DN-uppslag 2 januari 2020

Att utestänga kinesiska Huawei från svenska marknaden ökar inte svensk säkerhet. Det gör oss bara ännu mer beroende av Pentagon och USA. Det är min slutsats efter att ha läst DN:s två högintressanta artiklar den 2 januari och den 3 januari (på nätet redan 2 jan) om det politiska spelet omkring det svenska beslutet.

5G är den nya infrastruktur som hela världen kommer att bli beroende av inom några år – lika nödvändig för utvecklingen som vägar, järnvägar och telefonen för 100 år sedan. 5G-nätet måste vara säkert eftersom alla verksamheter (kommunikationer, energisystem, industrier, sjukvård, skolor, vapensystem, betalningssystem…) kommer att i större eller mindre grad styras via detta nät. 5G blir en i högsta grad samhällskritisk infrastruktur, som måste fungera i alla väder och i varje tänkbar kris. Därför kan 5G-nätet bli ett mål i till exempel krig.

Ett stort problem för USA är att man saknar egen 5G-industri. Därför har Svenska Ericsson kommit i fokus. Det finns bara två kompetenta på området vid sidan av Huawei och det är Ericsson och finska Nokia. Amerikanska finansintressen vill därför köpa in sig i Ericsson för att säkra kontrollen. Det verkar vara en del av planen. Det blir förstås Blackrock m fl finansjättar som då kommer att agera. Stora svenska ägare som Wallenbergs Investor och Christer Gardells Cevian-fond kommer att kunna berika sig enormt när USA-jättarna vill köpa in sig. Men, det här får säkert vd Börje Ekholm att gnissla tänder. Det kan tvinga ut Ericsson ut ur Kina. Alltså Wallenberg och Gardell kan tjäna göra stoklippet på att USA tvingar ut Ericsson ur Kina. Här står finanskapitalismen i direkt motsättning till industrikapitalismen.

I princip är Huawei och Ericsson konkurrenter, men Ericsson är en kompetent lilleputt som får verka fritt på den kinesiska marknaden. Man samarbetar om gemensamma standarder på ett konstruktivt sätt, vilket är som att enas om gemensam spårvidd mellan länder när man bygger järnvägar. Kina står för i stort sett hela Ericssons tillväxt för närvarande. Man har både omfattande forskning och en viktig fabrik på plats i Kina. Visserligen kanske man kan få en liten ökad del på 5G-marknaden om Huawei portas i västvärlden, men med det svenska lockout-beslutet riskeras Ericssons hela verksamhet i Kina, vilket kan få mycket långtgående konsekvenser också för Sverige.

En lösning vore – i värsta fall – att Ericsson lämnar Sverige. Det antyder vd Börje Ekholm i den publicerade mejlväxlingen (i DN 2 januari) med handelsminister Anna Hallberg (S). Mejlväxlingen visar på allvaret i situationen. USA har blockerat Huawei från att leverera utrustning till sitt eget 5G-nät och kräver att alla allierade västländer ska göra samma sak. Hela västvärlden är satt under press. Tyskland tvekar, Storbritannien verkar följa USA:s önskemål, Frankrike krånglar på olika vis och Sverige viker sig helt.

Solklart är att det är politisk följsamhet till USA som ligger bakom det svenska beslutet. Balansgången är förstås delikat för en varje svensk regering. Alla försök att antyda något annat än att man följer HMV* är endast politiskt munväder. Fyra olika departement (handels-, försvars-, utrikesminstern och statsrådsberedningen) klargör via informella kanaler vad tjänstemännen på Säpo och PTS lämpligen ska komma fram till, för att sedan påstå att man följer experternas råd. Det liknar skeendet runt polisanmälan mot Anna Lindstedt, hon som ville följa gammal beprövad UD-praxis istället för oblyga USA-påtryckningar.

Men, sårbarheten och risken för sabotage minskar knappast av att Huawei utestängs, snarare tvärt om. Ett försenat 5G-nät utan Huaweikomponenter blir istället ensidigt beroende av USA.

Handelskrigen till ny nivå
Det hela är ett tydligt uttryck för att USA:s handels- och sanktionskrig mot Kina nu trappas upp till en högre nivå och tvingar in allt fler – bl a det svenskaste inom svensk industri, det anrika telefonbolaget LM Ericsson – utan att svenska regeringen försöker bromsa.

Det kan även ses som förberedelser för det avgörande slaget om världens stora marknader. USA försöker rädda det som räddas kan genom en ny handelsmur. Mitt emellan står ett splittrat EU vars medlemsstater tvingas kröka rygg. Situationen är inte olik den efter andra världskriget då järnridån drogs ner mellan blocken och muren restes i armerad betong genom det delade Berlin. Då var det Ulbricht med Sovjet i ryggen som ville skydda sitt revir. Nu är det Trump/Biden i USA som försöker bygga en mur mot Kinas dynamiska expansion västerut med sin nya sidenväg (BRI).

