Man kan fundera på vad det betyder att Sverige fortfarande hålls utanför Nato, inte av en svensk regering eller en svensk Natokritisk opinion, utan av Turkiets president Erdogan och Ungerns president Orbán.
Å ena sidan är det helt åt hel-e att Sveriges säkerhetspolitik ska bestämmas av Turkiets och Ungens presidenter, men å andra sidan är Sveriges Natoansökan en produkt av en kupp av den svenska överheten.
Både Erdogan och Orbán är hårt kritiserade från EU och USA för att vara just odemokratiska ledare, ja t o m diktatoriska. Men i det här fallet hjälper de den undertryckta svenska opinionen (ca 30 procent) att bromsa Sveriges inträde i Nato, vilket ur ett sant demokratisk perspektiv är en utmärkt sak.
Nu är det snart Natotoppmöte i Vilnius. En samlad västerländsk överhet har varit helt inriktade på att då ska till sist Erdogan och Orbán fås att godkänna Sveriges Natomedlemskap.
Men ingen vet hur det kommer att sluta. Ovissheten om utgången är halsbrytande spännande för våra USA/Nato-styrda regeringar och politiker. Kanske de trilskande presidenterna till sist lyckas pressa fram något för dem önskvärt – amerikanska stridsflygplan t ex – för att släppa in Sverige. Kanske kommer de fortsätta bromsa och skapa förvirring i Natolägret. Ingen vet.
Utgå från att pressen från USA-världens ledare och diplomater just nu är på topp mot de två gossarna Ruda. Utgå också från att pressen från Ryssland och Kina är lika hård för att de ska stå pall. En koranbränning till i Sverige före Vilniusmötet kan kanske räcka för att ge Erdogan det avgörande argumentet för att säga nej – igen.
Sverige har likt en vasall satt sig i knät på sina mäktiga uppdragsgivare och är generande hjälplösa. Mediernas rapportering är ängslig och speglar den osäkerhet som nu råder. Blir det ett NEJ från Erdogan, går luften ur frågan som en gigantisk punktering, vilket kan innebära kris inom det svenska försvaret, i regeringen och i alla riksdagspartier (utom i de små v och mp). Men släpps Sverige in i Nato nu smäller champagnekorkarna i etablissemangets alla salonger.
De balanserar på mycket slak lina dessa yttersta dagar. Hur detta ska komma att hanteras blir en intressant teater. Spännande dagar fram till mitten av juli…
På några procent när har Knut L samma uppfattning om demokrati som bolsjevikerna. Bolsjevikerna hade stöd av 23 procent, men ”ur ett sant demokratisk perspektiv” skulle bolsjevikpartiet bestämma i Ryssland.
Hur undertrycks opinionen i Sverige? Vore det inte tvärtom rimligt att antaga, att medborgarna kan lösgöra sig från omgivningens och massmedias åsikter, och tycka själva?
Men låt oss antaga att där finns ett visst fog för undertryckandehypotesen. 67 procent är för Natomedlemskap, 17 procent är mot. Vi överför 20 procent av lurade, undertryckta medborgare till nej-sidan. Det är högt räknat. Stödet är fortfarande 47 mot 37.
Det är en stor majoritet för ett Nato-medlemskap enligt SCB.
Så lite som 21% är ganska negativa eller mycket negativa.
Och efter ansökan har det hållits riksdagsval där det fanns alla möjligheter att framföra åsikter i frågan till eget parti eller rentav registrera, alternativt anmäla ett parti som drev frågan.
Ja, inte begriper jag hur någon frivilligt kan söka medlemskap i slakthuset Nato. Är det kanske byxångest över insatsen i Libyen som stör nattsömnen?
Ett litet urklipp från den tid jag läste MSM, fast jag har förstås glömt både årtal och väderstreck.
Ensamma i bräcklig farkost på ett stormigt hav. Vi måste ro åt samma håll. Den som sitter i sjön är inte fri. Nej båtar föga! Här kryssas det. Detta är ingen ankdamm. Fredens hav, de stora flödena. Svensk, Europé och sjöman. Sitt i båten. Ja, där sitter statsministern och borrar hål i botten för att vattnet ska rinna ut.
