Regeringars korruption är, eller borde vara, ett gissel för varje regering. Vad som görs och hur de tar itu med problemet bestämmer regeringars trovärdighet. Om de inte fördömer det eller åtminstone försöker reducera det så sviker de folket – sina väljare. Det skriver Jerry Grey den 18 januari år 2025 på Pearls and Irritationes, här i översättning av Henrik Linde.
Kina beskrivs ofta som auktoritärt eftersom det ständigt motarbetar korruption. Det finns en hel avdelning inom regeringen, den Centrala Kommissionen för Inspektion av Disciplinen (CCDD), som är ansvarig för att utrota alla former av korruption. Och som Xi Jinping poängterade i ett tal nyligen till kommissionen vid deras fjärde plenarsammanträde, så är det en pågående och oundviktig uppgift. Med andra ord, om regeringen släpper ögonen på bollen så kommer korruption åter att dyka upp. När makttunga uppgifter ligger hos vanliga människor kommer vissa av dessa människor att göra extraordinära saker. Vissa kommer att stiga mot toppen. Andra kommer att mista förtroendet. Oundvikligheten i detta är uppenbar.
Skillnaden mellan Kina och Västvärlden i detta avseende kunde inte vara större. Den ständiga förbättringen av infrastruktur, livsstil, välstånd, utbildning och hälsa hos Kinas befolkning bekräftar det faktum att en regering som är ren och fri från korruption är den bästa vägen att gå. Det återspeglas också i det stöd som regeringen får från människorna som valt dem. Enligt Edelman Trust Barometer är detta stöd över 90 procent i Kina. Medan USA nöjer sig med att meddela en måttlig ökning av förtroendet upp till de höga höjderna av endast 22%. Vad orsakar denna låga nivå av tilltro till regeringen? Korruption.
Så när en mediaorganisation som Voice of America kritiserar Kina för den tid det tagit att sålla bort korruptionen, så missar de en viktig punkt. Den kommer aldrig att sållas bort. Det är som i en trädgård som kan blomma om man lägger ned arbete på den. Men alltid kommer att producera ogräs oavsett hur mycket arbete man lägger ned. Vad som är verkligt viktigt är att arbetet GÖRS och i detta avseende så överträffar Kinas sätt att angripa korruptionen Västmakternas regeringars.
Australien har uppvisat ett komplett misslyckande när det gäller att vidta åtgärder mot korruption. Storbritannien är inte bättre. Men USA har ingen korruption utan har legaliserad den och uppmuntrar den. Den existerar på statlig nivå helt och hållet beroende på detta.
Anthoy Albanese, valdes till premiärminister i Australien för tre år sedan på en plattform att skapa ett nytt, federalt, antikorruptionsdepartement. Och han gjorde så genom att skapa den nationella kommissionen för antikorruption (NACC). Men vad som behövs tas i beaktande här är inte att han gjorde så. Men att han var tvungen att göra det. Australien har varit en federation sedan år 1901. Vid det tillfälle som en grupp av kolonier blev ett land. Och fram till år 2023 fanns det ingen federal regeringstillsyn. Ingen anti-korruptionsövervakning över huvud taget.
Vissa kanske menar att Australiens kommission för brottsbekämpande integritet (ACLEI) tjänade syftet. Men det gjorde den inte. De hade ingen befogenhet att utreda anklagelser om korruption mot valda medlemmar i det federala parlamentet. Och då delstaterna hade sina egna åtgärder mot korruption fanns det begränsade möjligheter att skydda allmänheten från korrupta federala politiker. Detta gällde också parlamentet självt, riksrevisorn, ombudsmannen, FOI och andra administrativa lagar (vilka ofta inte hjälper mot statlig korruption med tanke på att det är parlamentet som skriver dessa lagar).
Så som den australiska allmänheten har befarat, så har NACC svikit oss. Genom att besluta om att inte driva åtal i många större fall. ”Robodebt” skandalen, ett olagligt automatiserat system för indrivning av statliga fordringar som beskrivs av Terry Carny, professor i juridik, som ”den australiska regeringens överlägset mest katastrofala misstag i dess historia”. En annan är ”Paladin” skandalen om tilldelningen av ett kontrakt värt 532 miljoner dollar till en person som var under utredning för att ha erbjudit mutor och slutligen dömdes för detta.
Trots massiv national förvirring över att regeringen för hundratals miljarder dollar skulle köpa ubåtar som de inte tycks ha användning för har frågan om AUKUS inte utretts. Varför skall vi ha dem? Vem tjänar på dem? Vilka är kostnaderna för att genomföra projektet? Eller ens om det någonsin kommer att hända?
Den ledande förespråkaren för dem är tidigare premiärministern Scott Morrison som har lämnat politiken och faktiskt också Australien för ett liknande arbete i USA. Otroligt nog berättade Morrison för The Australian Newspaper att han också skulle få en roll som strategisk rådgivare för DYNE Maritime. Ett riskkapitalbolag, grundat i Australien, som nu är baserat i USA som investerar i teknologier med anknytning till AUKUS-pakten. Om inte detta luktar som en situation som behöver utredas, så är det ingenting någonsin som gör det.
