”… Klimatfrågornas oroande utmaningar kommer att ställas i skuggan, om ett storskaligt krig bryter ut. Ty växthuseffekten är till en rätt ringa del betingad av människans verksamheter och besynnerligheter, även om hon har förstärkt effekten genom ökade koldioxidutsläpp. Med krig är det precis tvärtom. De är uteslutande människoframkallade. Första världskriget skulle inte ha brutit ut om personer, partier, pressure groups och folkliga organisationer hade handlat på annat sätt. Vår tids krig har heller inget ödesmättat över sig. De är resultat av mänskliga beslut och lidelser. Men krigsgalningarna går alltid att stoppa.”
Läs Anders Björnssons lysande exposé över det stora kriget som tog slut för 100 år sedan, och dess implikationer få vår egen tid och dess stora fredsfrågor – på alliansfriheten.se.
Knut L, jag får inte ihop följande:
”Aktivisterna fick sedan sin chans under finska vinterkriget, då några av dem vann ära på slagfälten tack vare det ännu obesegrade Tyska riket som höll på att göra det forna ryska storfurstendömet till en kejsartysk lydstat.”
Om jag byter ”vinterkriget” mot ”inbördeskriget”, eller ”kejsartysk” mot ”Hitlertysk” så går det ihop, annars inte. Har jag missat något?
Vi får se om författaren har något klargörande att komma med här.
Jag hade problem med avsnittet ”Bankgrundaren A. O. Wallenberg i Sverige och statsgrundaren J. V. Snellman i Finland […] var båda motståndare till ländernas interventioner i andra folks krig, och några sådana interventioner blev heller inte av.” AB verkar ha glömt att Finland var en del av Ryssland utan egen utrikespolitik.
1863 gjorde polackerna uppror och det verkar ha funnits en möjlighet att västmakterna, kanske med stöd av Sverige, skulle intervenera. Snellman skrev då en berömd artikel ”Krig eller fred för Finland” där han manade till uppslutning bakom ryske tsaren. Finska trupper var sedan med om att slå ner upproret.
På ”alliansfriheten.se” kan man läsa att Sauli Niinistö 2015 hänvisade till artikeln.
Snellmans artikel kan läsas här.