En finlandssvensk journalist skrev vid backhopparlegendaren Matti Nykänens bortgång att han var en ”tragisk hjälte i ett land svagt för tragiska hjältar”. Detta trots att finländarna i en undersökning anses vara världens lyckligaste folk. En annan tragisk hjälte som ”kvalar in” i ovanstående grupp är Olavi Virta. Han var Finlands största schlagersångare genom tiderna och Finlands motsvarighet till Jussi Björling.
Olavi Virta var född 1918 och årsbarn med Frank Sinatra, Billie Holiday och Edit Piaf. Han var mannen som gillade fart, amerikanska bilar, applåder och alkohol. Olavi Virta hade Bing Crosby som förebild. Hade han varit född i ett större land med ett annat språk hade han blivit en internationell stjärna innan den finska schlagerkungen detroniserades av en annan monark, kung Alkohol.
Olavi Virta föddes under samma år som finska inbördeskriget utspelades. Fadern var skomakare och sympatiserade men den röda förlorande sidan. Han internerades i det illa beryktade fånglägret i Hennala och lämnade familjen. Farfadern och flera farbröder var alkoholiserade. Olavi Virta växte alltså upp under fattiga förhållanden med en ensamstående mamma.
Som barn tog han pianolektioner och framträdde även som gatumusikant på Helsingfors bakgårdar. Hans sångröst gjorde att han redan i sena tonåren kunde lämna arbetet som elektriker på Strömberg i Helsingfors och bli schlagersångare på heltid. Sin första skiva spelade han in 1939. I slutet av 30-talet väckte den leende brunögde musikern uppmärksamhet hos den dansanta Helsingforspubliken. Kvällens höjdpunkt var när han framförde avskedsvalsen ”Mustalainen” (Zigenaren).
Den sista fredssommaren 1939 spelade han in 42 skivsidor med valser, tangor, schottisar, foxtroter. Under vinterkriget spelades bara tung marsch- och orgelmusik i den finska radion. Under fortsättningskriget värvades de bästa artisterna inklusive Olavi Virta för att bekämpa ledan vid fronten. Artisterna skulle nu pigga upp stämningen trots den kärva verkligheten och skingra tungsinnet både vid krigs- och hemmafronten.
Olavi Virta blev mycket populär som presentatör på Karelska näsets frontradio.
1950 talet var Olavi Virtas stora tid. Under andra omständigheter har han kunnat bli en världsstjärna. Han kunde förena ”rätt andningsteknik med rätt ljudvolym och avstånd till mikrofonen.” Han var en liten man, bara 166 cm i strumplästen, men med sin hjälteutstrålning och charm förförde han en hel nation. Hans utstrålning och fantastiska röst gjorde honom till dansbanornas konung på femtiotalet. Han var också filmskådespelare och förekom i revyer. Han skrev också sångtexter.
Hans inspelning av ”Hopeinen kuu” (Silvermåne) valdes 2006 i en omröstning av finska radion till alla tiders finska schlager. Han sjöng in 600 sånger och naturligtvis ett stort antal tangomelodier nämligen 136. Han sjöng med populära ”Harmony sisters”. Han var ”tangokung” men kallades också Finlands Frank Sinatra.
I slutet av 1950-talet blev Olavi Virta en rik man. Han var dock oförmögen att hålla i pengar. Flera gånger startade han företag kring musiken med stor entusiasm. Sedan gick det utför. Räkningar betalades inte. Han hade också ett stort hov av beundrare som levde gott på hans välvilja. Han imponerade också på omgivningen genom att köra omkring i amerikanska bilar bl a en specialimporterad Ford Fairlaine.
Familjelivet urartade till kaos. Skilsmässan från hustrun rapporterades i media. Hustrun och barnen flyttade till Sverige. Alkoholproblemen tilltog.
Början till slutet var dock Olav Virta mer eller mindre oskyldig till. Under en spelning i Ilomants i november 1959 var bandets kapellmästare så berusad att han inte klarade av att uppträda och Olavi Virta fick ställa in. Enligt kvällspressen var det Olavi Virta som varit berusad och den versionen levde vidare i andra media och hos folkflertalet.
