Halvor Næss har noga gått igenom Anders Tegnells bok om Sveriges hantering av Covid-pandemin på norska steigan.no. Boken är intressant just för att Sveriges strategi skiljde sig på väsentliga punkter från andra nordiska och andra länders. Bertil Carlman har översatt artikeln till svenska och tillfogat en kommentar på slutet.
Som ni vet hanterade Sverige covid-pandemin annorlunda än resten av världen. Det förekom inga nedstängningar av ekonomiska aktiviteter eller skolor, och nationsgränserna hölls öppna. Anders Tegnell var anställd som statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten (FHM) under pandemin. Han var inte FHM:s högste ledare, men i sin makt som statsepidemiolog blev han FHM:s ansikte utåt. Tegnell har tillsammans med journalisten Fanny Härgestam skrivit en bok om pandemin, och här är en sammanfattning av den.
Det finns en skillnad mellan Sverige och andra länder när det gäller ansvar för folkhälsan. FHM har ett betydligt större ansvar i Sverige än liknande myndigheter i andra länder, och politikernas roll är underordnad. I Sverige var det otänkbart att politikerna skulle lyssna på FHM:s råd och sedan besluta sig för att hantera pandemin. Det var FHM:s uppgift att göra det. FHM behöver tänka på helheten, medan folkhälsomyndigheterna i de flesta andra länder inte behöver det. Det är inte bara den epidemiologiska sidan som är viktig för FHM, utan även konsekvenserna av eventuella åtgärder. Enligt svensk lag ska åtgärderna stå i proportion till risken.
I februari 2020 var en miljon svenskar på vintersemester i Alperna och utgjorde ett stort smittohot vid hemkomsten, men FHM ville inte tvinga dessa till karantän i Sverige efter hemkomsten. Risken för smittspridning ansågs inte vara tillräckligt stor, och Tegnell trodde också att svenskarna frivilligt skulle göra rätt, vilket visade sig stämma.
Tegnell förstod att det inte skulle gå att förhindra att smittan spreds i samhället. Han skriver att testning kan vara till nytta åtminstone i ett tidigt skede, och syftet är att bryta smittkedjor. Detta kan fördröja smittspridningen, och under denna period kan sjukhusen förbereda sig för massinläggningar. Det ger också möjligheter att lära sig vilka behandlingar som kan vara effektiva och vilka riskgrupper som finns. I efterhand skriver Tegnell att åtgärderna kan ha fördröjt smittspridningen med ett par veckor, men han är i nuläget osäker på vilka lärdomar som är möjliga att dra på så kort tid. Mot bakgrund av detta är det särskilt viktigt att åtgärder och restriktioner inte får allvarliga konsekvenser för samhället.
Det är alltid viktigare att behandla de sjuka än att göra smittspårning, som i något skede blir meningslöst när tillräckligt många är smittade. Tegnell var skeptisk till den omfattande testning som skedde i Sverige även efter att smittan hade spridit sig brett. Det förekom ingen ordentlig diskussion om detta i FHM. Tegnell menar att det fanns politiska skäl till den omfattande testningen och påpekar att detta inte var tillåtet enligt gamla pandemiplaner. Internationellt var trycket på storskalig testning kolossalt. Även för WHO hade omfattande tester blivit en dogm, enligt Tegnell. Efter ett tag gav Tegnell upp kampen mot den utbredda testningen. Det var en strid han inte kunde vinna. I efterhand är Tegnell förvånad över att testning tidigt dök upp som lösningen på pandemin. Råd om att stanna hemma vid symtom fördröjer smittspridningen i Sverige, enligt Tegnell. Det var viktigt att åtgärderna inte skulle påverka samhällets förmåga att fungera normalt.
Att Danmark och Norge beslutade att stänga skolorna i mars 2020 var en chock för Tegnell. Informationen då tydde på att barn inte spred smitta i någon större utsträckning. Tegnell hade några år tidigare varit medförfattare till en artikel som tittade på konsekvenserna av skolstängningar vid epidemier, och slutsatsen var att stängningen endast hade en begränsad effekt på smittspridningen, och att de negativa konsekvenserna var betydande. Tegnell trodde att världen var i panik. Han ville informera befolkningen utan hot och skriver att volontärarbete är typiskt för svenskt folkhälsoarbete.
