afghanistanveckan_520
Foto: Eva Wernlid

Idag när Afghanistanveckan startar försöker DN dämpa stöten av den kritik mot Sveriges afghanistaninsats som kommer att levereras från ABF-huset och från andra ställen i landet. Bakom Afghanistanveckan ligger fritt och frivilligt folkrörelsearbete med den lilla organisationen Afghanistansolidaritet som ettrig motor.

DN-debatt idag får självaste ÖB Sverker Göranson försvara Sveriges omöjliga krigslinje och lite lagomsolidaritet förmedlas av Svenska Afghanistankommittén. ÖB föreslår att Sveriges Afghanistansoldater ska ledas av en civil chef. Det betyder att han antingen inte förstår sig på hur moderna krig effektivt måste föras (vilket är osannolikt) eller att förslaget är rent kosmetiskt för att tona ner det militära inslaget. Det skulle även underlätta slussandet av biståndspengar till krigsinsatserna. Rent komiskt blir det när ÖB hävdar att svensk försvarstradition ska få afghanerna att förstå sitt eget bästa och börja samverka:

”Framgången ligger i den långa och goda tradition av samverkan som Sverige använt sig av. Det totalförsvarskoncept som legat till grund för försvaret av vårt rike drar vi nytta av i Afghanistan. En svensk totalförsvarsmodell på export, således.”

I en flankerande artiel skriver Torbjörn Pettersson (generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén). Han vill visserligen öka det civila biståndet, men kräver inte att de svenska soldaterna ska tas hem. Man undrar varför. Kanske är det för att strömmen av biståndspengar då skulle riskera att stängas av med risk att många skolor måste stängas, vilket förstås vore dåligt för många afghaner. De sitter säkert i denna knipa. Nå, han hoppas istället på att USA ska komma till insikt om – precis som Sveriges ÖB gjort – att det militära och det civila (under NATO-ledning) ska kunna samverka i en lagom och framgångsrik mix. De hamnar alltså i samma båt.

DN spelar sin roll som HMV (His Masters Voice – gammalt fint amerikanskt skivmärke) mycket väl idag. Men, det här kriget har så dunkla syften, är så dåligt genomtänkt (inte minst från svensk sida) och omöjligt att vinna i någon rimlig mening att opinionen för at ta hem trupperna kommer att få stor betydelse mycket snart.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Föregående artikelEU, kortutdelning och demokratistörare
Nästa artikelLasse Wilhelmson och judendomen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Den italienska säkerhetstjänsten har enligt brittiska Times betalt flera tiotusentals dollar till talibaner för att slippa bli angripna. Enligt tidningen var det bakgrunden till det svåraste nederlaget för ockupationstrupperna. Den 18 augusti 2008 hamnade en fransk styrka i bakhåll där tio av soldaterna dödades. De hade tagit över posteringen efter italienarna utan att – enligt Times – känna till deras överenskommelse med de upproriska. Fransmännen trodde att eftersom italienarna knappt blivit angripna var området rätt säkert och blev oförsiktiga. Därför var de alldeles för dåligt utrustade.

    Italienska regeringen under Berlusconi dementerade de brittiska uppgifterna omgående. Den hade inte betalt något till talibanerna och kände inte till hur det gått till under den förra regeringen under Romani Prodi.

    Den italienska dementi kom misstänkt snabbt. Försvarsministern sa att påståendena i Times var en förolämpning mot de döda soldaterna och att tidningen hade en anti-italiensk inställning.

    Det kom också en dementi från de franska stridskrafterna i Afghanistan, från amiral Christopher Prazuck. Artikeln i Times var substanslös. Beskyllningarna hade man inte hört förut och det fanns ingen grund för att italienarna hade någon skuld i dödandet av de tio franska soldaterna.

    Men den italienska tidningen La Republica citerar anonyma afghanska insiderkällor som säger att flera NATO-länder köper sig lugn i sina stationeringsorter.

    (översatt och sammandraget av mig, Sixten Andréasson)

  2. Det här är ju högintressanta uppgifter, Sixten. Det borde publiceras på något sätt. Kanske på fib.se eller i papperstidningen?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.