I mitten av 1960-talet var han i fritt fall. Han var utan pengar, alkoholiserad och led av diabetes och levercirros. Hans unika röst och karisma hade han dock länge kvar.
Under slutet av sitt liv beviljades han som första schlagerartist statlig konstnärspension. Han hann dock bara lyfta den en gång innan han avled 1972 endast 57 år gammal. Bland Olavi Virtas ”kronprinsar” kan nämnas Eino Grön och Taisto Tammi. Den senare med romsk bakgrund.
De sista åren av sitt liv togs han hand om av en 20-år äldre änka, Hulda Simulu, som bodde i träkåk på Pispalaåsen i Tammerfors.
I en presentation av filmen om sångaren som kom ut i Finland och Sverige 2018 ges följande karaktäristik av personen i huvudrollen: ”Olavi Virta -en oförglömlig röst och Finlands mest framgångsrika sångare genom tiderna. Olavi Virta (1915 – 1972) var en man med en unik röst och karisma som tog sin samtid med storm. Hans dröm om en musikkarriär avbröts av vinterkriget men han lyckades ändå ta sig från fattigdom till toppen. Olavi Virta blev en älskad uppträdare och underhållare både på estrader och i filmer, men hans struliga privatliv ledde till slut till att han förlorade allt utom sin sångröst.”
Tack för Olavi Virta.
”Mustalainen” var ju en megahit även i Sverige då med titeln ”Du svarte zigenare” (möjligen ospelbar i SR idag). Det var ikonen Ulla Billquist (1907–1946) som gjorde den populär. Det finns även en inspelning av nämnda låt med superbedragaren och bordellvisekungen Johnny Bode (1912–1983). Men även Målle Lindberg (väckelsepredikanten med resanderötter) har sjungit in Mustalainen – på svenska.
Hej!
Hittade tyvärr ingen film med svensk text.
Här kommer en dokumentär från finska YLE.
Här kommer filmen från 2018 (Finskt tal)
När jag läste ovan om vilken musik som spelades under ”Vinterkriget” så läste jag på konvolutet till en LP av Evert Ljusberg att förklaringen till att ”Säkkijärven polka” blev så populär var att den spelades dygnet runt i finsk radio för att störa sovjetisk radiotrafik. Den har ett väldigt stort tonomfång.
Kuriosum (jag är ju som bekant lite svag för det kuriösa).
Christina Lindberg – svensk country- och dansbandssångerska, känd för svensktoppssuccén ”De sista ljuva åren” tillsammans med Lasse Stefanz – är släkt med nämnde Målle Lindberg.
Nej, det var Kim Borg som var första finne på Metropilitanoperan i New York. Virta sjöng ju schlager som sagt.
I en så här viktig fråga ska väl rätt vara rätt.
Den vals Virta sjöng på 30-talet var nog inte Mustalainen, åtminstone inte den sång som i Sverige är känd under det namnet. Och som många av oss minns att Monica Zetterlund sjöng i Gula Hund, fast då med text av Hasse och Tage. (Melodin gick sedan över i Du gamla, du fria. Finns här. Den sången är nämligen inte en vals (och kommer f ö från Ungern, inte Finland.)
Inte heller är det den sång som i Sverige fick namnet ”Du svarte zigenare” (och som också Arja Saijonmaa sjungit). Det är en tango och komponerades av en man som var född i vad som nu är Tjeckien.
Min gissning är att det i stället rör sig om ”Vaeltava Mustalainen”, det är i alla fall en vals. Och på Youtube finns en inspelning av den med Virta från 1939.
Visserligen skrev danske Jacob Gade (mannen bakom ”Tango Jalousie”) en valsvariant med titeln ”Efteraar” (och satte sig själv som kompositör). Finns att belyssna här.
Men jag sätter nog en tia på att det var ”Vaeltava Mustalainen”, som enligt översättningsprogrammen helt politiskt inkorrekt betyder ”Den vandrande zigenaren”.