Vi brukar slå på TV:n varje morgon till frukost. Runt 07:30. Jag ögnar först snabbt igenom Text- TV i SVT. Detta numera skattefinansierade SVT – har bestämt för mig att det var Alice Bah som minister som listigt lade om från licens till skatt – vars morgonsändningar är nästan lika svårsmälta som Fyrans.
Man slipper dock ”hjärntvätten”, att samma reklaminslag upprepas gång på gång. Jinglarna fastnar, vare sig man vill det eller ej, i skallen, Jag kommer på mig själv med att sjunga ”Red Bull ger dig vingar!”
Undantaget New York Rangers tidigare målvakt Henrik Lundqvists reklam för mjällschampoo. Att en hockeyspelare förmår uppvisa sådan självironi? Det trodde jag inte. När vi skulle dra igång Sport Management vid Högskolan i Gävle varnades vi för att rekrytera hockeylirare som kursdeltagare.
Motiverade läshuvuden? Glöm det. ”Endast puckar i skallen.” (Skämtet oavsiktligt.)
Från en konsultation med en före detta välkänd landslagsstjärna i Brynäs ärkefiende Leksand. Inga namn! Djupt skeptisk mot den planerade högskoleutbildningen, dess studerandebas. Han visste vad han talade om.
Den fyndiga, i form av sketcher, ICA-reklamen förtjänar att nämnas förstås. Det gäller bara att hinna på eminenta Kjellman och Reuter när de dyker upp. För vi sitter nämligen, för det mesta, med ljudet avstängt. Uppmärksamheten riktad åt annat håll. Dator i knäet.
Vad som inte undgår en i Nyhetsmorgon i TV4 är att programledarna, förutom oldtimern Steffo (alibi eller gisslan?) i oklippt hår, samtliga är unga och fotomodellsvackra. Ingen rynka eller dubbelhaka. De tramsar och ler, nojsar och fjompar sig, liksom kollegerna i SVT. Jag orkar inte med det.
Så förbannat, förlåt, rolig är inte samtiden. Nog är det lätt att hålla sig för skratt.
Ibland dyker ”polisprofessorn” GW upp, pompös och viktmässigt svällande över alla bräddar. Programledarna hukar av respekt. Försöker de inflika något, faller han dem genast bryskt i talet. Underhållning, inte mycket mer. Men kul. Infotainment skall det ju vara nuförtiden! Mer lattjolajban än upplysning.
Jag identifierar ett mönster som liknar en kampanj: det ”nya” Sverige skall ”säljas in”. Inte bara programledare med namn som jag varken kan uttala eller stava. Även gästerna, matlagande eller inte. Naturligtvis ingen tillfällighet.
Det ”mångkulturella” Sverige etsas varje morgon in i tittaren. ”Varan” skall ”köpas” av oss tittare som reducerats till passiva världsbildskonsumenter. (Nota bene, viktigt prata företagsekonomiska i detta sammanhang.)
Kritikerna brukar avfärda SVT som ”stats-TV” och propagandakanal. Men vad med detta i kommersiella, ”oberoende” TV4? Forna rödskägget Jan Scherman, med tiden programdirektör, som vurmade allt han kunde för avmonopoliseringen med alla dess fördelar, vad säger han idag?
Och så alla dessa ”experter”. Aldrig någon oberoende röst. Alltid särintressen som samma ”experter” företräder. Personifierat av bankdirektörer, bostadsföretagsjeppar och militärer.
Manufacturing consent, Noam Chomskys träffande uttryck. Entydigt och onyanserat. Särskilt tydligt under inflation, räntestigningar och krig i Ukraina. När opinioner och människor skall disciplineras.
TV4 tillhandahåller villigt tribunen. Bara att kliva fram och ostört – bortsett från reklaminslag för tvättmedel, dammvippor och annat – orera för etablissemangets språkrör.
Medelklass-TV i dess prydno Innehållsligt relevant endast för politiskt väluppfostrade och folk med pengar. Inte riktar man sig till arbetslösa, eller SD-sympatiserande Nisse och Greta i Avesta. Eller till grumpy old me. Eller Birgitta Sparf, för den delen. Sveriges vassaste motvallskärring.