Sverige stängde aldrig sina gränser. Världen är beroende av global handel och människors rörlighet. Konsekvenserna av gränsstängningar skulle bli enorma, och det var sedan tidigare känt att reseförbud hade liten eller ingen positiv inverkan på smittspridningen under en pandemi, skriver Tegnell.
Han skriver att lockdown inte var ett etablerat begrepp för att förhindra smittspridning och aldrig hade använts i modern tid. Ändå infördes nedstängningar i en rasande takt i många länder. Försiktighetsprincipen användes som motivering. Detta är en princip som inte fanns i hälso- och sjukhuslagen. Tegnell påpekar att försiktighetsprincipen kan tolkas på olika sätt och menade att principen innebär att åtgärderna inte får medföra orimliga ekonomiska eller sociala kostnader. Det är alltför lätt att använda principen enbart i syfte att sprida smitta. FHM gjorde konsekvensanalyser både vad gäller effekt av åtgärder och konsekvenser, och det var Tegnells intryck att få andra gjorde det. Han såg ett annat problem med nedstängningen och det var hur man skulle avveckla dem på ett ansvarsfullt sätt.
Tidigare erfarenheter har visat att det är omöjligt att stoppa en pandemi. Målet var därför att följa de pandemiplaner som redan fanns, hålla samhället igång så bra som möjligt och säkra tillräckligt med resurser för sjukhusen. Att Sverige följde pandemiplaner från tidigare, stod i kontrast till länder som ensidigt fokuserade på att minska smittspridningen till varje pris och oavsett kostnad. Nya Zeeland, Australien, Kina och Sydkorea var exempel på sådana länder. Tegnell vet inte varför vissa länder uppenbarligen försökte bli av med sjukdomen helt och hållet.
I Sverige bestämdes att sammankomster skulle ha max 500 deltagare. Tegnell skriver att ingen visste vad som var ett rimligt tak för antalet deltagare, och han medger att 500 var en godtycklig siffra.
En viktig fråga var hur dödlig sjukdomen var. Erfarenheten visar att dödligheten överskattas i början av en pandemi. Från Kina visste man att risken att dö var störst bland äldre. Det var viktigt att mäta dödligheten i sjukdomen, men svårt. Olika länder hade olika sätt att bedöma dödligheten och Sverige bestämde sig för att registrera överdödlighet. Allmän överdödlighet användes tidigare som ett mått på dödligheten i influensa. FHM hade liten erfarenhet av äldreomsorg i Sverige före pandemin. Det var kommunernas och regionernas ansvar. Det var framför allt inom äldreomsorgen som många dog av covid i Sverige under 2020.
Tegnell påpekar att flockimmunitet är ett epidemiologiskt fenomen, och inte en strategi som han anklagades för. Begreppet används för att förstå hur smittan sprids i befolkningen. Flockimmunitet uppstår när så många människor är immuna att sjukdomen inte sprids längre. Han skriver att flockimmunitet sällan uppnås annat än genom vaccinering och att ingen virussjukdom någonsin har försvunnit av sig själv. Han påpekar att immunitet mot covid aldrig är fullständig och att flockimmunitet därför aldrig kommer att inträffa.
I Sverige, liksom i många andra länder, hölls en presskonferens varje dag. Tegnell tycker att det var överdrivet och att det borde ha räckt en gång i veckan. Eftersom han var chef för den avdelning på FHM som hanterade data- och epidemiologiska frågor var det naturligt att presskonferenserna föll på honom.
Tegnell studerade modellen grundligt från Imperial College i London och var skeptisk. Denna modell var förmodligen en viktig orsak till den panik som spred sig över världen. Osäkerheten kring olika variabler är inte en detalj vid beräkning av prognoser, och kan leda till betydande fel. Tegnell såg att vissa akademiska samfund helhjärtat trodde på Imperial College-modellen, medan andra, som FHM, var skeptiska. En modell som inte tar hänsyn till antalet icke-rapporterade fall av smitta är oseriös, enligt Tegnell. Det finns framåtblickande modeller som Imperial College-modellen och bakåtblickande modeller. De senare är baserade på de senaste veckorna och förutspår vad som kommer att hända nästa vecka. FHM använde bakåtblickande modeller, men de var endast vägledande och vägledde aldrig införandet av restriktioner.