Vid horisonten siktar vi ett stort skepp. Titanic. Vi är räddade.
Det något märkliga är ju att bara diktatorerna tycks måna om egna folks väl medan övriga överger såväl bönder som industriarbetare.
Nej, det Osmanska riket är inte att lita på. Det lärde sig redan Karl XII. Först fick han en fristad i Bender, men efter några år blev värden less och skickade ut Kalle och hans entourage.
Det är väl så det blir nu å. 310 år senare. Kalabalik!
Skrämmande regering och försvarsmakten ser ej ut att ha en plan B om man misslyckas med att komma med i Nato. Kasta ut Sverige i denna osäkerhet utan plan B!
För övrikt ”så visar en undersökning av den George Soros Foundation-finansierade VoxUkraine, håller 25 procent av de tillfrågade i Ukraina och 29 procent av de ukrainska flyktingarna utomlands med påståendet att ’Västlandet använder Ukraina för sina egna syften i kriget mot Ryssland.'”
Undersökningen visade också att 29 procent av de tillfrågade i Ukraina och 35 procent av de ukrainska flyktingarna instämde i att den så kallade ”värdighetsrevolutionen” i februari 2014 – den officiella termen för störtandet av en pro-rysk regering av högerextrema krafter med stöd av USA och EU – var i själva verket en kupp.
Som den ukrainske statsvetaren Ivan Katchanovski noterade på Twitter, var dessa resultat desto mer betydelsefulla eftersom de inte inkluderade områden under rysk ockupation och svaren gavs i en miljö av utbredd politisk censur och terror som utförs inom Ukraina.
”Det något märkliga är ju att bara diktatorerna tycks måna om egna folks väl medan övriga överger såväl bönder som industriarbetare”, skrev Rolf Nilsson.
Rysslands eventuella diktatoriska efterföljare till Josef Stalin och Vladimir Putin måste öka takten i sitt ommånande, om målet att Ryska federationens medborgare skall ha rinnande vatten inomhus skall uppnås i detta århundrade.
Sverige går väl knappast med i Nato för champagnens skull? Men inte heller för att se Sverige punkterat.
Utan Folkrörelser värda namnet och utan ett brett bildningsarbete så kan makthavarna driva igenom vilka beslut som helst. Med 50 proceent ensamhushåll som inte vänjer folk att ta hänsyn till varandra och kollektiva lösningar, utan envar sin egen lyckas smed framför skärmen.
Jodu Leif Str, vi skulle nog behöva en Gustav Vasa som sätter stopp för galenskaperna som Andreas Cervenka berättar om i sitt Sommarprogram. Vi är i fritt fall. Hörde på Radion en gång om situationen i Uruguay som gick på kort tid från en välfärdssamhälle till Diktatur.
Då skrev någon på en vägg vid flygplatsen: ”Siste man släcker ljuset!” Mario Benedetti beskrev Uruguay i Nådatiden.
Rolf Nilsson!
Att tillgodose basbehoven är helt nödvändigt i en diktatur annars blir det allmän oro och protester. Exempel när pirater hotade matförsörjningen från Nordafrika till Rom och revolt hotade. Pompejus jagade iväg piraterna men kaptenerna på de lastade fartygen ville inte lägga ut i dåligt väder. Vilket Pompejus avfärdade med det klassiska: Navigare necessär est, vive non. Segla är nödvändigt inte att leva.
I mer modern tid så efter de remarkabla framgångarna 1940 så ställdes en stor del av den tyska produktionen om till konsumtionsvaror, folket skulle ha sin belöning. I England bet demokratin ihop och började i stället bygga flygplan.
Tommy Sjöberg!
Helt rätt. Nu när arbetarrörelsen bara är gamla minnen så är vi hänvisade till åskådarbänken när den amerikanska imperialismen tar total kontroll över våra politiker och våra stora media. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan SÄPO knackar på dörren om man ifrågasätter USA för mycket. Uppenbara lögner blir till sanning och vice versa.