TV4 bidrar till det desintegrerade Sverige. Även om man intalar sig att det är det rakt motsatta man sysslar med. ”Speglar” det ”nya” Sverige. Med ”representativiteten” som vägledare och måttstock. Etniska minoriteter måste ”släppas fram”. Bakgrund slår kompetens.
Osökt tänker jag André Gorz begrepp 2/3-samhället (läs hans Kritik av det ekonomiska förnuftet, 1988), även Horst Kern och Hans-Martin Schumanns dystopi om 20:80-samhället (i boken Globaliseringsfällan, 1997).
Aldrig har Sverige varit så uppdelat som nu. Mångkulturens ideologi skymmer klassamhället. Välkommen till det nya Sverige! Fniss, fniss.
Bytet till skattefinansiering berodde säkert på att folk hade förstått att man kunde avsäga sig licensen… vilket förhör då man skulle slippa detta… vissa tror våra myndigheter eller liknande blint på då någon uppger sin ålder t ex men gud nåde om en pensionär skriver ”fel” på internet… då blir det att inställa sig inför skranket… men ålder behöver vissa inte uppge…
Men kvotering och mångfald fungerar, i alla fall i Public Service. Men det är klart, en del får utstå både min minoritetsstress och rasifiering, som hon sa, reportern Pia Herrera på SVT.
Jo, hon är ju utlänning. Med rötter i Finland och Kuba och född och uppvuxen i Sverige. Så visst är det synd om´na.
Men mest synd är det om Jonas Gardell, som tillhör de mest förtryckta av alla förtryckta i den identitetspolitiska pyramiden, där woke-översteprästerna (se mitt inlägg här) avgör vem det är mest synd om – och det är Jonas Gardell.
Visserligen tog han ut 179 miljoner ur sina bolag härförleden. Och, jojo han slantade in 70.000 då han gratisvistades (och var sur och elak) på min bekostnad på Stjärnorna på slottet, SVT. Men han intygar: Jag skänkte bort alla dessa 70.000:– till min egen välgörenhetsstiftelse.
Vackert så man vill gråta.
Intressant ock tankeväckande läsupplevelse som leder mig till en annan text, något mer omfångsrik, nämligen Göran Palms bok – Indoktrineringen i Sverige – från 1968.
Jo men visst utan att egentligen märka eller direkt reagera blir vi påverkade av våra vardagliga intryck. Och inte alltid blir svaret som man tänkt och önskat sig. Att då dela med sig tankar i tal ock skrift är ovärderliga möjligheter att hålla emot mängden av inte sällan försåtliga budskap vi generellt tar emot, som kanske leder oss på dåliga vägar. Så illa, med katastrofala exempel som andra världskriget.
Möjligen att det låter i överkant men att mänskligheten just nu har problem borde det inte råda någon tvekan om.
”Det nya Sverige har tarmar i skallen” och ”det gamla Sverige hade ingenting alls”!
Lasse E!
Vi har delvis samma vanor på morgonen, brukar också kolla Text-TV och ibland tipsar jag lindelof.nu.
Problemet är att nyheter på morgonen kan försvinna senare under dagen. Känner en granne ML som tidigare arbetade som sportjournalist på ARBETET och efter att den lades ned på TT-nyheterna. Skall försöka komma ihåg att fråga han hur urvalet och om man kan hitta gamla nyheter.
Varje dag öppnar jag ett fönster på Datorn som liknar ”Hänt i vecket” som en Vänersborgare kallade den. I MSN där kan man läsa om TV-kändisars miljoninkomster och artister som dunkar sina låtar dygnet runt i P3 och P4. Programledares årslöner i miljonklassen, man hissnar.
En sak är tydlig för mig, att skall du synas och skaffa miljoninkomster så sök dig till TV. Många skådespelare säljer sig till reklamsnuttar t ex ICA-Stig. Keve Hjelm som var utbildare av unga skådespelare skrev i Aftonbladet hur irriterad han var över att unga skådespelare ej fullföljde utbildningen utan gick till TV-såpor istället.
