Min vän döstädade garderoben, ni vet den där som man för länge sedan glömt vad den innehåller och som man får kröka sig som en märla och hasa på knä för att nå ända in. Där ramlade en mapp med grafiska bilder fram ur en hög osorterat. Jag råkade passera och tog instinktivt tag i det gulnade konvolutet som med sin uppfordrande rubrik i versaler och med namn jag kände igen pockade på min uppmärksamhet.

Klicka genom häftets 17 sidor i galleriet nedan…

På Wikipedia läser jag:

”Dödens nyheter var en vandringsutställning med verk av konstnären Petter Zennström, producerad av den statliga myndigheten Riksutställningar. Den låg i linje med Riksutställningars satsning på kultur för barn, som inleddes under andra halvan av 1960-talet. Utställningen turnerade i Sverige 1980 till 1981 och målgrupp var elever i högstadiet.”

Ja det svenska kulturklimatet var sannerligen annorlunda från mitten av 60-talet fram till mitten av 80-talet. Kanske kan den ses som en 20-årig ventil då även många konstnärer fick tillfälle att sprida sina alster i olika sammanhang genom skattefinansierade institutioner, i detta fall Riksutställningar, som sorterade direkt under Kulturdepartementet.

2007–2011 krymptes – eller ”downsajsades” (om någon kanske föredrar detta svenska nyord) – Riksutställningars uppdrag från produktion och förmedling av vandringsutställningar till att främja utveckling och samarbete på utställningsområdet. 2017 var sagan helt slut, då verksamheten ströks ur budgeten.

Jag gjorde entré som ung lärare 1974 mitt i denna lilla kulturglänta och tänker tillbaka på skolklimatet dessa år. Då var det helt problemfritt – ja till och med angeläget – att sprida bilder som Zennströms ovan som inspiration åt svenska skolbarns förkovran i bildkännedom och till deras eget bildskapande. Kanske är det därför vi har så många grafiskt säkra serietecknare med klös i den generation som gick på högstadiet åren 65–85 förra seklet?

Föregående artikelRichard Peters (5) – Nära döden…
Nästa artikelSargade själar. De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Redan när jag såg titeln till bloggposten kom jag att tänka på de mexikanska grafikerna som Myrdal skrev om, och när jag såg de här bilderna blev tanken ännu starkare.
    – Och ja, ”klimatet” var annorlunda.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.