Den 19 juli hade Jerusalem Post den dramatiska rubriken ”Drönarhotet mot Tel Aviv är en väckarklocka om Irans multifronthot”.

I en analys skriver tidningen att en misstänkt drönarattack på fredagsmorgonen representerar en ny front i drönarkriget mot Israel genomförd av Iranstödda fiender. En person dog och tio skadades.

Houthirebellerna i Jemen har enligt Al Jajazerra tagit på sig ansvaret för attacken. De säger att de använt sig av ny typ av drönare som Israels luftvärnsrobotsystem Iron Dome inte klarar att identifiera.

Tidningen skriver att det här utgör ett betydande hot mot Israel och kommer att ge Iranska allierade i regionen anledning att känna att de har åstadkommit en ny framgång i sina krigsansträngningar. Tel Aviv är ett primärt och symboliskt mål. Om Tel Aviv har nåtts med drönare är det ytterligare ett bakslag för Israels avskräckning och luftherravälde i regionen.

Tidningen Haaretz skriver att Houthirebellerna hade avfyrat en ballistik missil och fyra drönare mot Israel. Att USA sköt ner missilen och tre av drönarna.

Att en drönare, avskjuten 150 mil från Israel går igenom det israeliska luftförsvaret gör att det går att sätta ett stort frågetecken kring Iron Dome. När Iran angrep Israel med både missiler och drönare träffade flera av missilerna sina mål menar den amerikanske forskare Theodore Postol.

Samma dag som drönarattacken presenterade ”Israeli Society Index july 2024” (JPPI) med rubriken ”Dramatisk nedgång i israelernas förtroende för IDF:s ledarskap”. Man skriver också att 73 procent av israelerna har mycket lågt förtroende för regeringen och premiärminister Netanyahu. Stödet för en diplomatisk lösning av kriget i Gaza har ökat till 37 procent. Undersökningen slår avslutningsvis fast att en majoritet (51 procent) av israelerna är pessimistiska om Israels framtid. En tredjedel av de israeler, som ser sig som liberaler eller vänster, funderar på att emigrera.

Föregående artikelChris Hedges: Den gamla ondskan
Nästa artikelBlir du angivare?
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.