Chomsky brukar beskriva skillnaden mellan diktatur och demokrati, att diktatur hotar man medborgarna med vapen och demokratierna har propagandan. Läste en gång att USA var ju inte med från start i första världskriget det folkliga motståndet var i majoritet. Då satte man igång med en massiv propaganda. Den stora affischen med Uncle Sam som uppmanade pekar ”I WANT YOU FOR U.S ARMY” är ju känd även i Sverige, och vann över för inträde i kriget.
Tyvärr Lasse E! jag fick lämna tillbaka ditt boktips ”Kairos” idag på Partille Bibliotek. Överskattade min läshastighet då jag hade 2 tegelstenar ”Hedebyborna” och ”Fåfängans fyrverkeri” att klara av innan lånetiden går ut.
Har besökt Öst-Tyskland 3 gånger och kände inte igen mig. Funderade om det fanns några proletärförfattare i DDR? Känner till Anna Seghers med sin bok ”Det sjunde korset” filmatiserad med Spencer Tracy och ”Transit” även den filmatiserad nyligen.
På bussen hem fick jag agera lärare när 3 gymnasietjejer i min närhet om det hette rang eller ringde. Då sa jag ”ringde” heter det igår och nu heter ”Ringer” och i morgon skall jag ”Ringa”. Dom bara fnittrade, men kolla med eran Svenskalärare, tjingeling.
Dagens goda gärning, roligare än så blir det nog inte i dag.
Tommy S!
Underbart.
Vilken underbar bussepisod. Och vilken tröst att de unga frågar de gamla om imperfekt (nej, det heter ju inte ens imperfekt nuförtiden, preteritum ska det vara.
Men flickorna på bussen ville veta om dåtiden.
Underbart!
Det var en befriande artikel. Visar att jag gör helt rätt som aldrig slår på teven före kl 21 (och då ser Aktuellt, eventuellt Dokument utifrån och någon godbit ur SVT:s digra utbud av långfilmer). Aldrig slår jag heller på någon kanal som innehåller betald reklam.
För övrigt kan jag meddela att inget av mina sex barnbarn (åldrar 7–23) någonsin ser på teve.
Facinationen över rörliga bilder på skärm i hemmet kanske visar sig vara en kort ögonblick i världshistorien.
Världen pågår däremot omkring oss med sin oändligt fascinerande mångfald.
Leif Str!
Dom visste inte om det hette (ringde eller rang) då förklarade jag. Orsaken var att buss X1 stannar vid Svingeln och där gick det på en massa yngre människor som senare hoppade av vid Lindholmen där det ligger en massa Gymnasieskolor.
Dom 3 tjejerna hamnade nästan i knät på mig där jag satt och löste korsord. Brukar inte tilltala yngre tjejer då min erfarenhet är att det kan missuppfattas. Satt på krogen en gång och tittade på en tjej och då sa hon: 3 sekunder är flört?
När jag var elevassistent på Bräckeskolan så kom några högstadietjejer och frågade om jag kunde låsa upp kopieringsrummet och hjälpa dom. Vilken färg vill ni ha sa jag, MENSRÖTT sa dom. Provokation är bara förnamnet. Om inte jag minns fel så blev Knut L utsatt för tjejer och dess provokationer som lärare.
Åsa Linderborg har berättat i P1-programmet Norsken, Svensken och Dansken att hon har svårt för att delta i samkväm med bara kvinnor. Det är ju inte svårt att räkna ut vad det handlar om när hon växte upp med en pappa som var onykter och i filmen så lämnar farsan henne utanför skolan före kl. 7 när han fortsatte till arbetet. Det medförde nog obehag.
Man kan inte smita från sin uppväxt. Det jobbigaste jag upplevde att man inte hade lika stor veckopeng som många kompisar.
Tjejerna på bussen bara tyckte det var roligt att jag hjälpte dom, men man kan ju undra hur svenskundervisningen bedrivs.
När jag var elevassistent 1995 så var en liten palestinier bland dom som behövde extrahjälp. Han kunde inte 3:ans gångertabell. Vad skall du arbeta med efter skolan, frågade jag? En släkting har en affär och då lär han mig. Troligen fungerar det så.
Dom lever i en annan tradition, vi förlitar oss på skoltvång, och människor i arabvärlden är det familjen och släkten som har det yttersta ansvaret. Det kan nog Knut L verifiera.
Lasse E!
