När jag tar bussen in till Alger från mitt hotell i El Djemila, sexton kilometer öster om staden, kommer jag till den stora busshållplatsen på Martyrernas torg. Här är den nedre delen av Kasbahn och inget finns kvar av de äldre byggnaderna. Redan när Frankrike inledde sin kolonisation av Algeriet år 1830 skövlades stora delar av områdets bebyggelse. Den ersattes senare av typiskt franska tre- fyravåningshus som flankerar Martyrtorget.

Henrik Linde
Henrik Linde

När jag en dag stod i mittgången på bussen fick jag ögonkontakt med en liten grabb som satt där med sin familj. Det gav mig anledning att fråga om jag fick ta en bild av hela familjen och de ställde enkelt och naturligt upp sig vid bussidan.

När man reser ensam har man fördelen att själv få bestämma över fotograferandet. Något självporträtt kan ju alltid få slinka igenom och en spegel på en av Algers gator gav mig ett tillfälle. Axelväskan som skymtar på min vänstra sida var mitt enda bagage när jag senare tog bussen söderut mot oaserna.

Algers Kasbah, den gamla stadsdelen, är sedan 1991 upptagen på UNESCO:s världsarvslista. För den som vill läsa mer om Kasbahns historia har jag översatt en artikel ur en informationstidning från staden Alger.

Mycket av den äldre Kasbahn är kvar med trånga gränder utan möjlighet till biltrafik. Men fransmännen har också låtit den genomkorsas av några bredare gator där folklivet är intensivt. Inne i själva Kasbahn kan man plötsligt finna sig helt ensam omgiven av släta väggar med bara en enstaka port inom synhåll. Karakteristiskt för den gamla byggnadstraditionen är att bostäderna är helt utan insyn utifrån. Men innanför den stängda porten kan finnas en ljus och välskött interiör.

Men i andra gränder är det ett livligt folkliv. Lägg märke till byggnadstekniken för huset till vänster. Nedervåningen har sin begränsade storlek men en trappa upp går det att med en sinnrik byggnadsteknik utöka bostadsytan.

Lämnar man Kasbahn västerut kommer man till stadsdelen Bab El Oued. En gång byggd för och bebodd av fransmän av vilka de flesta efter befrielsen valde att lämna landet och algerierna fick möjlighet att flytta in. Här ett par trappor upp i Bab El Oued bor polisen Bouzid Diffalah, som jag blev bekant med, tillsammans med sin familj.

1-El Djezair
På denna gamla målning reser sig Kasbahn som ett vitt berg upp ifrån Algers hamn.
2-Martyrtorget
Busshållplatsen på Martyrernas torg. I fonden byggnader från den franska tiden och där ovanför ser man delar av Kasbahn som från husen har en vidunderlig utsikt ut över Medelhavet.
3-Familj vid buss
En trevig kontakt vid en kort bussresa.
4-Sjalvportratt
Självporträtt på en gata i Alger.
5-Kasbahn
Kasbahn. Ett utsnitt ur min stora stadskarta över Alger.
6-Kasbahn3906
En av de bredare gator fransmännen drog rätt genom Kasbahn.
7-Kasbahn svartvit
Släpps man in genom den slutna porten möts man med gästfrihet.
8-Kasbahn
Det öppnar sig en ljus och välskött interiör bakom den stängda porten.
9-Kasbahn
Folkliv i Kasbahn. Till vänster i bilden ses hur man skapar en större bostadsyta en trappa upp.
10-Kasbahn
Nere vid strandpromenaden ligger fortfarande ett gammalt hus kvar.
11-Kasbahn
En fasad i övre Kasbahn med fajansdekor kring fönstren. Kanske ett före detta palats.
12-Bab El Oued
Bab El Oued. En tidigare fransk stadsdel.
Föregående artikelFortfarande tror många att USA är en demokrati
Nästa artikelDagens icke-nyhet
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

2 KOMMENTARER

  1. Henrik!
    Tack igen för dina bilder och din text. Bilden av familjen utanför bussen är fantastisk. Modernitet och tradition. Visst anar man också stolthet och förhoppning. Undrar vad barnen på bilden tänker om dagens situation i Nordafrika och Mellanöstern?

  2. Tack för reserapporten och bilderna!

    Det är alltid intressant att se och läsa om hur människor på andra platser på planeten har det.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.