Storbritannien har det ändå värre. År med konservativa regeringar förde Storbritanniens transparensindex till en punkt där uppfattningen om korruption i landets styrelseskick var på sin lägsta punkt i landets historia. Trots löften om att göra så, under sin första tid som premiärminister, så skapade Rishi Sunak aldrig ett departement eller utsåg en tjänsteman för antikorruption. I november förra året så utlyste den nya Labour regeringen slutligen en kampanj för antikorruption men inte för att övervaka regeringen. Denna riktar sig mot internationell korruption för att övervaka olaglig handel och för att eliminera sådant som olaglig finansiering som hjälper till att stödja terrorism.
Tusentals människor i Storbritannien har dömts för brott relaterade till coronavirus men ingen av dem är en regeringstjänsteman som dömts för korruption. Fastän det finns gott om bevis för att denna form av korruption existerar. I själva verkat var läget så illa att Robert Barrington, professor i antikorruptionspraxis vid Centre for the Study of Corruption vid Sussex universitet år 2022 sade om Boris Johnsons regering: ”Det är mer korruption och risker för korruption i denna regering än i någon regering i GB sedan andra världskriget. Trots detta har ingen person verksam i denna regering åtalats”.
USA är källan till större delen av den felaktiga informationen om Kinas arbete med antikorruption. Kanske det värsta exemplet av alla. En två gånger åtalad och dömd brottsling kommer att inom några få dagar att träda in i Vita huset. Han kommer att leda en regering som har legaliserat sökande efter pengar för politiska favörer och kallar det lobbying.
Han ansluter sig till en lista på ett stort antal personer som har berikat sig själv genom ämbetet. Men kommer för ovanlighets skull inte från samma källa som sina föregångare. Han har inte arbetat sig upp genom senaten eller kongressen där lagstiftning antas, inte till fördel för folket som röstat för att placera dem där, men för donatorer av vilka en del har ”investerat” hundratals miljoner dollar för att hjälpa sitt föredragna parti och som givetvis vill ha återbäring på sina investeringar.
Sedan har vi lobbyisterna. Detta är personer som ger donationer till kampanjfonder för återval. Jobbet för en lobbyist är att påverka beslutsfattarnas beslut. Det är givetvis uppenbart även för den mest trögtänkte bland oss att besluten kommer att vara till mer fördel för dem som donerar tiotusentals dollar än för individer som inte har annat än en röst att lägga vart fjärde år.
Medan detta är självklart för alla så behövdes det en akademisk studie för att komma med det bevis som behövdes. Universitetet i Princeton (föga överraskande) fastställde år 2014 att ”rika individer och företag har mycket mer inflytande på federala myndigheters politik än genomsnittsmedborgaren” och situationen har inte förbättrats sedan dess. I själva verket är den värre.
Det är knappast förvånande att lobbyisterna har arbetat så hårt för att göra lobbying legalt. Inte heller att mottagarna av alla medel de har till sin disposition har hjälpt till med den lagstiftning som stöder deras sak. Vad som inte är förvånande alls är att i Kina så ses lobbying, genom företag eller individuellt, liksom alla andra former av donationer till en regeringstjänsteman eller en kandidat till något val, vara mutor och är straffbart enligt lag. Och som många västliga källor påpekar så använder Kina denna lag fullt ut för att utrota korruption och straffa ansvariga individer.
En uppsättning av statliga åtgärder och civilsamhälleliga normer behövs för att bekämpa korruption. Yttrandefrihet är verkningsfullt mot korruption. Folkrepubliken Kina har tyvärr begränsat yttrandefriheten, vilket är ett visst hinder i kampen mot korruption. Å andra sidan är Folkrepubliken Kina världsledande i statliga avrättningar, vilket även kommer kampen mot korruption till godo, eftersom dödsstraff tillämpas för grov korruption.
Jerry Grey skrev: ”Om [regeringar] inte fördömer [korruption] eller åtminstone försöker reducera det så sviker de folket – sina väljare”, och han skrev: ”Det återspeglas också i det stöd som regeringen får från människorna som valt dem. Enligt Edelman Trust Barometer är detta stöd över 90 procent i Kina.”
Nu har ju statsledningen i Folkrepubliken tyvärr inga ”väljare”, eftersom statsledningen icke tillsätts genom allmänna och fria val. Medborgarna röstar i ofria val på formella ledare, som inte har makten, utan lyder under det ovalda kommunistpartiet.
Bortsett från det finns givetvis en politisk interaktion mellan medborgare och den odemokratiska exekutiva makten på provins- och statsnivå. En hög procentandel medborgare kan stödja den ovalda exekutiva maktens åtgärder i vissa fall. Men ordet ”väljare” är malplacerat.
Donald Trump å sin sida är president eftersom en majoritet av medborgarna i fria val röstade på honom efter eget huvud i ett tillräckligt antal elektorsröststarka delstater.
