annan bild, daterad år 1900, är från hans konfirmationsmiddag. Han hade alltså ingen kamera 1897.
Percy var äldste son till John och Charlotte Lundwall. John var sjökapten som höll på att etablera sig som skeppsredare i Malmö. De hade återvänt från England där de träffats och gift sig, bodde ännu i Malmö, men hade köpt mark i Limhamn och planerade att bygga ett eget stenhus intill Strandgatan. Pojkarna Hall i Svalan bodde förmodligen redan i det borgerliga nybyggarområdet vid havet söder om Malmö.
I Limhamn hade människor bott i tusentals år. Sedan medeltiden hade man livnärt sig på tre sätt; fiske, jordbruk och på att producera byggnadsmaterial till de expanderade städerna. I Limhamn var det kalkstensbrytning och kalkbruktillverkning (upprinnelsen till dagens Skanska) som var byggnadsmaterialet. ”Lim” i Limhamn är förresten ett gammalt ord för kalk.
År 1900 är det nya tider och de framgångsrikt skapande borgarna i Malmö, vi skulle idag kalla dem entreprenörer, söker sig nya ståndsmässiga boplatser med vida vyer och mycket frisk luft. Lundwalls dras särskilt till havet. Johns far var lots och själv är han sjökapten och på väg att bli skeppsredare, om än i ganska liten skala.
Nu 2011 talar vi om den stora revolutionen i Nordafrika, Sverigedemokraternas intåg i salongerna, men också om TV-programmen På spåret, Skavlan och Solsidan. Vad talade familjen Lundwall om år 1900? Vad upptog deras tankar vid sidan av familjens väl och ve?
År 1900 uppgick Sveriges befolkning till fem miljoner och 55 % lever fortfarande av jordbruk och fiske. Allt som hade med sjöfarten att göra talade Lundwallarna förstås om. Ångbåtstrafiken över Atlanten växte kraftigt och man tävlade om snabbaste och mest effektiva förbindelse. Den jättelika atlantångaren SS Deutschland vann en tävling som snabbaste altlantfartyg år 1900. På sommaren hölls både Socialdemokratiska arbetarpartiets fjärde kongress och LO:s andra kongress i Malmö och Kata Dahlström valdes in i partiets verkställande utskott. De beslutade också att kollektivanslutning till partiet skulle vara en fråga för varje fackförening. Villkoren för fria företagare och faran med den framväxande arbetarrörelsen diskuterade säkert mellan John Lundwall och hans affärskolleger – och med sonen Percy. På kulturområdet framträdde Ellen Key med boken Barnets århundrade, vilket säkert tog stor plats i samtalen i kretsen kring Charlotte. På världsutställning i Paris erövrade både Carl Eldh och Carl Milles stora priser. Charlotte var en mycket modern kvinna med konstnärliga ambitioner och förfasade sig säkert även över den svenska boxningspremiären inför publik, som ägde rum på Tivoli i Malmö i oktober. Alla med intressen i England var förstås djupt engagerade i det pågående Boerkriget. England försvarade ju där sina koloniala intressen mot de upproriska boerna i det fjärran Sydafrika.
Jag har nu skannat in 6632 svartvita negativ som omspänner åren från 1900 till 1959. Det finns säkert lika mycket till, fast från ”diasmåbildens” barndom fram till början av 1970-talet. Allt i det svartvita arkivet är minutiöst dokumenterat. Diabilderna är däremot ännu så länge i en enda röra.
Genom hans bilder kan man nu – mer än en generation efter hans död (1973) – vända tillbaka och se vad han ville visa oss av sitt liv. Det är förstås mest familjebilder, men även mycket från platser där han bott, ställen han besökt och på människor han mött. Kvalitén skiftar mycket, men många bilder är mycket bra. Det är en liten kulturskatt, främst kanske för människor med anknytning till Göteborg, men säkert också för andra. Fler borde få se det. Vad gör man av det?
Några fler tidiga bilder:
Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: gammalt fotoarkiv, Göteborg, historia, Limhamn
Din tanke: ”Vad upptog deras tankar vid sidan av familjens väl och ve?” är intressant. Som jag skrivit tidigare skall du prioritera detta oändlighetsprojekt.
Ja, du har nog rätt. Men jag vet inte i vilken ända jag ska börja. Bildmaterialet ligger där nu och ropar uppfordrande på att visas på något sätt. Att göra urval är svårt och tidskrävande.