Tegnells intryck var att EU-kommissionen ville att alla EU-länder skulle hantera pandemin på ungefär samma sätt med hjälp av datormodeller. Tegnell håller inte med om detta och menar att kunskap om den egna befolkningen är viktig. Enligt Imperial College-modellen skulle det behövas 16.000 intensivvårdsplatser i Sverige per dygn våren 2020. Resultatet blev maximalt 550 patienter på en dag. Våren 2020 befarades det att Stockholm inte hade tillräckligt med intensivvårdskapacitet. Därför beslöt man att bygga ett fältsjukhus. Det kom aldrig i bruk och avbröts efter några månader.
FHM ville inte införa munskyddstvång. Anledningen var att det inte fanns några vetenskapliga bevis för att munskydd förebygger smitta. Tegnell oroade sig för att munskydd skulle ge en falsk känsla av trygghet, och att man därför slarvade med andra åtgärder, som att stanna hemma vid symtom. Det fanns inga vetenskapliga belägg för att en sådan falsk känsla av säkerhet skulle uppstå, men FHM ville inte ta denna risk eftersom frivilligt deltagande var en avgörande aspekt av pandemihanteringen. Tegnell betonar att svenskarna lever i ett fritt samhälle. Han är tydlig med att detta inte är en fras för honom, utan något han verkligen tror på.
Det var känt att smittan kunde spridas från personer utan symtom, men smittan skedde främst från personer med symtom. När målet inte var att utrota viruset, vilket var en omöjlighet, var målet att bromsa smittspridningen genom att be personer med symtom att frivilligt stanna hemma. Målet var att förhindra att sjukhusen överbelastades.
Tegnell var medveten om att det skulle komma nya vågor, efter att den första vågen våren 2020 var över. Orsaken till dessa vågor är okänd, men kan bero på nya mutationer. Hösten 2020 stod det klart att covid inte var så smittsamt som man trott. Det var både goda och dåliga nyheter. Det kan betyda att de åtgärder som genomfördes under våren 2020 har haft effekt, men det kan också innebära att många blir sjuka under hösten 2020. Under hösten 2020 fokuserade FHM mer på lokala åtgärder. Liksom tidigare var huvudmålet att bromsa infektionen så att sjukhusen inte skulle bli överbelastade.
Tegnell trodde först att det skulle dröja flera år, innan något vaccin fanns tillgängligt. Efter att vaccinerna använts pekar han på rapporter från Israel om att vaccinet inte var så effektivt som man först trodde. 2021 visade det sig att vaccinet inte stoppade infektionen, men Tegnell skriver att vaccinet gav ett bra skydd mot svår sjukdom. Antalet personer som vårdades på intensivvårdsavdelningar var lägre än år 2020. Enligt Tegnell stod det snabbt klart, att riskpatienter behövde nya vaccindoser, men han skriver att vaccinerna utgjorde en vattendelare i pandemihanteringen.
Tegnell avgick som statsepidemiolog i maj 2022. Han konstaterar i efterhand att Sveriges agerande, genom att handla försiktigt och inte göra för mycket var rätt. De senaste studierna visar att överdödligheten i Sverige är bland de lägsta i Europa och i linje med de övriga nordiska länderna, trots att Sverige drabbades hårdare våren 2020. Sjukhusen kollapsade inte. Studier har visat att öppna skolor inte påverkade smittspridningen.
Tegnell oroar sig för att många konsekvenser av pandemin inte kommer att visa sig förrän om flera år. Cancerscreeningen har varit bristfällig i vissa länder, men i mindre utsträckning i Sverige. Kroniskt sjuka patienter slutade gå på kontroll hos sin husläkare, och frågan är om många inte fortsätter med det. Många har fått psykologiska effekter. I vissa länder finns det en överdödlighet för andra sjukdomar än covid. Skolstängningar har fått allvarliga konsekvenser för barnen. Andra studier visar att de som dog av covid oftast hade kort förväntad livslängd ändå. Data från Sverige visar att de negativa konsekvenserna av pandemin är minimala, enligt Tegnell. En rapport från telekommunikationsföretaget Telia visar att rörelsemönstren bland svenskar var begränsade i ungefär samma utsträckning som i grannländerna, men utan tvångsmedel.
