Den 8 maj granskade Knut Lindelöf fenomenet ETC här på lindelof.nu. Här kommer nu ett svar från självaste Johan Ehrenberg.
Kära vänner. Det här är en intressant diskussion, låt mig bara föra in några faktaelement och synpunkter som kanske annars blir bortglömda.
1) Inte bara ETC utan även Folket i Bild gick i konkurs på 80-talet. Konkurser är obehagliga och ger inga vinster, de är alltid ett misslyckande ekonomiskt, FiBs dröm om att vara masstidning gick i spillror och ETCs dröm om att vara en masstidning på samma villkor som de borgerliga med presstöd 1982 (där Vpk, S och M röstade emot i presstödsnämden) var en annan. Men det betyder inte att FiB var en ond girig förening och inte att ETC var det heller. (Att Vpk röstade emot presstöd berodde nog helt på att ETC ”åt upp” partitidningen Ny Dags prenumeranter…)
2) ETC var en tidning utanför det trotskistiska partiet RMF, senare KAF, senare Socialistiska partiet. Vi stöddes inte av partiet utan uppmanades tvärtom att sluta med utgivningen av tidningen för att istället stödja ”partibygget”. Så visst är alla redaktörer från starten av ETC komna ur en trotskistisk rörelsen, men tidningen upplevdes som ett hot av det partiet. Liksom av andra vänsterpartier och maoistiska partier. Inget konstigt i det. ETC blev ju en fri socialistisk stor tidning. Mycket större än den dåvarande partipressen.
3) Att jag är ”smart” och att jag skulle vara ”antikapitalist” som någon slags guru tycker jag är rätt fördummande debattnivå. Visst har jag med Sten Ljunggren skrivit Ekonomihandboken och deltagit i många debatter om kapitalismens misslyckande och hot mot människans civilisation, men jag har knappast gjort det av smartness eller affärsmässighet. Vill man vara ”smart” finns det en uppsjö av borgerliga och nyliberala källor att ösa pengar ur. Jag har valt att istället bygga ETC runt kritik av borgerlig ekonomisk teori och borgerlig ekonomisk politik. Jag förstår inte riktigt vad som är så upprörande i det.
4) Den som tror att ”Könsbytet” handlar om marknadsföring är antingen en väldigt mansgrisig debattör som aldrig läst reportaget eller en väldigt borgerlig debattör som tror att man gör saker för att tjäna pengar. Jag är väldigt stolt över det reportaget, läs det gärna, och försök läsa det i den tidens kontext då varken ordet queer eller transrättigheter fanns. Jag vet att jag gjorde en unik artikel om något som handlar om identitet och rädsla hos många människor. Ta den debatten på allvar, den är lika aktuell idag.
5) Den ”livstilsvänster” som diskuteras ovan är inget jag känner igen. Min antiimperialism, min analys av senkapitalismen och min ständiga diskussion kring klassfrågorna som försvinner i dagens liberala mediedominans är ju väl dokumenterad. Vad var det han sa Jan Myrdal… ”Gå till läggen”. Däremot är det helt sant att vänstern idag är mer splittrad teoretiskt än på länge. Hur ska vi förhålla oss till vänsterns ointresse för det stora hoten – klimatfrågan, som först på senare tid tagits på allvar. Hur ska vi förhålla oss till den antifeminism som ligger i orden ”klasskampen går före kvinnokampen” som vänster på 70-talet faktiskt arbetade under. Finns det något att lära av all denna sekterism och manlig patriarkal makt även inom vänster… Jag tror det. ETC har alltid varit feministisk och vågat diskutera identitet och förtryck även inom arbetarklassen. Jag tror det är därför vi idag är såpass stora som vi är inom en bred vänster. Vi är konsekventa.Det betyder inte att vi är okritiska. ETCs ledarsida skrivs av många ledarskribenter men helt olika ingångar och erfarenheter av vänsterrörelsen och de många kamperna. Det tror jag är bra.Visst kan några vara väldigt kritiska mot Assad, medan andra tycker att USA:s roll är den viktigaste att diskutera. Men just det – att kunna vara forum för en bred diskussion utanför den borgerliga liberala elitismens tyckanden, tror jag faktiskt är bra. Även för gamla maoister och stalinister.
