Dagens Nyheter hetsar idag för att få Georgien att gå samma väg som Ukraina. Dagens huvudledare bär syn för sägen. I slutklämmen uppmanas EU-ledare att ”omedelbart åka till Tiblisi och möta demonstranterna. ´Vi står bakom er´, bör de säga: ’ni har en plats i den europeiska gemenskapen’.

Jag har roat mig med att justera dagens DN-ledare till ett mer sansat innehåll. I tabellen nedan kan ni läsa vad en ansvarsfull DN-ledarskribent borde ha skrivit, och jämföra stycke för stycke med DN:s. Men först en kort film från Tiblisi.

DN-ledare 21 december 2024
lindelof.nu-justerad DN-ledare
För en och en halv månad sedan var det parlamentsvalet i Georgien, ett val som enligt både OSSE, och EU-parlamentet präglades av valfusk. Fuskvalets vinnare var proryska partiet Georgisk dröm, vars ledare Irakli Kobachidze nu är premiärminister.För en och en halv månad sedan var det parlamentsval i Georgien. Vinnare blev det regerande och EU-skeptiska partiet Georgisk dröm, vars ledare Irakli Kobachidze nu är premiärminister. Enligt OSSE, och EU-parlamentet präglades av valfusk.
Oppositionen har inte accepterat valresultatet och tusentals människor demonstrerar dagligen i Tiblisi. Upprördheten har inte dämpats av regeringens agerande sedan valet. Omkring 80 procent av georgierna vill gå med i EU och Georgisk dröm sade i valrörelsen ingenting emot det. I november avbröt man dock hela medlemskapsförhandlingarna.







Tusentals oppositionella demonstrerar dagligen i Tiblisi mot valresultatet och mot regeringens agerande sedan valet. Protesterna utlöstes av att parlamentet röstade igenom en lag mot utländsk påverkan, den s k ”ryska lagen”, som går ut på att georgiska organisationer maximalt får finansieras från utlandet med 20 procent. Sådana lagar finns i Ryssland, USA och är på väg att införas i flera västländer, även i Sverige. Partiet Georgisk dröm har ändrat sig om EU och avbröt därför i november medlemskapsförhandlingar med EU.
Ute på gatorna har den nya mer auktoritära staten också märkts tydligt. Åtskilliga oppositionspolitiker har gripits och misshandlats av polis, inklusive ledaren för det främsta oppositionspartiet. Även vanliga demonstranter misshandlas och arresteras i stora antal. När premiärminister Kobachidze fick frågor om det här svarade han att han snarare såg åtgärderna som före­byggande än som repressiva.
Ute på gatorna har myndigheterna satt hårt mot hårt mot våldsamma demonstranter. Oppositionspolitiker har gripits av polis efter deltagande i våldsamheter. Demonstranter har angripit polisen med fyrverkeriraketer. Premiärminister Kobachidze ser åtgärderna som före­byggande, inte som repressiva.


Georgiens president, Salomé Zourabichvili, är en av oppositionens och den proeuropeiska rörelsens portalfigurer. Hon har fördömt valet som illegitimt och åker runt i EU för att försöka samla stöd för den georgiska demokratin.Georgiens president, Salomé Zourabichvili är född i Frankrike och en av den proeuropeiska rörelsens portalfigurer. Hon har fördömt valet som illegitimt, vägrar lämna presidentposten och åker istället runt i EU för att försöka samla stöd för sin sak.

Samtidigt har Georgisk dröm dragit nytta av en förändring av konstitutionen som innebär att presidenten väljs av ett elektorskollegium – dominerat av partiet – i stället för i direkta val. Förra veckan tillsattes på det sättet det tidigare fotbollsproffset och ytterhögerpolitikern Micheil Kavelasjvili, utan motkandidater. Den förra presidenten Salomé Zourabichvili – som av många fortfarande betraktas som landets egentliga statschef – är en av oppositionens och den proeuropeiska rörelsens portalfigurer. Hon har fördömt valet som illegitimt och åker runt i EU för att försöka samla stöd för den georgiska demokratin.
Valvinnarna Georgisk dröm har utsett en ny president, den tidigare professionelle fotbollsspelaren Micheil Kavelasjvili. Det kunde ske genom att valet medförde en ändring av konstitutionen så att presidenten ska väljas av ett elektorskollegium.











Georgien står vid ett vägskäl. Antingen lyckas den proryska auktoritära regeringen vrida bort landet från den tidigare vägen mot EU och liberal demokrati eller så förmår den folkliga oppositionen förhindra det. Om det förra händer kommer det att dröja länge innan den georgiska demokratin åter har en chans.
Georgien står vid ett vägskäl. Antingen lyckas den valda regeringen hindra landet från det kaos som drabbat Ukraina, eller så förmår oppositionen med utländskt bistånd upprepa vad som hände i Ukraina.



Men just nu är ingenting avgjort för Georgien. Europa kan fortfarande påverka och hjälpa demokratirörelsen. De baltiska länderna har gått före och infört sanktioner mot enskilda georgiska makthavare, men Kaja Kallas förslag om liknande sanktioner på EU-nivå röstades ner av Ungern och Slovakien.

Men ännu är ingenting avgjort för Georgien. EU gör nu allt för att ”hjälpa” oppositionen. De baltiska länderna har gått före och infört sanktioner mot enskilda georgiska makthavare, men Kaja Kallas förslag om liknande sanktioner på EU-nivå röstades ner av Ungern och Slovakien.

EU-ledare borde också omedelbart åka till Tiblisi och möta demonstranterna. ”Vi står bakom er”, bör de säga: ”ni har en plats i den europeiska gemenskapen”.EU-ledare bör absolut inte åka till Tiblisi, möta demonstranterna, och ropa ”Vi står bakom er”, som man gjorde i Kiev 2014.


Föregående artikelVi har ju i alla fall mat på bordet!
Nästa artikelOrrenius orrerar…
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

1 KOMMENTAR

  1. Nu vill tydligen Väst utnyttja Georgien i ett nytt proxy krig/front mot Ryssland när man håller på att misslyckas med Ukraina mot Ryssland. Inte undra på att Georgiens folk ej vill dela samma öde som Ukraina. Ser man på demonstranterna så håller man upp EU och Georgiens flaggor och skyltar på engelska “Russian slaves”. På ett plakat stod “You suck”, som tilltalar väst, inga frågor som arbetarklassen ställer ”högre löner”, ”bättre sjukvård”mera jobb” m m. Säkert är nog också övergrepp och misshandel av demonstranterna från myndighet/polis. Sekreteraren i Georgian Dream party, Mamuka Mdinaradze, sade att 30 procent av de arresterade vid demonstranterna var från Ryssland, UK, USA och Nederländerna.

    President Salome Zourabichvili erkänner ej valresultatet kallar det illegitimt. Georgiens statsåklagare undrade om hon kunde hjälpa dom med att lägga fram de bevis hon hade för det.

    Hennes svar blev “It’s not up to the president to provide proof of election fraud,” och tilllade, “I just want to say that my answer to the prosecutor’s request that I present proofs to sustain my declarations on the results of the elections is not relevant because the prosecutor should be doing its own investigation.”

    Tydligen hade hon ej några bevis.

    Flera oroshärdar skall tändas mot Ryssland, Syrien och nu kanske Georgien, lätt för Väst och DN- ledarsida slå på krigstrummorna när man ej behöver riskera några egna människoliv.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.