Men
… landet har en president vars regering kontrollerar territoriet. Att det råder ekonomisk kris och ett utbrett internt missnöje med sittande presidentens politik kan aldrig – med åberopande av folkrätten – tas som skäl för att stödja en självutnämnd president hur stora människoskaror som än mobiliseras på gatorna som skanderar hans namn.
Nej, det här är mycket farligt. Ryssland, Kina och andra länder följer internationella regler och stödjer den laglige presidenten, medan USA och 11 (av 28) EU-länder inkl. Sverige ställer sig bakom den självutnämnde. EU är alltså synnerligen oenigt och svagt i frågan.
Och
… vad som föregått alla ekonomiska svårigheter som inledningsvis nämns i utrikesministerns uttalande kan beskrivas på olika vis. Exempelvis det faktum att oljeindustrin nationaliserades 1975 och att oljepriserna sjunkit kraftigt de senaste åren har förstås haft stor betydelse. Vi vet hur amerikansk, fransk och brittisk oljeindustri reagerar när länder nationaliserar sin oljeindustri. Ta exemplen Iran och Irak som jämförelse! Så även vad som sker i Venezuela och vem eller vilka som bär skulden till krisen är mycket dåligt beskrivet i Margot Wallströms uttalande.
”Sverige stödjer och betraktar Juan Guaidó som Nationalförsamlingens ordförande och, inom ramen för den venezolanska konstitutionen, hans strävanden att utöva rollen som ad interimspresident, vilken nu har till uppgift att utlysa nyval.”
Detta är tvetydigt. Menar Sverige att det finns en gråzon och att Juan Guaidó skall vinnlägga sig om att utföra sina ”strävanden att utöva rollen som ad interimspresident” ”inom ramen för den venezolanska konstitutionen”, eller menar Sverige att den ”venezolanska konstitutionen” tydligt visar att Juan Guaidó är ad interimspresident?
Aktstycket bekräftar också min slutsats i artikeln Den minskande ordkunskapen att rikets ledning är halv-skrivkunniga. Meningar skall kunna rensas på icke-obligatoriska satsdelar och ändå vara begripliga.
”Sverige … betraktar … hans strävanden att utöva rollen som ad president” är inte en mening. Det officiella Sverige saknar gymnasiekompetens i skriven svenska.
Bra Knut!
Maduro är laglig president i enlighet med landets konstitution.
Enligt samma konstitution kan presidenten bli av med sin uppgift om han avlider, eller till följd av psykisk ohälsa, olämpligt agerande genom impeachment och då genom beslut av Högsta domstolen.
Marionetten Gaido har inga som helst rättigheter att leda landet som vissa påstår. Om Maduro skulle lämna sin post av något skäl, så säger konstitutionen att vice presidenten tar över och inte jänkarnas nickedocka Guaido.
Wallström ljuger då lanseringen av Guaido är i strid med den Venezuelanska konstitutionen. När man erkänner stater enligt folkrätten så erkänner man samtidigt det landets konstitution.
Istället stödjer Wallström ett försök till statskupp.
Jan Arvid G!
Kolla gärna SVT Plays dokumentärserie om UD, t ex denna snutt eller den här.
Wallström sprattlar när oljemagnaterna drar i trådarna.
Wallström och Hultqvist är i all praktisk mening amerikanska agenter och landsförrädare.
Sverige som nation har inget att vinna på att dras med i den amerikanska imperialismens krig mot demokratin.
Vi ser redan hur vår yttrandefrihet mer och mer underordnas den västliga vapenindustrins och oljeindustrins intressen. Spalterna i MSM är i princip stängda för kritik, annat än enstaka insändare. TV sänder inget som inte först har godkänts i de globala storföretagens styrelserum.
Man undrar verkligen hur länge till bloggar som denna kommer att tillåtas av den alltmer maktfullkomliga överheten.
Det enda som kan bryta denna utveckling är folklig organisation underifrån. Det kan kännas som en svår uppgift idag, men vi får inte ge upp tanken. Frankrike visar att det faktiskt går att utmana och få genomslag och även här hemma börjar det prassla lite smått i buskarna. Kan vi bara hålla rent högerut så kan det lyckas här med.
Det som sker i Venezuela är en helt vanlig statskupp iscensatt av USA, som vanligt. Att Wallströmskan uttalar sig som hon gör är också helt naturligt eftersom vi är underställda USA. Hur skulle det se ut om vi ginge emot husse? Minns Mattis uppsträckning. Man kan inte säga att vi har en statsledning med ryggrad… om man säger. Den kan inte tävla ens med Lansettfisken, som i alla fall har en tendens till ryggrad.
”Uttalandet är tvetydigt”. Visst är det så, och det är naturligtvis meningen. Margot W befinner sig i en prekär situation. Nu har det inom Socialdemokratin bildats en kritisk förening ”Reformisterna”. En regering ledd av S kan ju inte förbehållslöst stöda USA-imperialismen!
Jag minns hur Maj-Britt Teorin för ett par år sedan talade på ett stort möte i Stockholm. Där talade också Pål Steigan och Jan Myrdal. M-B T uppmanade åhörarna att göra allt vad de kunde för att påverka S (regeringen). Ser man det ur ett mer långsiktigt perspektiv så hade väl S långt före detta nämnda möte förpassat sig självt till den stora skaran av historiska sopor. Nu klarar S inte ens av att åtminstone försöka följa folkrätten. Det är bara att hoppas på att allt fler svenskar inser hur illa ställt det är med svensk politik; även i utrikesfrågor. ”Alternativa media” är knökfulla av mycket klargörande fakta och synpunkter på vad som hänt/händer i Venezuela. Denna blogg är en del av detta.
Maduro omvaldes som president i Venezuela 20 maj. Han fick 67% av rösterna. Valet övervakades av ca 200 observatörer från ett 30-tal länder. En var Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” Liknande uttalande av Correa, f d president i Ecuador.
Fyra andra valobservatörer har helt kvaddat EU:s bedömning av valet. EU var inbjudet att sända valobservatörer, men avböjde. Dock inte från tvärsäkra uttalanden utan belägg.
”Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, säger att stödet till Guaidó är att betrakta som erkännandet av en ny regering och att det är bekymmersamt folkrättsligt eftersom man då lägger sig i Venezuelas inre angelägenheter”.
Tänk följande exempel: En högerpresident får en klar majoritet mot sig i ett parlamentsval. Han nonchalerar detta och försöker i stället mixtra fram en ny församling för att skriva om konstitutionen. Han utlyser ett presidentval, där vänstern gör det taktiska misstaget att både utse en kandidat och uppmana till valbojkott. Hur som helst följer en majoritet av väljarna uppmaningen, och bara 46 procent röstar, av vilka två tredjedelar röstar på presidenten.
Precis detta har hänt i Venezuela – med omvända förtecken, det är vänsterpresidenten Maduro som klamrar sig fast vid makten. Och då ställer sig alla vänsterdebattörer med självaktning på hans sida och skyller alla missförhållanden i landet på USA.
Jag sympatiserar varken med EU:s agerande eller med oppositionens taktiska klavertramp. Men jag kan heller inte känna någon sympati för en inkompetent president som myglar med konstitutionen, när han har ett folkvalt parlament emot sig.