Vinner USA kriget emot Ryssland i Ukraina så riskerar vi att högerextremister och öppna nazister blir hjälteförklarade och att även dom blir upphöjda över all kritik i media.
Så heja Ryssland, även om dom beter sig som hänsynslösa svin. Alternativet är ännu värre.
Det är ett framsteg om Sverige misslyckas komma med i Nato.
Anders Å!
Jag vet inte om det var en föraning om vad som komma skall. Var ute igår och åkte pendeltåg mellan Gbg–Kungsbacka och tillbaka till Gbg. Satte mig i första vagnen där det brukar vara lugnast där man bl a kan sitta och läsa, lösa korsord m m. Då anlände 6 stycken högstadieelever och dom var oroliga
att dom var störande, inga problem sa jag bara ni inte låter som vrålapor är det OK.
Helt plötsligt dök det upp en som jag uppfattade som en ung människa som hade utsett mig till hans offer, han upprepade hela tiden ”I am an Ukrainan boy”, när han inte lyckades
provocera mig då kallade han mig Putin. Man undrade ju i vilken miljö han befinner sig till vardags. Frågade dom 6 killarna om dom visste vem detta var, dom var lika förvånade som jag. Jag är 74 år och kanske är lämplig som offer.
När du får oväntat besök.
När man inte ser några utvägar, händer det ganska ofta att det dyker upp påverkan från oväntat håll. När Sovjetunionen kämpade på liv och död utanför Moskva i december 1941, flög Japan mot Pearl Harbor – och en andra front öppnade sig.
Det är inte många som kommer till Nej till Nato-demonstrationerna. Men när en person bränner en Koran i Stockholm sätts saker i rullning, ända borta i Irak. Saker som försvårar svenskt medlemskap i Nato.
Jag undrar om den där principen har något namn. Gevaliaprincipen?
Anders Å, vilka är de öppna nationalsocialisterna, som vi riskerar att de blir hjälteförklarade upphöjda över all kritik i media?
Här är dom Jan Arvid G!
https://www.youtube.com/watch?v=fy910FG46C4
https://www.youtube.com/watch?v=sEKQsnRGv7s
https://www.youtube.com/watch?v=GoqZ8gPKKis
https://www.youtube.com/watch?v=AJMAWmh8cBM
Nato-stadgans artikel 10 kräver medlemsstaternas enighet för acceptans av ny medlem. Det är inte korrekt att likställa Nato-medlemmars tillämpning av artikel 10 med bestämmande över Sveriges säkerhetspolitik. Knut L brukar skriva kloka ord, men detta påstående var bara dumt.
Nja, inte bestämmer de direkt över svensk säkerhetspolitik, kanske lite slarvigt uttryckt. Men visst är svensk säkerhetspolitik just nu beroende av vad man beslutar i Turkiet och Ungern.
Sverige är sannbilden för en antimuslimskt land. Erdogan är världsledande i försvaret av muslimska världen. Att han skulle säga ja till svenskt medlemskap i Nato skulle se ut som ett förräderi mot muslimska världen efter alla koranbränningar i Sverige under ett par års tid och till på köpet behandlar Sverige PKK allt för milt enligt Erdogan. Vilniusmötet kommer inte bli en champagnefest för Natoanhängarna är min inte allt för vågade gissning!
Bortkastade pengar! Dessa miljarder som Sverige nu lagt på militära ändamål kunde med fördel ha använts till att ge 33.000 uteliggare ett drägligare liv, förbättra vården och äntligen göra pensionerna rättvisa.
Anders Å!
Nu menade jag alla partier som har Folkrörelser som bakgrund vid bildandet. (C) har ju Lantbruksrörelsen, det var ju den som startade Folkhögskolor först i Sverige. Liberalerna har ju stark anknytning till Frikyrkorörelsen och Nykterhetsrörelsen. Läs Vilhelm Mobergs Soldat med
brutet gevär. (KD) har väl också anknytning till religiösa grupper. (MP) har Miljörörelsen som grund.