6) ETC når idag runt 300 000 människor varje vecka. med texter och diskussioner. Man behöver inte gilla dem men visst är det en annan tyngd i den spridningen än de vänstertidningar som Gnistan, eller MLKs tidning Stormklockan nådde på 70 talet. Självklart finns där artiklar jag tycker är ytliga liksom artiklar jag tycker är väldigt avslöjande. Men att göra detta till en ”affärsidé” är att fördumma diskussionen. ETC är en rörelse i och med att människor använder det vi gör till att bygga motmakt. Det kan handla om något så enkelt som solceller, eller något mer komplicerat som ett alternativt studieförbund, eller bara rena tidningar/sajter. Men motmakt byggs av människor som aktiverar sig, inte av företag eller ”affärsidéer”. Gör inte de här erfarenheterna otjänsten att förminska de människor som skapar dem. Och det är inte jag som skapar ETC. Det är väldigt många som agerar som är ETC.
7) Ja vi har en metod att bygga nya tidningar genom att lokalt skapa stöd för en utgivning och sen söka presstöd. Utan presstöd kommer ETC-tidningarna naturligtvis bli mindre och färre men är det verkligen något som man ska jubla över som socialist.Ja kanske om man ser staten som en institution som INTE ska stödja verksamheter, en teori som ser den borgerliga staten som en fiende som aldrig kan utjämna i ett samhälle eller stödja en demokratisk utveckling.Det är en anarkistisk inställning värd all respekt som diskussion eller en extrem nyliberal inställning värd all respekt som en desiniformation. Men jag tycker den här texten om ETC bör lyfta sig lite över den nivån. Presstödet finns. Antingen använder socialister det eller också inte. Ogillar man presstöd som princip så ogillar man väl också kulturstöd från kommuner och staten som princip.Helt okej som politisk tes.Men blanda inte ihop denna kritik av den borgerliga statens olika stöd, med kritik av utövarnas faktiska innehåll. Vi människor är inte robotar eller slavar under bidragssystem. Med medvetenhet kan man bygga ett motstånd med olika metoder. FiB valde sin metod som inte gick så bra. Man hamnade i sekterismens fälla där folket till slut blev en väldigt liten krets. ETC har valt en annan.Jag har all respekt för FiB framförallt som inspiration åren innan konflikten mellan Vpk och maoisterna dödade tidningens folkliga bas. Men blanda inte ihop det med om vi ska ha presstöd eller inte för att ge ut socialistiska tidningar.Det går utmärkt idag att starta tidningar och tacka nej till presstöd. GÖR DET?Men kritiken mot de som väljer en annan väg måste vara lite mer konkret än att det är fel i sig med ett utjämnande stödsystem mellan de stora borgerliga mediedrakarna och små uppstickare. (Presstödet finansieras av reklamskatten…)
8) Beskrivningen av våra lokala tidningar är helt felaktig. Varje ETC-tidning har en anställd redaktör och alla på ETC har givetvis kollektivavtalsgrundad lön och påstående om mina inkomster är enbart fake news. Mina deklarationer finns att läsa offentligt. Gör det innan publicering av antydningar om oegentligheter.
9) Det är fel att jag påverkat Leopards beslut i Bokmässefrågan. Läs deras egna uttalanden. Men att inte dra samma slutsats av att fascister får verka på mässan är för mig obegripligt. Där kan man tycka olika, men motstånd mot fascism har hittills historiskt aldrig kunnat fungera genom ”folkfronter” eller genom att bortse från det unika i fascismens roll inom nationer och inom arbetarrörelsen. Här hade verkligen Trotskij rätt och Stalin helt fel. Att skapa en front mot ”socialfascisterna” d v s reformisterna var ett historiskt brott som öppnade vägen för nazismens makt i Tyskland. Något finns att lära där. Även för maoister.
10) Visst kan alla tidningar bygga på läsares stöd. Det gör ju också ETC. Jag tror ingen vänstertidning kunnat låna in 10 miljoner kronor som vi gjorde för att starta ETC Göteborg som dagstidning. Man kan tycka det är fel, eller acceptera att det är denna monopolkapitalistiska ekonomi vi verkar i. Men utan läsare blir det inga tidningar. Och presstödet är enbart en metod för att skapa nytt och skapa fler motröster som är öppen idag. Imorgon är den kanske stängd. Då får man skapa andra verktyg.
Men, visst…
ETC har ett stort problem. Jag är döende.
