Denna bild togs i Gravarne (numera Kungshamn) – alldeles intill Smögen – en augustidag 1939, mindre än en månad innan Tyskland gick in i Polen (1 september). Min morfar Percy Lundwall långseglade då några dagar med några andra gubbar och hade nog en vederkvickande semestersegling. Krigsutbrottet hade de ju ingen aning om.
Nu är det min tur att långsegla med tre andra gamla gubbar. Vi avseglar från Smögen måndag förmiddag och går iland på torsdag eftermiddag på samma plats. Väderutsikterna är minst sagt hoppfulla. Och fast oron i världen är stor tror jag inte på krig den närmaste tiden.
Stiltje alltså här på bloggen minst till och med fredag 14 augusti. På återseende!
Är det den vackra havskryssaren på bilden? Vet du vad det var för båt, typ och var och när den byggdes. Hälsningar från en seglare.
Leif!
Segelbåten i mahogny mitt i Gravarnes gytter av bohusekor och fiskebåtar kan antingen vara en liten kryssare med namnet Marianne med ägaren Ivan Svensson på Skyllbergs Bruk, eller en större kryssare Kratos med ägaren Gunnar Engberg. Av storleken att döma är det nog Kratos. Har mer bilder från denna segling i augusti 1939.
Detta blir exakt 50 år sedan jag seglade en vecka med två kompisar på medicinarutbildningen tur och retur Smögen från Ödsmål. Det gick inte fort med en J10a. Sommaren 1965 var ungefär som denna – inte särskilt varm förrän just då. Vi sökte skydd under Skåpesunds-bron mot en häftig åskskur och sedan blev himlen blå i två veckor. På radion hörde vi hallåmannen uppmana folk med några dagars semester bege sig till Västkusten. Båda mina polare är tyvärr borta idag.
God seglats får man väl tillönska bloggredaktören. Och en återkomst till en lika livaktig blogg som tidigare under andra augustihalvan.
Sommaren har ju varit vädermässigt omväxlande med en efterlängtad högtrycksspurt senaste veckan. Svampförrådet är nu välfyllt liksom även blåbärs- och hallonfacken i frysen. Det finns hopp om att klara ännu en vinter uppe i Norden.
… och högtrycket kan stanna både två, och kanske t o m tre veckor!