De två partier som hamnar utanför är (M) som bildades som ”Allmänna Valmansförbundet” med mig veterligen ingen koppling till Folkrörelse. Liknar mest hur amerikanska partier har
en organisation för att välja President och ledamöter. Alltså ingen aktivitet mellan valen, en kampanjorganisation.
Lästips En amerikansk valkampanj och andra humoresker” av Mark Twain.
Det andra partiet som inte har någon koppling till våra klassiska Folkrörelser är sverigedemokraterna som har koppling till tillfälliga grupper.
Min slutpoäng är att partierna har tappat kopplingen till gräsrötterna. Min Favorit i dessa frågor är Folkbildaren Gunnar Arnborg som menar att utan Folkrörelser så har vi ett Fascistiskt samhälle.
Det var en undanflykt från berättigad kritik av din dåliga journalistik, Knut L. Sveriges säkerhetspolitik är alltid beroende av vad man beslutar i Turkiet, och i andra stater, utom kanske stater som både är små och långt borta på andra kontinenter. Till exempel skulle Sveriges läge påverkas mycket, om Turkiet ginge ur Nato, efter en inrikes politisk förändring i Turkiet. Dessutom beror Sveriges säkerhet nästan uteslutande på styrkan i Sveriges försvar (Sverige behöver ensamt vara starkast i tänkbara strider i och kring Sverige, en ”regional militär stormakt”), och Nato-medlemskap gör nu inte så mycket till eller från jämfört med det.
Anders Åberg, detta var mycket upplysande och ett direkt besked till Jan Arvid Götesson! Vad tänker eller säger du nu, Jan Arvid G? Det nazistiska inslaget i Ukraina bagatelliseras ju ofta, men … går detta att prata bort?
Knut L! Varför skulle det förhållandet vara helt åt hel-e? Skulle Ungern och Turkiet rätta sig efter Sveriges önskemål istället?
Jag tror för min del att vad Putin borde oroa sig för är inte Sveriges vara eller inte vara i Nato, utan Finlands medlemsskap.
1944 var året med de stora segrarna för Sovjetunionen. Rumänien, Hitlers bensinpump, slogs ut i den stora Jassy-Kishnev-operationen, där Röda arméns andra och fjärde ukrainska front deltog. Min frus
far deltog i den andra ukrainska fronten i denna avgörande operation.
Längre norrut befriade Röda arméns tre vitryska fronter Vitryssland från en exempellöst brutal ockupation.
Endast på ett frontavsnitt gick det inte som planerat, och Stalin beslöt att sluta en separatfred med Finland, som därmed blev det enda europeiska landet som deltog i kriget, förutom Storbrittannien, som aldrig blev ockuperat. Sovjetunionen fick den lugnaste av gränser, och vi vet att om Sverige gjort försök att komma med i Nato, så hade Finland omgående tvingats in i Warsawa-pakten.
Putin har nu anslutit sig till två av de stora förlorarna i Rysslands historia, Nikolaj 1 och 2. Om Sverige accepteras i Nato blir det pricken över ”i” för Putins totala fiasko – men bara en prick.
Svensk säkerhetspolitik bestäms av Sverige. I grunden av parlamentet och verkställs därefter av regeringen. Den grundar sig på hemliga bedömningar av tillståndet i vår omvärld. I senare skede presenteras de för folket, vilket ger sitt godkännande i riksdagsval.
Dessa hemliga bedömningar är fortsatt hemliga, trots kraftiga förändringar och ett riksdagsval där dessa inte var möjliga att diskutera, än mindre att ta ställning till.
Men hur det nu än är med detta så är svensk säkerhetspolitik inte på något vis ”beroende” av beslut i Turkiet och Ungern. Oavsett vad dessa suveräna länder beslutar har Sverige ju redan satt ner foten. Vi borde naturligtvis i stället följt Österrikes, Maltas och Irlands exempel och fortsatt vår självständiga alliansfria linje. Varför vi svängt är fortfarande odiskuterat!