Men USA:s extrema finanskapitalism är i längden chanslös mot Kinas rationellt statsstyrda och nyttoinriktade industrikapitalism. Den bygger välstånd i samma mening som Wallenberg och Ericsson – i samarbete med den svenska staten – byggde välstånd för 100 år sedan. Den gången slutade det med att västerländsk industrikapitalism till sist knäckte det rigida och stagnerade systemet öster om järnridån.

Det är alltså för Sverige med detta som med alliansfriheten. Att böja sig för direktiven från USA:s finanskapitalism är lika fel som att smälta samman vårt försvar med USA och Nato. Oberoende, eller ömsesidigt vänskapligt beroende, skulle stärka säkerheten även i 5G-nätet, och förenkla för Ericsson i Kina.


* His Masters Voice

Föregående artikelTHE COLLAPSE OF THE AMERICAN EMPIRE?
Nästa artikelSR-programmet Medierna granskar fallet Gui Minhai
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

  1. USA förlorar sin konkurrenskraft och drar med sig sina vasallstater i fallet. Wall Street d v s finanssektorn styr, landets infrastruktur förfaller och landet blir allt mer parasitärt. Dess politik är destruktiv. Gigantiska summor till militärindustriella komplexet. USA hotar och utpressar andra länder. Att Sverige låst sig vid USA/Nato är mycket olyckligt. Vi kan komma att få betala ett högt pris för vår korkade politik. Världens ekonomi utvecklas nu i Asien med Kina som stark motor (Belt and Road Initiative).

    Ps. På tal om kork: Dan Eliasson var tvungen bege sig till Kanarieöarna, eller vart det var, mitt i krisen. Han har verkligen järnkoll på läget han. Fast frågan är om han inte gör minst skada där…

  2. Knut L skriver ”Men USA:s extrema finanskapitalism är i längden chanslös mot Kinas rationellt statsstyrda och nyttoinriktade industrikapitalism. Den bygger välstånd i samma mening som Wallenberg och Ericsson – i samarbete med den svenska staten – byggde välstånd för 100 år sedan.”

    Detta välståndsbyggande kan man läsa mer om i Gunnar Wetterbergs bok Ingenjörerna. En bra historiebok om Sveriges utveckling ur ett speciellt perspektiv. Gunnar W påpekar i boken att svenska företag, som t ex L M Ericsson, kunde förbli svenska då de skapades, genom att de fick ekonomiskt stöd av Wallenbergs bankverksamhet. Naturligtvis skulle jag gärna sett något om utvecklingen av arbetarklassens förhållanden som finns bakom, eller parallellt med denna historia, men jag får nöja mig med att Gunnar W givit mig gott med läsning för att själv kunna dra olika slutsatser.

  3. Anders P!
    Den senaste generationen Wallenberg är både finans- och industrikapitalister. Traditionen bjuder att de ska investera i långsiktig produktion. Men snabba klipp är säkert mycket lockande. Christer Gardell däremot säljer så fort han kan tjäna på det. Det är själva affärsidén.

  4. Som jag uppfattat det så har Ericsson-chefen inte något riksdagsparti på sin sida. Och innebär det inte att Sverige i rättslig mening inte längre finns?

  5. Bannlysningen av Huawei är en del av Trumps handelskrig mot Kina. Trump sade också i början av den nu tvååriga husarrest som dottern till Huawei grundare nu har suttit, att det skulle kunna lösas om handelsförhandlingarna gick bra. Än så länge har USA inte presenterat några bevis mot Huawei.

    Lika så SÄPO, utan media SVT m m nöjer sig med att Försvarsmakten, Säpo säger de är en säkerhetsrisk för att vi säger att det är så. Sedan påstår man att Huawei måste rapportera till Kinas kommunist parti. Nu är det bara så att Kina har inte varit kommunistisk på ca 30-40 år, utan där råder en rå statskapitalism. Deltar Sverige i USA:s handelskrig mot Kina så kommer vi snart att hamna i samma position som Australien nu hamnat i, där man tappar stort i sin handel med Kina.

    USA saknar en idag en telekomindustri (Motorola, Nordtel Canada) p g a att de försökte sig på en annan standard CDMA och TDMA i stället för GSM som Europa och Kina m fl satsade på, så Motorola, Nordtel finns ej mer (Ericsson köpte upp delar av Nordtel). Men det stora hotet kan bli att Kina bestämmer sig för en ny standard för kommande G6-nät. Då får vi ett nät som Kina och Asien, delar av Afrika, Sydamerika och säkert Ryssland kommer att ha. För varför skall Kina samarbeta om en standard om man sedan kan riskera att utestängs från den.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.