Jörgen Huitfeldt intervjuar sociologen Göran Adamson om mångfaldsideologin som upphöjts till norm i Sverige. Han menar att idén bygger på fromma förhoppningar och är etnomystik besläktad med rasismen. Mångfaldsideologin i högskolan började med Thomas Östros och Mona Sahlin, då undervisningen ideologiserades och mångfaldsperspektiv skiftade till hård norm.

Lyssna på hela podden på Kvartal

Föregående artikelSpekulationer – amerikansk historia 2
Nästa artikelResan hem från Paris 1955

6 KOMMENTARER

  1. ”Det trodde man ju inte – att Huitfeldt skulle ges utrymme här.” Jag måste kontra. ”Det trodde jag ju inte – att det skulle komma sådana ynkligt fördomsfulla kommentarer här, d v s på lindelof.nu”.
    Fast då småljuger jag. Allmänna fördomar och oförmåga att förstå hur tankar och idéer utväxlas och bär frukt är vanliga överallt.

  2. Vad bra att Adamson och Huitfeldt ges utrymme här. Bra att Adamson får utveckla sina tankar om hur det gick till när vetenskap inom akademierna fick ge plats för ideolog och värdegrund. Intressant att höra honom diskutera hur samma personer som vurmar t ex för kurdernas rätt till ett land, en nation, aldrig skulle komma på tanken att vurma för och känna stolthet för sitt eget land. Dubbla måttstockar.

  3. Bertil C!
    Jag tycker du ska be Lise Blomqvist om ursäkt om du inte väldigt noga och sakligt kan peka på vad som är ”ynkligt och fördomsfullt” i hennes kommentar på totalt 11 (!) ord! Och samtidigt undrar jag över vad i hennes textmassa som tyder på ”oförmåga att förstå hur tankar och idéer utväxlas och bär frukt”?

    Min enkla åsikt är att uppriktiga diskussioner är bra och nödvändiga, men det måste ju i så fall först finnas ett ämne att debattera.

  4. Om någon på totalt 11 ord klarar av att säga, visserligen något inlindat, att en person tillhör den grupp människor vars ord inte är värda att under några omständigheter lyssnas på, i varje fall inte på lindelof.nu, ja då tycker jag att orden ynklig och fördomsfull är adekvata. Inte en enda specifik ståndpunkt fick kritik. Den som framförde ståndpunkterna fick däremot kritik för att vara den han är.

    Om man säger om någon att hen är en skitstövel, då kan man inte förvänta sig en vänlig kommentar. Jag använde c:a 40 ord, det fick räcka.

  5. Lise B!
    Till skillnad från Bertil C tror jag inte att du säger något annat än du säger, d v s att du förvånas över att den i extremt tydlig mening självständige och oberoende Jörgen Huitfeldt bereds plats på bloggen. Visserligen har sådana exempel funnits i icke ringa mängd tidigare och artiklar även från Kvartal har det refererats till då och då under de gångna åren. Men jag vet ju inte hur länge du följt Lindelöfs blogg.

    Att Bertil C tolkar din korta kommentar så att du menar att Huitfeldt är ”en skitstövel””vars ord inte är värda att under några omständigheter lyssnas på” finner jag lite väl spekulativt och i avsaknad av konkret stöd i vår faktiska verklighet. Att han ger sig in på detta kan inte jag förstå som någonting annat än ett försök att styra oss bort från en saklig och kunskapsgivande diskussion.

    Vad säger du om det?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.