Konsekvenserna av nedstängningen har varit särskilt allvarliga i fattiga länder. Fattigdom och undernäring har ökat. Elever kommer inte att återvända till skolorna efter skolstängningarna. I Uganda var skolorna stängda i nästan två år, men som i de flesta afrikanska länder var pandemin mild där. Antalet gravida tonårsflickor ökade med 350 procent i Uganda och våld i hemmet drabbade en fjärdedel av hushållen under nedstängningen.
Slutligen reflekterar Tegnell över varför Sverige anklagades för att ha valt fel strategi. Hur kan man påstå att Sverige valde rätt och resten av världen fel? Tegnell tror att svaret finns i politiken. Hanteringen av pandemin hade stor politisk sprängkraft och han menar att många regeringar kände sig pressade att agera för att skydda befolkningen. Han vet inte varför en svartvit strategi för pandemihantering etablerades.
Slutsats
I Sverige var det folkhälsobyråkraterna som styrde åtgärderna och inte politikerna, vilket var fallet i nästan alla andra länder. För Sveriges del var det tur att folkhälsobyråkraterna, med Tegnell i spetsen, var rationella aktörer som använde sig av etablerad kunskap om pandemihantering och bedömde åtgärders effekt mot ekonomiska och sociala konsekvenser för samhället. En sådan kostnads-nyttoanalys har inte gjorts i andra länder. Att Sverige klarade av att stå emot den massiva kritiken från andra länder är beundransvärt och beror nog till stor del på Tegnells starka karaktär med rötter i vetenskap och sunt förnuft. Det land där politikerna hade minst inflytande över hanteringen av pandemin klarade sig bäst. Om det betyder att politiker ska abdikera till förmån för folkhälsobyråkrater i pandemier vet jag inte. Personligen tycker jag att den viktigaste lärdomen från Sverige är att frivilligarbete och sansad information är avgörande för bästa möjliga utfall av en pandemi.
Halvor Næss
Kommentar av översättaren Bertil Carlman:
Den sista mars 2020 skrev jag en artikel här på lindelof.nu, Vänta med kritiken…, om hanteringen av covid-epidemien. Artikeln avslutades:
”När väl denna kris är över då, men först då, är det läge att göra en utvärdering. Och visar det sig då, att Johan Carlsson och hans folkhälsomyndighet haft fel i sitt förtroende för det svenska folket, ja då får han och den naturligtvis ta kritiken. På samma sätt får jag då också stå ut med att bli utskrattad då jag så helhjärtat stödde en svensk myndighet.”
Skälet till att jag stödde Stefan Löfvens regering i denna fråga var att den i sin tur, helt stödde sig på Folkhälsomyndigheten, vilken i sin tur hade statsepidemiolog Anders Tegnell som närmast ansvarig tjänsteman. Denne Anders var dessutom mycket rationell. (Som Dr Alban skrev ”Lyssna på Tegnell, han är rationell.”) Han var rationell utifrån sin djupa kunskap om virussjukdomar, och om hur de borde hanteras. Dessutom arbetade han i en myndighet som regeringen, i enlighet med svenska lagar, valde att förlita sig på. Vi vet alla vilken enorm personkritik som riktades mot både S Löfven och A Tegnell; även från svenska forskare.
Det har nu inte gått mer än fyra år, ändå anser jag att vi i Sverige fått ett nytt politiskt klimat. Covid-pandemin är över, Sveriges politikerklass kämpar, utan att lyssna på folket, för att vi skall gå med i Nato. I Ukraina pågår ett krig mellan Nato och Ryssland, i Israel pågår ett folkmord mot Palestinier, och USA har lyckats ta ett strupgrepp på sina vasaller, inklusive Sverige.
