Kinas president Xi Jinping och Syriens ledare Bashar al-Assad (Bild: Enab Baladi)
Berliner Zeitung skriver den 22 juli att åtta EU-stater vill se en ny politik gentemot Syrien. I ett gemensamt brev har utrikesministrarna i Österrike, Italien, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Grekland, Kroatien och Cypern uppmanat Europeiska unionens (EU) utrikestalesman Josep Borrell att i grunden se över EU:s strategi för Syrien.
Kriget och sanktionerna har haft en rad negativa effekter, inte bara för Syrien och det syriska folket, utan också för Europa, som tvingats ta emot 100.000-tals syriska flyktingar. Inte nog med det, Turkiet lyckades pressa EU att betala åtskilliga miljarder Euro för att inte släppa igenom miljoner flyktingar som finns i Turkiet till Europa.
Brevskrivarna vill ha en mer realistisk politik gentemot Syrien för att bättre kunna hantera de negativa konsekvenserna av EU-sanktioner och förbättre förutsättningar för flyktingar att återvända till Syrien. Enligt EU-kommissionen har det sedan 2022 inkommit omkring 135.000 asylansökningar varje år från syrier i Syrien. Medelhavsländerna är särskilt hårt drabbade, något som hotar att överbelasta asylsystemet. De åtta brevskrivarna nämner inte något om EU:s och USA:s sanktioner!
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg konstaterar att efter tretton år måste EU erkänna att vår Syrienpolitik knappast har åldrats väl. Hur bittert det än kan kännas, så sitter al-Assad säkert i sadeln. EU får inte blunda för denna verklighet. Det är hög tid att sätta fart på vår Syrienpolitik – utan blinkningar och utan tankeförbud!
Vi minns alla, inte minst läsare av lindelof.nu, hur EU-länderna tillsammans med USA var djupt inblandade tillsammans med Saudiarabien, Qatar och Turkiet i att med hjälp av opposition i Syrien al Quaida och IS försöka störta al-Assad-regeringen. Men med hjälp av Ryssland och Iran lyckades al-Assad stå emot dessa försök.
Det är bara att hålla med Schallenberg. Bättre sent än aldrig att ompröva en misslyckad politik.
Den i stort ansvarige, nämligen USA, till delar av katastrofala konsekvenser i Mellanöstern efter andra världskriget, där naturligtvis Israel/Palestina ingår, ställs aldrig till svars för sina övergrepp på oskyldiga människor och i övrigt infrastruktur och miljö. Djupa sår som dessutom påverkar människors minnen generationer framöver. Händelser som aldrig kan raderas och därmed sätter spår som påverkar framtiden.
Jag vill mena att det är dags att Europa bedriver en självständig politik och utvecklar goda relationer med sina nära grannar, så även till Ryssland.
I det sammanhanget måste utgångsläget vara att Europa också ser bjälken i sitt eget öga. Om man inte inser vikten av detta har mänskligheten en svår framtid att möta med tanke på förestående utmaningar. Och då inte minst vad avser, hur klimatet påfrestar vår enda Jord. Därtill att stormakterna står öga mot öga inför varandra på slagfältet, utrustade med ödesmättade vapensystem, beredda att iscensatta en total mänsklig katastrof.
Nog borde människan använda sin tillägnade klokskap och samarbetsförmåga när problemen hopar sig.
Och då med adress till dom som makten haver. Lyssna gärna med en reflekterande tanke över vad Lasse Berg vill förmedla- så klokt, i sitt senaste sommarprogram i Sveriges Radio P1. Även att lyssna till Frida Stranne på en annan radiokanal borde mana till nya och insiktsfulla tankebanor hos dessa maktens personer.
Det skymmer, när vi blickar ut mot horisonten!
Våra barn, dom minsta små, förväntar av oss att vi fixar detta.
Så med det sagt och menat, värna om det meningsfulla livet.