Försvarsdebatten vaknar nu till liv efter Georgienkriget. De nya moderaterna och alla andra försvarsfiender krälar nu som maskar på sina krokar.
En ny blogg som behandlar och bevakar allt detta har nu starat. Där kan man följa det som sägs och skrivs i olika sammanhang. Perspektivet är det som antyds i namnet ”Folket och försvaret”. Så här skriver de i sin programförklaring:
”Vem försvarar Sverige? Svensk militär i Afghanistan?
Vi ställer svensk militär närvaro i Långtbortistan i förhållande till vår försvarsförmåga. Vi ifrågasätter Sveriges utvidgade nätverk med Nato. Vi är oroade över att Sverige dras in i en militär allians som lämnar Sverige oförsvarat.
Vi vill gärna tro att kriget i Georgien innebar dödsstöten för den svenska “Afghanistan-doktrinen”, den som hävdar att Sverige bäst försvaras i Afghanistan eller i andra länder långt borta, men vi vågar inte hoppas.
Vi tror inte att omvandlingen från invasionsförsvar till “insatsförsvar”, från försvarsmakt till krigsmakt, symboliserat av det militära engagemanget med Nato i Afghanistan, har folklig förankring.
Vi vill bevara Sveriges självständighet och ett värnpliktsförsvar värt namnet.
Vi ska seriöst diskutera vad säkerhets- och utrikespolitik är till för. Vi ska ge bakgrunder och vara dagsaktuella. Vi ska ta upp sådant som
~ FRA
~ “kriget mot terrorismen”
~ märkesåret 1809
~ dribblandet med folkrätten
~ “humanitära interventioner”
~ kanske krisen/krigen i Kaukasus…
Om Sverige och Georgien varit medlemmar i Nato hade vi varit beroende av den georgiska statsledningens politiska omdöme. Vi efterlyser en bred debatt och eftersträvar klarspråk i viktiga principfrågor om vad som påverkar vår fred, frihet, demokrati och vårt samhälles säkerhet. Förändringar i svensk säkerhetspolitik måste ha en demokratisk förankring.
Vi vill se att oppositionen och en sansad borgerlighet utmejslar en hållbar, uthållig säkerhetsdoktrin, som utifrån nuvarande internationella läge svänger bort från ett insatsförsvar inriktat på internationella operationer och avslutar det militära äventyret i Afghanistan, som vi menar inte är fredsbevarande.
Här möts olika åsikter och människor med varierande bakgrund och kunskap. Ett öppet forum för säkerhets- och försvarsfrågor. Dessa frågor och svar måste förbli hela folkets angelägenhet. Den utveckling vi nu ser har inte den demokratiska legitimitet den borde ha.”
Meningen är att flera ska kunna delta i bevakningen. Hittills har Anders Dvidson och Stig-Björn Ljunggren bidragit. Den bloggen tackar vi för.
Läs även andra bloggares åsikter om försvaret, blogg, stig-björn ljunggren, anders davidson, Georgien, Afghnaistan