I MSM tar jag del av kattrakandet i och mellan riksdagspartierna, jag hör tågresenären säga att ”förr sa man säkert som tåget”, jag hör läkare säga ”vi har inte längre en likvärdig sjukvård”, jag hör regeringstjänstemän säga ”det ligger på kommunerna/regionerna att sköta det”, samtidigt som jag läser om det enorma sparkravet på region Väst. Till slut behöver man bara säga ”snökaoset på E22 den 3:dje januari” för att förstå att ”myndigheter” som Trafikverket, Armén, MSB, Polisen och SKR befinner sig i ett tillstånd av handlingsförlamning, eller åtminstone oförmåga att rationellt samordna sina uppdrag. Det i sin tur beror naturligtvis på den allmänna, och som jag ser det, accelererande degeneration som regeringarna i Väst genomgår.
I mars 2020 kunde vi dock lita på en myndighetsperson: Anders Tegnell.
Tack, Bertil C, för denna lysande genomgång av coronapandemin 2020-22 och svensk strategi mot denna. Globalt kunde strategin avbildas med de desinfektionssprutande skåpbilar som for fram och tillbaka i städernas centrum, en åtgärd som sedan klart visades vara fullständigt meningslös men givetvis demonstrerade myndigheters handlingskraft. Och sedan vidare på politikernas beslutsförmåga.
Sedan är det också värt att notera de missförhållanden i sjuk- och åldringsvården som genom pandemin brutalt avslöjades och hur det blir om hjärndöda politiker och byråkrater får makt att genomföra sina egennyttiga idéer. Vi minns med fasa hur Arbetsmiljöverkets tjänstemän desavouerades av sin egen verksledning när de försökte skydda pandemiarbetarna i vården. Så allt var minsann inte klanderfritt i Sverige ändå.
När jag skickat denna översättning till redaktör Lindelöf, så kunde jag på kvällsnyheterna höra: ”Bydén, vars uppdrag som ÖB sträcker sig till september, startade aktiebolaget ’Byden Ops’ den 8 oktober i fjol. Det är ett konsultbolag inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap, vilket Expressen avslöjade. Han planerar för framtiden och har startat bolaget, men inte påbörjat någon verksamhet.”
SvD skriver ”ÖB Micael Bydén har startat ett konsultbolag tillsammans med fästmön Linda Staaf, rapporterar Expressen. Detta trots att ÖB:s förordnande löper ut först i september. ’Väldigt olämpligt’, säger arbetsrättsexperten Tommy Iseskog till SvD.” ”Allmänheten skulle kunna undra om Micael Bydén agerar utifrån sitt kommande uppdrag, i stället för som ÖB. Bara att det finns en risk för att allmänheten får den typen av tankar om Försvarsmakten innebär att han har passerat en gräns. Och det är ju synnerligen olyckligt i den situation vi befinner oss i Sverige just nu med den krigsrisk som ÖB själv påtalat”, säger Tommy Iseskog.
Själv tycker jag inte det på något sätt är olämpligt. Den som vill skrämma svenska folket med att ”kriget kan komma snarare än Du tror” gör oss i själva verket en stor tjänst. Han visar klart att inte heller han, som högste statstjänsteman i det svenska försvaret, förstått sitt viktiga uppdrag. Ju fler liknande fakta om vår överhet som kommer fram, desto fler svenskar (allmänheten) kommer till insikt om kvalitén på vår överhet.
”Byden Ops”, ja, det låter väl nästan litet som att han hoppas på fortsatta uppdrag från amerikanskt håll, gör det inte?
Ja Tobias, Bydén har en stark markering om var betoningen skall ligga i namnet, men det saknas i ’Byden Ops’. Där skulle betoningen lika gärna kunna ligga på bokstaven y. Och eftersom engelskan har många olika sätt att uttala vokaler på, så skulle det kunna uttalas som aj, till exempel i det militära uttrycket ”Aj, aj, kapten”. En person från andra sidan Atlanten, skulle då lika gärna kunna uttala det som ’Biden Ops’. Då blir steget till ’Oops Biden!’ inte långt. Men sådana barnsliga språkassociationer ägnar vi oss inte länge åt; eller hur Tobias?
Dennis Z!
