I SIN KAMP mot yttrandefriheten vidtar det officiella USA nu åtgärder för att trycka tillbaka oberoende amerikanska nyhetsmedier. Exempel på medier man vill komma åt är nyhetssajter som Consortium News, Counterpunch eller Greyzone. Metoderna har man tidigare använt sig flitigt av utomlands för att stoppa oönskade medier och för att i stället sprida amerikanska synsätt. Nu flyttas liknande metoder in i USA för att stoppa besvärliga nyhetssajter som påstås sprida ”misiformation” och ”false content”. Det är ett stort steg USA tar och sker samtidigt och i samma anda som försöken att få journalisten Julian Assange utlämnad från Storbritannien till USA.
En av de ledande inom detta gebit är NewsGuard, ett privat bolag men med starka kopplingar till det officiella USA. En av de ledande i NewsGuard är förre CIA-chefen Michael Hayden, tillika före detta chef för NSA, National Security Agency. I ledningen sitter också Anders Fogh Rasmussen, före detta Nato-chef. Newsgards linje är att oberoende medier ljuger om USA:s utrikespolitik, vilket kan synas komiskt med tanke på bolagets starka koppling till CIA.
NewsGuard synar artiklar som sprids inom Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox och Safari. Texterna bedöms efter nio olika kriterier. Därefter görs en samlad bedömning på en 100-gradig skala. Texter som får minst 60 poäng får ”green label”, texter under 60 får ”rött kort”, ”red label”. Meningen är att läsarna skall mötas av dessa etiketter redan innan de börjar läsa artiklarna. Eller som man skriver: Proceed with caution: This website generally fails to maintain basic standards of accuracy and accountability (Fortsätt med varsamhet: Denna webbsida misslyckas mestadels att upprätthålla grundläggande tillförlitlighet och ansvarsfullhet).
Ett belysande och aktuellt exempel NewsGuard tog upp i februari är när man angriper den amerikanska nyhetssajten Consortium News och dess artiklar om händelserna i Ukraina 2014, där NewsGuard hävdar att det alls inte skedde någon USA-stödd statskupp när presidenten Janukovytj drevs från makten och att det inte fanns några nynazister med avgörande inflytande inblandade i händelserna. Consortiums artiklar innehöll alltså ”false content”, d v s falsk information och fick därmed ”red label”. Men andra amerikanska medier, till exempel Washington Post, som skrev om samma händelser framförde i stort sett samma fakta som Consortium News under Maidan-händelserna 2014 utan att få ”red label”. Vilket antyder att det inte i första hand är vad som påstås inom journalistiken, utan vilka det är som står bakom – nämligen oftast oberoende – och samhällskritiska – medier. Fox News har förstås ”green label”.
NewsGuard hävdar att här finns inte utrymme för olika tolkningar av ett skeende. Man slår fast att händelserna i Ukraina inte var någon statskupp utan ”en folklig revolution” (trots att det var en demokratiskt vald president som störtades). Consortium News hänger sig därför åt myter och uppmanas korrigera sina texter.
Consortium News ledning och de reportrar man anlitar är erfarna journalister, vissa har arbetat i ett halvsekel i etablerade medier utan att tidigare ha fått kritik för sitt arbete. I sitt svar till NewsGuard i det aktuella fallet framförde Consortium News idag allmänt vedertagna fakta om amerikansk inblandning i händelserna i Ukraina 2014, till exempel ett telefonsamtal mellan USA:s ambassadör i Kiev och Obamas vice utrikesminister Victoria Nuland, numera offentliggjort. I samtalet diskuterar de båda vilken man skulle utnämna till Ukrainas premiärminister, ett telefonsamtal som NewsGuard kanske inte hade räknat med.
Samtidigt som Consortium News angrips av NewsGuard har e-handelsföretaget Paypal avfört Consortium News som kund. Consortium news finansieras och betalas digitalt av sajtens läsare varför Paypals beslut drabbar Consortiums ekonomi hårt. De flesta tar för givet att det finns ett samband mellan NewsGuards intensifierade jakt på oberoende medier och Paypals beslut att bojkotta inte bara Consortium News utan även utrikessajten Mint Press och den socialistiske journalisten Caleb Maupin.
De oberoende medierna i USA skall demoniseras och svältas ut.
Jag gick till consortiumnews.com och klickade på första skrivna artikeln jag såg. Jag letade efter artiklar om 2014 och klickade. Inga hinder finns för att läsa Consortium news. Vad handlar Peo Österholms artikel om? Att ett företag som tydligen heter NewsGuard, på sin plattform, erbjuder allmänheten ett sätt att i sina vävläsare (Chrome med flera) skaffa sig tillgång till NewsGuards omdömen om bland andra Consortium News? Vad är det för anmärkningsvärt med det?
I högerkanten på consortiumnews.com finns flera lättanvända sätt att skänka pengar. Jag skickade ett pengabidrag med mitt kreditkort. Det gick snabbt och var lätt gjort.
Så vad handlar artikeln om?
@Jan Arvid Götesson!
Det handlar om att NewsGuards ”ömdömen” kan används av ex-vis Google, Microsoft, Apple, otal webhotel, med flera att avgöra vad som är tillförlitlig information.
Hamnar din sajt på listan över icke tillförlitlig information så kan den sorteras bort från sökmotorerna, flitreras bort i e-mail-utskick med mera.
Med andra ord, är det det utmärkta censur-verktyget.