Med anledning av att USA ska dra tillbaka sina stridande förband från Syrien läser jag i Dagens Nyheter att det svenska oraklet Magnus Ranstorp (från Försvarshögskolan) menar att oron i London är befogad. Jag citerar:
– Brittiska myndigheter har hög kapacitet, de går inte ut med sådana här uppgifter om inte hårda fakta ligger bakom. Det är ett hot som vi ska ta på allvar, säger Ranstorp och fortsätter:
– Vi träffar säkerhetstjänsterna i hela Europa en gång om året. Det här med att al-Qaida blir starkare var en stark indikation som analytiker tryckte på. al-Qaida har vi länge bortsett från, och de har intresse av att slå mot Väst.
Storbritannien är mer av en måltavla än de flesta länder. Jag förstår att brittiska ministrar ligger vakna av oro. Han bedömer också att kampen mot terrororganisationer som IS och al-Qaida kommer att försvåras av den amerikanska reträtten från Syrien. USA:s tillbakadragande är katastrofalt.
Finns det då inte några ljuspunkter, frågar DN:s reporter?
– Vi får mer övervakning. Man har tacklat finansieringen av de här kretsarna. IS-återvändare vet myndigheterna vilka de är. Men det är inte mycket ljus i tunneln. Jag är inte alarmistisk men realistisk. Och även om jag blir påverkad av vad jag ser så sover jag gott.
… säger alltså Magnus Ranstorp.
När Inherent Resolve (USA-koalitionen i Irak, som nu även olagligt spillt över till Syrien) spricker p g a att USA (Donald Trump) drar ut sina 2600 soldater från Syrien, öppnas förstås nya perspektiv för koalitionens övriga partners, t ex Sverige. Hur ska man ställa sig? Ska man också dra sig tillbaka?
Frankrikes president Macron är ”djupt besviken” och ställer sig på avgångne försvarsministern Jim Mattis sida. Macron menar att man inte kan överge de kurdiskledda syriska ”demokratiska” styrkorna, som erövrat stora delar av norra och östra Syrien från IS och säger: ”Jag uppmanar alla att inte glömma vad vi är skyldiga dem”. USA motiverar sitt beslut med att IS nu är besegrat, vilket alltså Macron och Mattis förnekar.
Sverige är i samma sits som Frankrike, om än i mindre skala. Från 2014 har man dansat efter USA:s pipa, som nu plötsligt drar sig ur och lämnar fältet fritt för Turkiet att ta itu med sin ärkefiende; kurderna. Syriens regering, Ryssland, Iran och Hizbollah jublar säkert. Klart att detta välter hela spelplanen.
Den svenska världspressen anlitar då som vanligt oraklet Ranstorp och låter honom formulera vad ansvariga politiker inte vågar säga rent ut. Knepet blir att, när nu USA drar sig tillbaka, skrämma oss för att IS och al-Qaida kommer att stärkas och sprida sin terror till Stockholm, London och Paris.
Att det är stormakterna och deras svans som blåst igång Syrienkriget och som genererat flyktingvågor över Medelhavet och fört terrorism till Väst, är något man vägrar att koppla samman med dagens situation. Att USA:s tillbakadragande skulle öka risken för terrordåd i Europas storstäder är knappast troligt. Snarare gäller det motsatta.
Alltså, såvitt jag begriper är Ranstorps analys mycket skral. USA:s tillbakadragande är – trots Trumps oberäknelighet – mycket glädjande för de som vill ha fred i Syrien. Om ett tillbakadragande verkligen sker kommer spänningarna att minska och chanserna för att Syrien ska kunna hållas ihop öka. Vad Trump har för verkliga bevekelsegrunder kan man bara spekulera över. Men en sak är säker, han har problem med ekonomin och vill spara pengar i den federala budgeten. Kanske han helt enkelt vill spara.
Att oraklet Ranstorp tillfrågas i alla sammanhang är plågsamt. Han säger aldrig någonting med substans, han levererar enbart lösa tyckanden som alltid understöder USA:s traditionella linje (före den oberäknelige), Sveriges regerings och EU:s politiska linje i alla sammanhang. Men nu är de i knipa.
Och i julhelgen störtdyker USA-börsen. Fortsättning följer…
Vi har nog dansat efter USA:s pipa lite längre än 2014… men det behöver vi inte haka upp oss på.
Jag har sett siffran 2.000 US-soldater skall dras hem – inte 2.600.
Osäkerheten är ett säkert kort.
Vill man dra sig ur? Troligen vill Trump det. Men vem bestämmer: Pentagon eller Vita huset? Kongressen? Det militärindustriella komplexet?
John Pilgers linje verkar vara skeptikerns; kriget kommer att fortgå…
Vad vet vi?
Kjell M!
Jag har läst både 2000 och 2600 US-soldater i Syrien. Då valde jag förstås den högsta siffran. Och de kommer att dra sig ur är förstås högst osäkert som du antyder. Men Jim Mattis signerade beslutet innan han avgick. Men det finns säkerligen många sätt att ändra det. Frågan är då om Trump kommer att ha kvar ens en gnutta president-prestige…
Ranstorp menar, att gladio nu, blir än mer frekvent, i Europa. Och att nästa steg, i processen nu inleds. Därför sover han gott. Självklart kan det bli överraskningsmoment, i Mellanöstern. Men fronten, har nu lyfts norrut, för ett tag, där arbetet kan få mest framgång, tills vidare. Släggornas vinande i krigets tankesmedjor fortfar i oförminskad takt.