Jag hade oturen att få ett slaganfall den 28 Mars 2020 precis i början av pandemin och har förstahandsupplevelser av sjukvården på Mölndals Sjukhus. Kaos är bara förnamnet. Blev testad för covic-19 när jag kände mig lite förkyld en morgon när jag steg upp till frukost, det var negativt.
P g a alla mina negativa upplevelser t ex kroniska magsårsproblem som gör att jag måste äta Losec eller liknande medicin resten av livet. Min läkare på Närhälsan tyckte att jag kunde sluta med magmedicinen hösten 2018 efter att jag använt den sedan år 2000. Ledde till att jag kort tid därefter började spy upp all mat. Efter en kämpig vecka var jag tvungen att uppsöka Sahlgrenskas Akutintag. Då uppstod nästa problem, bli inlagd. Envis som jag är vägrade jag att åka hem. Efter när 12 timmar fick jag kontakt med läkare och när hon bad mig sitta upp från sängen svimmade jag och blev inlagd. Efter en vecka utan näringsrik mat var jag helt slut.
Utan Losec så drar nedre magmunnen ihop sig och man spyr upp all mat som inte når tarmen. Under 10 dagar gjorde jag 4 Gastroskopier med den nya tekniken ballongsprängning, vidgar lite åt gången. När jag skrevs ut så var jag uppe i 29 gastroskopier och enligt avd 31 på Sahlgrenska så var jag redan 2005 uppe i 15 och nytt svenskt rekord. Min senaste gjorde jag 2019 med den gamla tekniken där man bedövar magen.
Under protester tvingades jag göra detta, det innebär stora risker då jag inget känner och magmunnen kan gå sönder eftersom jag inte känner smärtan. Påse på magen?
Jag tolkar det som att detta gjordes av ekonomiska skäl inte medicinska. När bedövningen släppte hade jag magkramp i 12 timmar. Dagen efter hade jag inbokad tid hos tandläkaren och innan jag gick dit borstade jag mina tänder, då spydde jag upp all mat.
Tänkte på det efteråt att om jag inte borstat tänderna och satt mig stolen som man sänker bakåt så att man ligger i horisontalläge. Tänk om jag spytt då istället.
Min misstänksamhet mot sjukvården gjorde att jag inte vaccinerade mig mot Coviq-19.
Såg i FiB/K på s 38. Månadens citat: 12 förtroendevalda i Kommunal kräver en haverikommission för att hitta vägar ”ut ur det administrativa träsket”.
Bertil C!
Eftersom Micael Bydén har varit högt upp på agendan senaste månaderna så vill jag bidra med lite nutidshistoria.
Här kommer 4 intervjuer med vår ÖB. Ekots lördagsintervju. Och om radions journalister håller måttet. 1, 2, 3 och 4.
Sven R!
Vad tycker du jag skall göra, jag har minst 10 tillfällen som jag betraktar som tjänstefel. Vi lever i ett samhälle där många inte betraktar individen som ansvarig för sina handlingar. Det var länge sedan Florence Nightingale.
Jag är överraskad att jag fortfarande har så gott humör. Håller med G B Shaw när han kritiserar dom som lever som professionella människoälskare. Att arbeta som medarbetare inom vård och omsorg kan vara väldigt bekvämt om man inte bryr sig och tufft om man bryr sig. Sett båda sorterna som kommunalanställd.
Människor kan man behandla hur som helst. Men är man elektriker, it-tekniker m m får du inte göra fel. När jag arbetade på mekanisk verkstad och gjorde fel så fick man avdrag på lönen. Jag har inte fått någon ursäkt från någon läkare. Det får gå väldigt långt innan någon får sin legitimation indragen.
Dennis Z!
Av egna erfarenheter i April 2020 i början på pandemin håller jag med om tillståndet i sjuk- och åldringsvården. Det märkliga var ju att missförhållandena var ju inget nytt problem när man pratade med anställda och läste om dom.
Våran Folkhälsomyndighet måste väl vara experter på tillståndet inom sjukvården. Det var ju längesedan man blev förvånad över våra myndigheters verklighetsbild. Såg ett klipp från Lokalnyheterna om Hemtjänstens personal där dom skulle uppfylla byråkraternas tidsangivelser för
transporter mellan hembesöken. 5 minuter där och 15 minuter med spårvagn mellan Järntorget och Redbergsplatsen. En journalist försökte men fick ge upp, verklighetsfrämmande arbetsuppgift för berörd personal.