Du har rätt i det att TV4 sprider den nya världsbilden, och inte att förglömma dom har alltid ett leende på läpparna. Undra på det med deras där ligger nog mannen från Strängnäs i lä.
Känner mig kluven till dom kommersiella TV-kanalerna då dom även visar program om vardagen för, väktare i Tunnelbanan, Vägen- och Havets hjältar och dom engelska i Kronofogden knackar på. Efter dagens långfärd till Mölnlycke, Bibliotek, Bankomat och Coop så hann jag precis hem till TV6 och ”Mountain Men”, handlar om människor som återupplivar den amerikanska historien när
man fick förlita sig på sina egna kunskaper i överlevandets konst.
Dagens mest positiva händelse var när jag satt bakom sophuset och åt dagens lunch, sallad. Då dök en granne upp som skulle kolla hur det artade sig med sin broccoliodling, som han har i en pallkrage. Vi började diskutera varför BRF Plogen lägger ut pengar på gräsklippning och skapar en biologisk öken.
Den grannen skall jag försöka få mer kontakt med, lovande.
Nu avslutar jag med en klassiker: det var en liten kille som inför höstterminen fick i uppgift att skriva ned vad han gjort på sommarlovet ”jo vi åkte med bil mot Vänern och där köpte jag en sockerdricka, sen kom jag inte ihåg mer”.
Knut L!
För att min mening skall bli begriplig ”Undra på det med deras LÖN där ligger nog mannen från Strängnäs i lä.”
Roger S!
Ställer inte upp på din beskrivning av ”Dumburken” har nog själv sagt något liknande. Men TV ger ju oss oanade möjligheter att upptäcka saker som jag och många fattigpensionärer inte har möjlighet att upptäcka. Har vid flera tillfällen tipsat om TV-Program och SVT-Play:s Öppet Arkiv.
Jag har skickat mejl till SVT och klagat på att vi hade en fantastisk TV-ensemble under 1960-och 70-talet där det visades TV-Teater av högsta klass. Gå in på Wikipedia och sök på TV-teater, dom TV-Produktionerna saknas dom flesta på SVT-Play jämfört med NRK som har ett arkiv med uppsättningar från 1960-1992.
Allt är inte perfekt men om man har varit patient på sjukhus vet man hur viktig TV är. 1 miljon saknar Dator men inte TV. Du torgför en elitistisk uppfattning.
SVT är som sämst när man visar en grupp människor som sitter runt ett bord och avhandlar något ämne. Och som bäst när man visar ”Ge oss naturen tillbaka” med Frank från ”100% bonde” och den ursprungliga norska serien ”Där ingen skulle tro att någon kunde bo”.
När jag läste din sågning kom jag att tänka på ett tillfälle i Borås där en gammal kommunist tog till orda på ett möte i (V:s) bokhandel där han dömde ut alla filmer på Borås biografer som rena skiten. Då kunde jag inte tiga som flitig besökare på kommunala Borås Bio, En Filmklubb, Folkets Hus och en Fritidsgård där alla visade kvalitetsfilm. Man försöker vinna politiska poäng på förfalskning av verkligheten.
Ja vi ska inte förakta TV:s roll som folkbildare. Minns hur jag tyckte min mammas allmänbildningsnivå höjdes rejält sedan hon fick TV, men man behöver ju inte se allt.
Instämmer gärna i saknaden av TV-teatern. Mycket hög kvalitet och på ett demokratiskt sätt nådde den ut till hela folket (minus 1 procent som inte har TV).
Och ovanpå det ska man läsa brett. I min barndom-ungdom hade vi det mesta. Pappa var kommunist och hade AT Arbetartidningen från Göteborg. Så hade vi Hallandsposten,liberal, och det var väl mamma som betalade den. Som fackordförande fick pappa också Stockholmstidningen (S) men ofta köpte han också med sig Expressen (aldrig Aftonbladet) som då var rätt radikal och uppkäftig. På fredagar kom han hem med Folket i Bild med mycket att läsa. Och mamma köpte Veckorevyn och visst där fanns också ett och annat att läsa.
Och så kom Nyheter från Sovjetunionen med vackra skildringar från landet i öster, ett kraftverksbygge i Sibirien, Burjäternas intressanta folk, en resa på Transsibiriska järnvägen o s v.