Boken om kunskapsrörelsen

bok-foto-frilagd

Nu finns äntligen en bok om kunskapsrörelsen som bröt fram med buller och brak 31 maj 1979 med ett upprop i Dagens Nyheter. Det har nu gått mer än 30 år sedan den försvann. Jag var med och startade det hela och har inte kunnat släppa tanken på att det vi gjorde var viktigt. Vi såg något som låg dolt i tiden, men som – om man gluttade bakom en eller annan förlåt – framstod som helt uppenbart. Skolan höll på att spåra ur – redan 1979.

I boken om kunskapsrörelsen tecknar jag bakgrunden till de strider om skolan som nu lett till grundskolans upplösning i fria skolval, skolpeng, friskolesystem och sjunkande skolresultat.

Några recensioner:

Martin Järnek för Bibliotekstjänst:

”Det är positivt att kunskapsrörelsens historia skrivs medan några aktiva fortfarande lever. Det är en viktig pusselbit i skolans historia. För yngre personer är detta förmodligen ganska okänt. … I en baksidestext har förre kulturministern Bengt Göransson karaktäriserat författaren som en påläst samhällskritiker och praktiker som känner sorg. Det kan man instämma i.”

Anders Björnsson i Tidningen Kulturen:

Lindelöfs bok, minutiös i empirin, empatisk i polemiken, är också ett sorgedrama. Kritikerna av modepedagogiken kunde inte hålla sams. De trätte inbördes om den rätta linjen. De satte upp privata agendor. En del skrek sig hesa och förstörde rösten. Det viktiga och riktiga hade varit att arbeta underifrån istället för att skriva så förfärligt många manifest. De mest framträdande propagandisterna tröttade ut sig själva. De bildade fraktioner och blev till åtlöje i den allmänna debatten. Men deras uppsåt var gott. De trodde att de var ute i sista sekunden, medan de bara stod i början av något.

Boken kan beställas via följande formulär.