För drygt 10 år sedan utkom boken Ett liv en tid – Åren 1884–1973 genom kameraögat, som byggde på min morfar Percy Lundwalls efterlämnade fotoarkiv och dagböckeer. Den trycktes i 1000 exemplar varav alla utom kanske ca 150 ex hamnade i förrådet på mitt sommartorp i Norra Roslagen. Där har de förvarats torrt och i lagom temperatur i lådor. Några 10-tal har jag sålt eller skänkt bort genom åren. Men de flesta lådorna finns alltså fortfarande där högt upp under taket. Läs mer om boken här.

Nu håller jag på att utrymma bl a detta förråd eftersom jag sålt torpet, som ska övergå till ny ägare den 15 augusti. Vad gör man med 35 boklådor på 14 kg styck? Sammanlagt nästan ett halvt ton böcker. Jag har frågat runt lite, men ingen vill förstås ha eller härbärgera 1,25 m3 böcker, trots att det är en fin bok och helt gratis. Att skicka en bok med posten inom landet kostar ca 100 kr. Om någon möjligen vill ha en kan ni beställa och swisha 100 kr, så skickar jag boken. På lördag ska en god vän med släpvagn hjälpa mig att frakta dem till en container ”för böcker” på en återvinningscentral i Uppsala. Sorgligt, men jag har inte kommit på något bättre, eller mindre dåligt. Jag kommer att spara ett par, tre lådor dock.

Det känns svårt att skiljas från detta stora arbete, mitt livs största bokarbetet. Men nu finns det ingen återvändo.

Föregående artikelKurt Salomonson, den ”bortglömda” verklighetens författare
Nästa artikelGLOBAL WOMEN FOR PEACE UNITED AGAINST NATO
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. Knut L!
    Gör en liten stapel av samtliga boktitlar du har restlager av, ett exemplar av varje, och ange ett pris. Jag kan plocka upp dem på vägen till eller från Grisslehamn, så sparar vi porto.

    Jag har också hanterat ett halvt ton böcker i dag, men jag räddar dem från återvinningen. De ligger nu skyddat i väggfasta lårar i det knuttimrade husets lägsta vrår, som värmeisolering. Några bläddrade jag i för skojs skull, som min fars exemplar av ”Einleitung in das Neue Testament von D. Dr. Adolf Jülicher, Professor der Theologie in Marburg, Siebente Auflage 13.–15. Tausend, Neubearbeitet in Verbindung mit D. Erich Fascher, Professor der Theologie in Jena, Tübingen Verlag von J. C. B. Mohr (Paul Siebeck) 1931”. Andra böcker vill jag inte skicka ut på ovissa antikvariska öden, därför att de är för sköra, som mitt dubblettexemplar av ”En Ny Blå Bok af August Strindberg” från 1908. Men till återvinningsstationen kör jag inga böcker, inte ens ”Husmoderns Köksalmanack 1962”.

  2. Jan Arvid G!
    Du gör mig generad. Att jag nu ska köra boklådor till återvinning är förstås ett helgerån. Jag har inte ens en gammal trossbotten att fylla till kommande generationers upptäckarglädje. Jag plockar samman den där lilla bokhögen… Men du måste ringa i förväg så att du vet var jag befinner mig då.

  3. Allt blir svårt att arkivera
    därför viktigt, noga sortera.
    Behålla det som överför
    allt det goda som berör.

    Fantastiskt det där med böcker
    vars värde är av något slag.
    Böcker som aldrig är skrivna, så där
    en helt vanlig arbetsdag.

    En tankes hantverk med syfte
    att dela med bästa ambition
    Förmedla genom boklig bildning
    och praktisk lära, är bra kombination.

    Det blir ett viktigt bidrag
    att överföra till nästa, som tar över
    Vad vore vi om inte barnen
    förstår att det är något dom behöver

    Så låt oss inte styras av
    ett fåtal eller genom AI lärde.
    Ett samhälle som förlorat
    alla människors lika värde.

  4. Tack för denna fina bild och läsupplevelse! En fantastiskt bok om Sverige under otrolig förändring.
    Därtill ett mycket fint dokument i bokform om tid som varit, blandat med bild och text. Kan varmt rekommenderas om en händelserik utveckling. Förslagsvis som present till vuxna barn och barnbarn.

    Trots två förödande krig i Europa, förmådde samhällets utvecklas från hårt arbetande människors förnedring till upprättelse på många plan. Och då tänker jag bland annat på kvinnans fruktansvärda utsatthet, inte minst, vad gäller männens övergrepp i sexuellt avseende.

    Betänk att familjerna bestod, inte sällan på den tiden, av fem till åtta barn med en usel boendestandard, fjärran från mitt 40-50 tal då jag och min syster växte upp under förhållande med kokseldad spis och utedass.

    En annan bok jag kan rekommendera om den tidens vedermödor är Gunilla Thorgrens Ottar & kärleken. Biografi om Elise Ottesen Jensen som varit gift med Landskronasonen Albert Jensen, chefredaktör för tidningen Arbetaren 1928–1950. En daglig tidning som tillsammans med Göteborgs Handels Sjöfartstidning stod upp mot Sveriges inställsamhet vs Nazityskland under kriget. Båda dessa tidningar blev dom mest beslagtagna av myndigheterna under dessa år kriget pågick .

    Jag nämnde Albert Jensson eftersom han är inte utan betydelse i fråga om arbetarrörelsens historia, något bortglömd. Jag har påmint staden där jag växte upp, Landskrona om att han borde föräras ett minnesmärke i jämförelse, när jag tänker på Karl X Gustav som snodde Skåne från Danmark 1658.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.