Berömd devis på universitetshuset i Uppsala. Foto:Wikimedia Commons

Hur ska vi kunna genomskåda ekonomiska och politiska intressen när de presenteras som oberoende vetenskap? Det undrar forskaren Susanne Dodillet, som i januarinumret av FiB/K skriver om den pågående sammansmältningen mellan näringslivet och universiteten i Sverige.

Läs gratis! 

Föregående artikelLAVROVS BREV TILL UTRIKESMINISTRARNA I USA, CANADA OCH ETT FLERTAL EUROPEISKA LÄNDER
Nästa artikelFrån kinesiska nyåret till 105-årig amerikansk musiker i Malmö och nyår i Los Angeles

1 KOMMENTAR

  1. Intressant att ta del av dina rader, och samtidigt blicka bakåt med tankar om demokratifrågor som numera tar sig uttryck utifrån andra grunder, med tanke på vår tidiga folkrörelseidé som bröt mark för frihet rättvisa och jämlikhet.

    En rörelse som tappade sitt fäste då marknadsliberalt tankegods gjorde sitt intåg på den internationella arenan 70-tal och därefter etablerade ett rejält fäste här hemma under 90-talskrisen för att sätta sig när vi röstade ja till EU inträde 1994.

    Tydligt är att den påverkan som tidigare fanns underifrån har numera delvis ersatts av en elitistiskt och alltmera kunskapsbaserad teoretisk styrning som sker med demokratiska förtecken, där folkets inflytande över långsiktiga samhällsmål, inte sällan lämnas vid sidan av. Där i den frågan finns sannolikt delvis svaret på hur högerkonservativa politiska partier givits utrymme att fånga in ett allmänt och uppdämt missnöje. Så sker framför allt hos dem som fann tillit och kände sig hemma hos arbetarrörelsens svar på ett tryggt och förutsägbart samhällsbygge.

    Men som sagts detta är en internationell företeelse som sker och inte helt enkelt att påverka annat än att tillsammans vara ifrågasättande, läsa och ta del av vad som händer, varhelst i såväl vår lilla som stora omvärld.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.