Carl Bildt klagar på Alexander Lukasjenkos Vitryssland. Till och med Barack Obama ger Carl Bildt sitt stöd i hans kritik av Vitryssland. Alla Calles vänner i EU ställer upp och samlas till extra möte för att tillsammans klura ut något sätt att reta Lukasjenko ännu mer. Visst finnas det fog för oss vanliga svenska medborgare att ogilla en regim med en självhärskande diktator som A L.
Men saken är inte så enkel, den är faktiskt ganska obehaglig, ja ganska skrämmande rent av. Till att börja med, varför ge sig på A L och glömma många andra minst lika självhärskande diktatorer? Meles Zenawi i Etiopien till exempel. Honom måste Carl Bildt tassa på tå för på grund av att en stark svensk opinion vill ha journalisterna Johan & Martin fria så snart som möjligt. De har nämligen klokt nog valt att lita till folkrätten och respektera Etiopiens inernationellt erkända regim med dess ledare och försöka samarbeta med dem för att bli fria. Men en diktatur är Etiopien lika fullt. Och hur är det med Kina? Kommer Carl Bildt att ryta som en liten mus mot jättdiktaturen Kina. Nej, han kommer att krypa för deras fötter.
Alltså, folkrätten använder Carl Bildt endast när han tvingas till det. Vad Loreen gjorde kan alltså en utrikesminister inte göra. Carl Bildt spelar falskt, han var med i planeringen och det diplomatiska rävspelet i upplösningen av republiken Jugoslavien, avsättningen av Saddam Hussein (och kriget som följde på det), demoniseringen av Gaddafi (och kriget som följde på det) samt nu Syrien och al Assad. Hur det ska gå är ännu ovisst, men mönstret går igen. I samtliga fall är det folkrättsstridiga övergrepp mot inernationellt erkända regimer och dess ledare det handlar om.
Detta är något helt nytt i svensk utrikespolitik. Skiftet sker samtidigt som Sverige närmar sig Nator och vänder FN ryggen. Tidigare var det en självklarhet att umgås även med självständiga och internationellt erkända regimers ledare vars grundideologi man inte delade. Markeringarna var möjligen subtilt diplomatiska gester, men öppen kritik av ett annat lands inre angelägenheter sysslade man inte med. Det ansågs äventyrligt och konfliktskapande. Det betydde ingalunda att man gillade alla regimer man hade diplomatiskt umgänge med, utan bara att man just respekterade och samverkade på ett civilicerat och rättsäkert sätt.
Carl Bildt är faktiskt en säkerhetsrisk. Vad kan åstadkommas i positiv mening för vitryssar eller svenskar med att skapa konflikter mellan Sverige/EU/USA och Vitryssland? Ingenting! Eller är det hela faktiskt ett led i försvagningen av det olje- gasrika Ryssland, d v s en hjälp åt ”nya Nato” att flytta fram sina positioner ännu ett snäpp? Jag vet förstås inte detta, men man undrar allt mer när dessa helt huvudlösa diplomatiska kontroverser breder ut sig.
En artikel i frågan: Aftonbladet 2012-08-08
Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: Alexande Lukasjenko, Carl Bildt, folkrätt, Loreen, Vitryssland
Trist Knut att du ägnar dig åt konspirationsteorier, som är så vanliga i Mellanöstern och bland politiska grupper inom den gamla stalinistiska vänstern. Gå till källorna och se vad Carl Bildt sagt och skrivit istället för att spekulera i vilka hans avsikter varit. Jag ogillar starkt hans oseriösa twittrande och bloggande, men ser inga antidemokratiska avsikter bakom dessa. Detta är inget HELT nytt i svensk utrikespolitik förstås. Vi kan ta Olof Palme som exempel som starkt kritiserade regimer som Sovjet och USA men var undfallande mot de kinesiska (Mao) och kubanska (Fidel) diktatorerna. Jag tyckte Palme gjorde rätt och såg honom absolut inte som någon säkerhetsrisk. Ta av dig dina skygglappar Knut, och se verkligheten för vad den är. Konflikten (diplomatiska) började Lukasjenko med genom att utvisa svensk diplomat. Bildt gör rätt som starkt kritiserar en av Europas värsta diktatorer.
Tack för svar Christer. Skygglappar, konspirationsteorier och stalinistiskvänster-smet tycker jag inte heller om. Frågan är vem som ser minst grumligt i detta fall, du eller jag. Vem som började tvisten, Lukasjenko eller Bildt kan vi bara gissa om. Några lägg finns inte att gå till i detta fall, endast mer eller mindre trovärdiga medieprodukter. Bildt är en synnerligen relativ och opålitlig demokrat. Akta dig för honom. Förresten, vilka är de andra diktatorerna i Europa idag?
