Tyska public service (Deutschlandfunk, DLF) slår inte längre på trumman för ukrainsk seger.
Frågan är, förändras tonen i tyska offentliga medierna om kriget i Ukraina? Intervjun förra veckan i Deutschlandfunk (DLF) med den ryska ambassadören Sergei Nechayev väckte förvåning. När var det senast att en representant för den makt som den tyska utrikesministern säger att vi är i krig med var närvarande i tysk media? skriver Berliner Zeitung (BZ).
Intervjun möttes med hårda kommentarer. ”Tjugo minuter av Kreml-propaganda på @DLF.” ”När kommer Putin delta på en DLF:s sändning?” frågade östtysk historiker Ilko-Sascha Kowalczuk på X. Han kallade intervjun ”helt fruktansvärd och oacceptabel”. Historikern Matthäus Wehowski kallade ambassadören ”Rysslands propagandamunstycke”, säkerhetsexperten Gustav Gressel uttalade att det var ”ett redaktionellt misslyckande” av DLF, och statsvetaren Andreas Umland talade om ”skattefinansierad folkmordsberusning”,
skriver BZ.
Deutschlandfunk var uppenbarligen inte beredda på den hårda kritiken. Den tidigare Moskvakorrespondenten fick rycka in och utvärdera intervjun. Hon försvarar flitigt den västerländska berättelsen, d v s synen på konflikten, som anses vara den enda sanna. Det finns inget i det som vi inte redan har hört i intervjuer med Joe Biden, Jens Stoltenberg eller Ursula von der Leyen, skriver BZ.
BZ tar som exempel deras slutsats om de misslyckade fredsförhandlingarna två månader efter krigets början: ”Det var den ryska sidan som förhindrade en vapenvila i början av april 2022.” Att saker mycket väl kan ha varit annorlunda vittnade den tidigare kanslern Gerhard Schröder om i förra veckan. Han var själv inblandad i förhandlingarna och hans fru var sekreterare vid förhandlingarna i Istanbul. Det finns också tillräckligt kvalificerade uttalanden från Turkiet och USA om att förhandlingarna misslyckades berodde på det amerikanska intresset att permanent försvaga Ryssland i ett längre krig.
Kanske var intervjun av den ryska ambassaden inte ett misstag, utan en del av insikten om att detta krig kommer att sluta utan en ukrainsk eller rysk seger. Och att det är klokt att förbereda publiken på det, skriver tidningen.
ZDF-programmet ”Frontal” i tisdags kväll innehöll också ett inslag utefter dessa linjer. Krigets växande påverkan på båda sidor skildrades realistiskt och begripligt, liksom svårigheterna i båda länderna när det gäller att övertala unga män att dö. Det visades också att möjligheten (eller sannolikheten) av territoriella eftergifter nu är acceptabla för många ukrainare, skriver Berliner Zeitung.