Hur man än vänder och vrider på Sveriges ansökan om Natomedlemskap går det inte att komma runt Knut L vars citat följer;
”Å ena sidan är det helt åt hel-e att Sveriges säkerhetspolitik ska bestämmas av Turkiets och Ungens presidenter, men å andra sidan är Sveriges Nato ansökan en produkt av en kupp av den svenska överheten.”
Jag vill menar att redan där, i det förhållandet när Sverige ständigt försöker glida på lagtexterna efter Erdogans önskemål, har vår fina och självbestämmande farkost börjat läcka som ett såll. Och detta sker i en tid när även den grundlagsfästa yttrandefriheten är under attack. Inte minst visar vårt parlamentariska läge på detta där dom etablerade partierna darrar på manschetten till den milda grad att de inte ser vad skett i nära tid, vars historia riskerar att upprepa sig.
Dessvärre finns det ingen kraftfull folkopinion som talar för freden framför kriget eländiga följder, vars sår ofta förblir oläkta generationer framöver. Och Israel–Palestina konflikten är ett sådant för västvärlden skammens exempel.
Trist nog har våra krigsexperter inom svensk militär stort bidragit som ”sanningssägare” när det katastrofala tillståndet i Ukraina skall kommenteras inom vårt dominerande medieutbud.
Ursäkta mig, Mats Larsson, vad menar du med att i fallet Finland ”inte gick som planerat”?
Dennis Zackrisson 1 juli 12:33!
”Varför vi svängt är fortfarande odiskuterat!”
Just det, ”odiskuterat”, men sanningen om ”Varför” börjar krypa fram.
Torsdag 7 april 2022 hölls i Helsingfors ett möte på toppnivå om Nato. Deltog gjorde Finlands president Niinistö, en lång rad höga svenska och finska företagsledare, de militära överbefälhavarna från både Finland och Sverige. Där fanns Jacob Wallenberg som är styrelseordförande i investmentbolaget Investor och är Sveriges mäktigaste person. Hans kusin Marcus Wallenberg är styrelseordförande i flygplanstillverkaren Saab där Investor är överlägset största ägare. Vidare deltog Sveriges finansminister Mikael Damberg.
Bakom ett sådant extremt möte måste ha funnits en extrem anledning. En artikel 11 april 2022 i Expressen om mötet slutar så här:
”För delar av det svenska näringslivet kan ett Nato-medlemskap också få större konsekvenser. Ett sådant exempel är försvarskoncernen Saab, som Wallenbergsfären genom Investor är största ägare i. Bolaget, som var representerade på mötet i Helsingfors, skulle vid ett svenskt Nato-medlemskap få tillgång till nya attraktiva marknader man i dag i praktiken är utestängda från.”
Där har vi det!
Meningen med mötet var att Mikael Damberg skulle tvingas förstå något som han skulle ta med sig hem till Sverige. Det var att om inte Sverige går med i Nato kommer Saab att flytta tillverkningen av stridsflygplan till ett Nato-land. Någon annan förklaring till detta möte finns inte.
Fyra dagar senare bytte ett hastigt sammankallat lunchmöte med partistyrelsen i SD till JA för Nato. Samtidigt började S en diskussion som fem veckor senare slutade med att partistyrelsen bytte till JA för Nato.
Vi ska tacka tidningen Expressen och en kommentator här på den här bloggen för att sanningen om ”Varför” kryper fram.
https://www.lindelof.nu/ett-granslost-stort-tack/
För övrigt kommer partierna S och SD att lida svårt när det uppenbaras för allmänheten att för topparna i S och SD väger Sveriges neutralitet och möjlighet att stå utanför ett kommande krig lätt jämfört med Saabs affärsplaner.
Lite kul att det finns Nato-motstånd i det Svenska etablissemanget som tillåter Koranbränningar som omöjliggör en Nato-anslutning.