Jag tycker att vi på vår kant – en gång för alla – skall städa bort det taktiskt konstruerade ordet konspirationsteori, ur våra samtal. En teori är en teori och att anklaga någon för ”konspirationsteori” är rent förolämpande mot sin intellektuella samtalspartner. Eller menar någon – på fullt allvar – att konspirationer inte existerar? Eller menar någon att politiker (som Bildt i det här fallet) aldrig har en dold agenda?
Ordet används nästan alltid för att förklena någons försök, att se den tendens/sanning som döljer sig bakom den tendens/sanning som är aktuell/officiell.
Krigsförberedelserna mot Saddams Irak var ett av de senaste årens allvarligaste exempel, på hur folken fördes bakom ljuset. Var då de som i förväg hävdade detta ”konspirationsteoretiker”?
Med detta sagt vill jag uppmuntra Knut att fortsätta, med att försöka ligga steget före krigsivrarna. Som Bildt i det här fallet.
Knut, är du kritisk även till den f d svenska ambassadören i Vitryssland, Stefan Eriksson, och i så fall varför?
Jag har sedan slutet av förra året, tillsammans med ordförande i vitryska forskningsrådet, planerat en vitrysk-svensk fysikkonferens i Minsk i oktober, men vi är nu överens om att lägga den på is ett tag tills vi förstår hur visumfrågan ska lösas.
Varför åker så få svenskar till Vitryssland? Det är en kort flygresa till Minsk, ungefär som till våra andra grannländers huvudstäder, det är inte dyrt, och visum var till helt nyligen enkelt ordnat. Minsk är en fin stad och vill man besöka andra städer så är tåg billigt. Ett besök till Hatyn är en gripande upplevelse.
Jag är ganska okunnig om Vitryssland. Dock har jag inga illusioner om hur denna diktatur fungerar, som andra utgår jag ifrån. Säkert skulle ett utbyte i kultur- och forskningssammanhang underlättas om Carl Bildt höll sig med en mer Undénsk utrikespolitisk praktik. Och folket skulle få mer kontakter.
Läs gärna kommentaren till artikeln Carl Bildt får vad han bett om på Nyhetsbanken från den 3 augusti i år på den här länken.
Jan Hagberg, tack för länken, jag läste din kommentar redan innan du länkade den här. Jag kan hålla med dig om mycket; även svenskar med god kunskap om andra världskriget har aldrig hört talas om Bagration. Jag håller helt med dig om dina slutsatser i sista stycket.
2011 var inget bra år för den vitryska befolkningen. Valutan sjönk som en sten och skämtet i folkmun var att valutan följde månaden: 1 euro = 3000 vitryska rubel i mars (3), = 4000 i april (4), osv. Vid mitt senaste besök, i november förra året, kostade en euro ca 11000 vitryska rubel. Nu verkar den dock ha stabiliserat sig.
Jag märkte en påtagligt större polisnärvaro vid hotellet i Gomel där jag brukar bo. Gissar att det berodde på att man ville ha koll på de få utlänningar som besöker Gomel.
Janne B kan du förklara ” vi på vår kant, skall städa bort i VÅRA samtal”, är det
något nytt prästerskap som skall föra korrekta samtal med varandra.
För det andra så blir ” folken förda bakom ljuset ” av den offentliga lögnen hela tiden och inte bara inför Irak-kriget 2003, detta är ju anledningen till att en Fredsrörelse
börjat att byggas upp. Därför är det viktigt att formulera sig begripligt och inte
använda tvetydiga begrepp, det är att gå lögnhalsarna till mötes.
Strindbergs ” Liten katekes för underklassen” rekomenderas.
Röstningen i Eurovisionsschlagerfestivalen lär avspegla politiska preferenser. Bedöm själva på eurovisionworld.com | 2015 Full Voting Results
De tre ledande russofoba länderna, Polen, Sverige och Storbritannien gav Ryssland bara 6 ”points” medan bl a Estland och Tyskland gav 12 ”points”.
Vitryssland gav oss storsint 10 ”points” – en ”fredstrevare”?
Att vi här i Sverige har uppfattningar om andra länders regimer, och också ger uttryck för det, är helt som det ska vara. Problem uppstår när officiella företrädare för vårt land tror att de kan agera som vanliga medborgare. Med Vitryssland slutade det som bekant med att Sverige fick se sig dra sig tillbaka med svansen mellan benen.
Hade de svenska nallebjörnar som släpptes ner fått regimen på andra tankar eller inspirerat vitryssarna till en revolution hade det varit en bra sak, nu blev det bara pinsamt.
Att SVT kritiserar uppförandet hos en del kinesiska turister är helt okay, men det hade kanske förtjänat en bättre behandling, som till exempel i ett ”Uppdrag granskning”.
Men problemet med den lilla film som avslutar programmet är inte bara att den är rasistisk, den är en ren provokation genom att den lagts ut på kinesiska Youtube. De ”humoristiska nyanser” som texten påstås innehålla, och ska bevisar att allt är gemytlig ironi, finns de också i den kinesiska dubbningen?