”För 15 år sedan hade många i Sverige ropat på en förlängd intervention i Afghanistan nu när USA drar sig ur. Men i dag finns få hökar kvar. Aptiten på interventioner är slut och så även en epok.”
Så inleder Ivar Arpi sin kommenterande artikel till USA:a och Sveriges exit ur Afghanistan. Återigen vill jag framhålla att han skriver både insiktsfullt och prövande om det som nu händer. Han beskriver det som nu sker som ett epokskifte från den världsordning som inleddes med 9/11 2001 och som alla hängde med på.
Så kan det ha sett ut för Ivar Arpi och många andra, men det var inte så att alla hängde med. Det är bara att söka tillbaka på denna blogg för att få reda på att det fanns från mainstream avvikande röster ända från 2001.
Följande ord av Ivar Arpi lyser mig i ögonen ”Det är fruktansvärda scener som utspelar sig i Afghanistan just nu.” Det är så de ser det ”just nu” till skillnad från hur det var under USA:s övergripande ”skydd” under cirka 20 år. Inte en smul i närheten av vad kvinnorättsaktivisten Malalai Joya så initierat påpekar i en intervju.
Det stora intresse som lindelof.nu visar inför Ivar Arpi påminner starkt om det intresse en ”pastor Jansson” förmodligen hyste gentemot de nästan frälsta. Men det är klart, antiimperialistiskt arbete är mycket komplext. Att täcka alla frågor i den kampen kan vara svårt. Då kanske det är bra om någon specialiserar sig på ”de nästan frälsta”.
21.000 afghaner är i det s k SIV-programmet. De har varit USA:s lokalanställda under kriget och har därför rätt att söka ”Special Immigrant Visa”. Med anhöriga antas de vara 50–80.000. Nu finns det ingen chans att avgöra alla dessa ansökningar i tid. USA kunde ju ta in dem som flyktingar (60.000 = 0,2 promille av USA:s befolkning) och reda upp deras status i efterhand. Men i stället försöker de övertala länder som Kosovo och Albanien att ta emot tusentals afghanska flyktingar mot vissa ”economic and political concessions”. Ett avtal att dumpa 8.000 flyktingar i Qatar har förhandlats i veckor. Kazakhstan, Tajikistan och Uzbekistan är andra länder som USA förhandlar med.