Detta är ett problem som Jerry Grey icke berör. Länderna han kritiserar, Förenta staterna, Förenade kungariket och Samväldet Australien, har statsledningar som tillsätts genom fria val. Folkrepubliken Kina å andra sidan är en partidiktatur, som har fria händer att vidtaga åtgärder mot korruption. Är partidiktatur bättre? Det skulle jag vilja fråga Gerry Grey, men tyvärr vill han inte tala med mig, visar min erfarenhet. Eftersom jag skriver sakligt och artigt (vilket han medgav) drog jag slutsatsen att min typ av frågor är för besvärliga för honom.
Här kommer ett lästips från en Kinesisk-amerikansk författare. Boken läste jag för ca 10 år sedan. En röd hjältinnas död. Här kommer bokens författare.
Här kommer en nyhet om korruption i EU:
sida 135-01
135 SVT Text torsdag 13 mar 2025
UTRIKES PUBLICERAD 13 MARS
Ny misstänkt korruptionshärva i EU
En ny misstänkt korruptionshärva med
kopplingar till EU-parlamentet har
avslöjats i Bryssel, enligt tidningen
Le Soir. Kommentatorer jämför med
Qatarskandalen som briserade 2022.
På torsdagsmorgonen gjorde belgisk och
portugisisk polis tillslag på ett 20-
tal platser. Flera lobbyister som
arbetat för den kinesiska techjätten
Huawei har förhörts, enligt Le Soir.
Enligt tidningen förekommer ett 15-tal
tidigare och nuvarande ledamöter av
EU-parlamenter i utredningen. Mutorna
ska bl.a. ha bestått av telefoner,
kontanter och fotbollsbiljetter.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700
Sverige vill dansa med dom stora elefanterna.
sida 111-01
111 SVT Text torsdag 27 mar 2025
INRIKES PUBLICERAD 27 MARS
Minister får kritik efter aktieköp
När Mats Persson (L) var utbildnings-
minister var han delaktig i att ge två
miljarder kronor till en forsknings-
satsning som Ericsson var inblandad i.
Samma dag köpte Persson, som i dag är
arbetsmarknadsminister, aktier för
11 000 kronor i Ericsson, enligt Ekot.
– Han borde ha vetat bättre. Det är väl
grundregel nummer ett att ha armlängds
avstånd till en marknad som man har
möjlighet att påverka, säger Tom
Madell, professor i rättsvetenskap.
Persson försvarar sig då han inte hade
”detaljerad kunskap” om satsningen.
Inrikes 101 Utrikes 104 Innehåll 700
————————————————
Även Uppsala vill vara med i leken.
Sju personer döms i mutskandal vid Akademiska sjukhuset –
efter Uppdrag gransknings avslöjande
Uppdaterad 22 mars 2024 Publicerad 22 mars 2024
Uppdrag granskning · En tidigare verksamhetschef på
Akademiska sjukhuset döms för att ha tagit emot nära
fem miljoner kronor i mutor. Ytterligare sex personer,
leverantörer till sjukhuset, döms för grova mutbrott. Det var
efter att Uppdrag granskning avslöjade en misstänkt muta
som utredningen startade och växte snabbt.
Verksamhetschefen döms till fyra års fängelse.
– Det är ju väldigt allvarligt att en verksamhet som finansieras
av skattemedel och som allmänheten ska ha ett stort
förtroende för drabbas av någonting sådant här säger,
Christer Tornefors, t.f rådman Attunda tingsrätt.
Polisutredningen startade efter att Uppdrag granskning i
oktober 2022 avslöjat att tidigare verksamhetschefen och
röntgenläkare Adel Shalabi tagit emot 200 000 kronor i
samband med inköp av en röntgenapparat från Canon.
Chefer från Canon och Siemens
Efter en 18 dagar lång rättegång i Attunda tingsrätt dömdes
i dag samtliga som åtalats i fallet. Sex personer döms för
grovt givande av muta. De är leverantörer till den röntgenklinik
där Adel Shalabi varit verksamhetschef.
– Det är förvånande att åklagarens talan vinner fullt bifall.
Jag har redan nu talat med min huvudman och vår plan är
att överklaga domen i alla delar, säger Hampus Wikerstål,
Adel Shalabis försvarsadvokat.
Ägaren till ett bemanningsföretag döms till 1,5 års fängelse.
Fem personer döms till villkorlig dom och dagsböter.
Två av de dömda är före detta chefer på de storföretagen
Canon Medicals systems och Siemens Healthcare.
Samtliga åtalade nekade under rättegången till brott.
Mer om mutaffären på Akademiska sjukhuet i Uppdrag granskning
– onsdag 27 mars i SVT Play.
Misstänkta mutor på Akademiska sjukhuset
Polisutredningen startade efter att Uppdrag granskning i oktober
2022 avslöjat hur Canon medical systems betalat ut över 200 000
kronor till läkaren och dåvarande verksamhetschefen Adel Shalabi
i samband med att inköp av en röntgenapparat till sjukhuset.
Efter granskningen startade åklagaren en förundersökning om
misstänkta mutor och i maj 2023 häktades verksamhetschefen.
I december åtalades sju personer. Utöver verksamhetschefen –
sex personer som alla är leverantörer till sjukhuset,
för grovt givande av muta.