Att läsa Julia Lindbloms bok amazon BAKOM FRAMGÅNGEN är en märklig upplevelse. Jag känner mig plötsligt förflyttad till en annan värld, som den Karin Boye en gång skildrade i dystopin KALLOCAIN. I den verkligheten arbetar nu mängder av människor i många länder. Övervakade i detalj under sin arbetstid när de skall avlämna dagens paket. Uppringda per telefon om de inte följer det förelagda tidsschemat som i detalj beräknats av datorprogram. Program som inte vet något om trafikproblem, krånglande portkoder eller vilka hissar som för tillfället inte fungerar i något hus.
För datorn är världen mycket enkel och följer lagbundet de förutsättningar som programmeraren gett den. När cykelbudet, som arbetar i ”det verkliga livet” och inte i det ”virtuella livet”, drabbas av oförutsedda förseningar utgör de en anklagelse mot den perfekta funktionen hos ett världsomfattande distributionssystem som byggts upp med målsättningen att ta hänsyn till precis allt. Det enda man inte tar hänsyn till är att verkligheten ibland är oförutsägbar.
En annan del av verksamheten försiggår i de stora lokaler där kartonger skall packas med de varor som beställts. Här är den fysiska verkligheten väl definierad och hanteras ofelbart av datorernas program. Ingenting borde avvika från vad den avancerade tekniken teoretiskt räknat fram, men ändå inträffar hela tiden något som sätter käppar i hjulet för den perfekta verksamheten.
För hur förutser ett dataprogram vem som plötsligt behöver gå på toaletten, efter hur många timmar och dagar av ett ständigt upprepat packande av samma kartonger som resulterar i belastningsskador som omöjliggör fortsatt arbete. En lärdom av detta är att människor inte är robotar, hur gärna än företagsledningen önskar att de skulle vara det.
Jeff Bezos har byggt upp sin egen idealvärld baserad på motton som ”Work Hard, Have Fun, Make History” eller att varje dag är ”Day One”. Parollen ”Have Fun” gäller dock bara Jeff Bezos själv som använder de växande vinsterna av den ständigt ökande verksamheten till att roa sig med att bli rymdfarare.
Att säga att verksamheten är toppstyrd är en underdrift. Den har snarare karaktären av en religiös sekt med Jeff Bezos som sektledare med diktatoriska befogenheter. Facklig organisation skyr han som pesten och den bekämpas effektivt genom att det alltid finns ett skäl att avskeda dem som visar sådana tendenser.
Julia Lindblom intervjuar i sin bok en anställd vid Amazon i Polen som ibland använder den tomma och ytliga jargongen i slagorden när han hamnar i diskussioner med förmän och chefer. Det slår direkt ut alla deras argument. När cheferna uttrycker sin förvåning över att han, ”efter så många år hos Amazon” inte känner till en sak svarar han dem:
”På Amazon är det alltid dag ett.”
Efter detta försök av den lilla människan att stå emot den framvältrande kolossen är det slut på diskussionen.
Apropå Amazon
Henrik, du hänvisar till Karin Boye. Jag kom att tänka på Gullbergs dikt från 1941 som hyllade den döda Karin Boye. Ni känner till raderna:
”Fyrtioåriga Karin Boye efterlyses från Alingsås. Mycket mörk och med stora ögon; klädd i resdräkt, när hon försvann.”
Gullberg gav sin dikt namnet ”Död amazon”
Mikael Nyberg har sedan länge, med sin gamla arbetsplats Årsta Partihallar som utgångspunkt, beskrivit denna utveckling här i Sverige. Andra exempel är ICA:s och IKEA:s centrallager. Dock utan vare sig medialt intresse eller dito från politiskt håll. Jag säger som Lars Gustafsson 1973: Jag pissar på era mikrofoner!