Men en sak är jag frågande inför i din text: ”Sedan är det också värt att notera de missförhållanden i sjuk- och åldringsvården som genom pandemin brutalt avslöjades och hur det blir om hjärndöda politiker och byråkrater får makt att genomföra sina egennyttiga idéer.” Hjärndöda politiker och byråkrater? I min värld är medborgarna delansvariga för vilka politiker vi väljer, i en demokrati. Våra politiker är varken klokare eller dummare än vad majoriteten är. Sverige är i fritt fall på många områden men jag har inte upptäckt några massor i protest.
Såg en intressant uppgift i senaste FiB/K att svensken tillbringar 23 timmar per dygn inomhus. Trodde jag var i minoritet i min ”husarrest”. Byråkratin är ju resultatet av avvecklingen av Folkrörelser och fritidspolitiker som försvann i 100-tusental genom beslutet att införa STORKOMMUNER på 1960-och 70-talet.
Fick medhåll av Daniel Suhonen när han plötsligt dök på den Kebabrestaurang jag besökte varje vecka mellan 2015-20. Saknade dator, använde Humanistens, försökte istället vara social. Du känner ju till Nils Bejerots medverkan Folket i Bild där han tog upp Storkommunernas inverkan på lokaldemokratin.
Var för ung för att ha några förstahandsupplevelser av debatten när det begav sig. Skall försöka hitta vittnesmål om den tiden.
Bertil C!
Om man är intresserad av vad som hände 2021–2022 med dom som vaccinerades under den perioden kan läsa ”Dödsorsak okänd-Epidemin av plötsliga dödsfall 2021-2022” av Edward Dowd med förord av Robert F Kennedy JR. Med rikliga exempel från myndigheter främst i USA.
Jag valde att inte vaccinera mig p g a mina erfarenheter från dom läkare och sjukhus jag varit inlagd på. Har aldrig haft lung- eller hjärtproblem, så med facit i hand så agerade jag rätt. Misstänker att jag var smittad med coviq-19 i jan–feb 2020 när jag hade en efterhängsen förkylning som jag brukar ha en vecka eller som hittills denna vinter inga influensasymtom.
Bertil C!
Du verkar ju ha koll på Corona-viruset. Utöver den beskrivning på Text-TV idag har du mer information? Jag har sett fler med munskydd senaste tiden när jag åker kollektivt här i Göteborg.
113 SVT Text tisdag 13 aug 2024
INRIKES PUBLICERAD 13 AUGUSTI
Coronaviruset ökar i Sverige
Från att knappt ha märkts i avlopps-
vattnet i början på sommaren ökar nu
coronavirus på flera håll i landet.
Städerna där viruset ökar mest är Upp-
sala, Östersund, Gävle, Kalmar, Göte-
borg och Helsingborg, visar prover som
forskare på SLU, Sveriges lantbruks-
universitet, tar på avloppsvatten.
-I Östersund är det nästan rekordhöga
nivåer, säger Anna Székely, som är
forskningsledare på SLU, till DN.
På flera intensivvårdsavdelningar får
patienter vård för covid. I början av
juni var det knappt någon.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700
Bertil C !
I dagens upplaga av SVT-Text så lanseras en förklaring till pandemin.
137 SVT Text söndag 22 sep 2024
UTRIKES PUBLICERAD 22 SEPTEMBER
Studie: Djuren bakom pandemin
Coronaviruset sars-cov-2 kom
verkligen från djurmarknaden i Wuhan
i Kina. Och två djurarter bär
sannolikt skulden för att det
överfördes till människa, visar en ny
studie.
De flesta forskare är överens om att
virusets ursprungskälla är
fladdermöss, men att det behövs ett
annat djur som kan överföra det till
människor.
Studien, som publicerats i tidskriften
Cell, nämner särskilt två: mårdhund
och maskpalmmård. Båda kan bära på
viruset sars-cov-2.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700