Som ensamägare har jag hanterat det genom att skapa ett avtal där ingen som tar över aktierna kan sälja till någon annan för att tjäna pengar. Det kan till viss del bromsa eventuella försök från borgerligheten att ta över dessa företag som idag börjar bli riktigt stora. Men ingen kan sia framtiden. Jag kan bara hoppas att ETC gjort nytta och att de som tar över kommer fortsätta arbetet som fria socialister, utan sekterism och utan rädsla för att utmana den feghet som styr organisationer och partier i Sverige.
Nu har vi väl bara fem till tio år på oss att vända utvecklingen när det gäller den stora utmaningen – klimathotet.
Hjälp gärna till där. Sätt upp solceller, bryt energimakten, byt till eltransport och sluta vänta på att någon ska göra det åt dig. Oberoende om det handlar om att stödja ETC eller nystarta en FiB som ju alltid kan göras så sluta diskutera och agera istället.
Motstånd är inget man skapar genom att skriva om det. Man gör.
Allt gott…
Johan Ehrenberg
Mycket bra att få läsa detta utförliga svar av Ehrenberg. Låt oss i lugn och ro analysera det och se vad som är bra och vad som är dåligt. Mycket bra att Ehrenberg tagit frågan och dem ”på vår kant” på allvar, för nu tvingas man nagelfara sina argument mot presstöd som för oss varit helt centralt.
Skall bli intressant följa den diskussion som nu måste följa från vår sida. Vad är ETC och vilken roll spelar den? Vad är FiB/K och vilken roll spelar den? Personligen står jag på FiB/K:s sida och tror lika starkt på vår idé som i början. Men visst går det trögt… i ett senkapitalistiskt globaliserat samhälle av vår typ. Så är det. Detta blir en spännande match!
För egen del är jag socialdemokrat, hemmahörande på socialdemokratins vänsterkant allt sedan jag i mycket unga år var ombud för gamla – ursprungliga – Folket i Bild. Lika fullt har jag alltid, tidigare bland annat som anställd på socialdemokratiska partistyrelsen, bekämpat olika grenar av den kommunistiska rörelsen, aldrig dock sysslat med att registrera kommunister för IBs eller någon annans räkning.
FiB/K har jag läst från start, gör så fortfarande, men tycker inte att tidningen lever upp till den ursprungliga målsättningen, att i första hand vara en alternativ veckotidning med noveller och följetonger, skrivna och illustrerade av tidens bästa författare och tecknare, med serier, material för hela familjen, resereportage och liknande. Men jag vet ju att dagens FiB/K inte ekonomiskt kan klara allt detta.
ETC, dess uppsalaedition, får jag nu för andra året gratis per post, men jag skulle inte komma på idén att prenumerera, fastän jag har råd. Tidningens mycket allmänna vänsterinriktning kan jag stå ut med, även om jag personligen mycket hellre skulle vilja ha en socialdemokratisk lokaltidning. Vida värre är då att ETC Uppsala trots sitt namn i så liten utsträckning är en uppsaliensisk nyhetstidning. Inte så att jag är helnöjd heller med Upsala Nya Tidning, men vill man få hela spektret av lokala nyheter på olika områden, måste man läsa UNT – här räcker inte ETC Uppsala till.
Nå, jag bläddrar i alla fall igenom ETC Uppsala varje vecka, men det händer mycket ofta att det enda jag läser i den är Lina Neidenstams serie.
För dem som inte känner mig: Jag har själv under lång tid skrivit i tidningar, bland annat i nio år varit chefredaktör för Socialdemokraternas Aktuellt i politiken (s), som jag gjorde om till en mix av politisk tidskrift och gamla Folket i Bild med noveller, serier, personintervjuer och allmänreportage. AiP hade på den tiden en upplaga som var många gånger större än den dagens namne har.
Nr 5 ”… antifeminism som ligger i orden klasskampen går före kvinnokampen”. Det är det jag vänder mig emot. I klasskampen ingår kampen mot antifeminism, rasism och med flera andra. Jag gillar inte att vi lyfter fram en utsatt grupp mot en annan utsatt grupp. Vi tillhör alla arbetarklassen oavsett om man är kvinna, svart, pensionär, homosexuell och med flera grupper. Inom klasskampen igår kvinnokamp. Vad är viktigast? Kampen för feminism eller mot rasism? För mig är de likvärdiga – jag kan inte ställa någon mot någon.
Nazismens och kapitalismens ideologi utgår från att ställa grupper mot varandra – och när vi gör detta så splittras vi. Förut på 70-talet lyfte kvinnorna fram kvinnornas problem på arbetet och ställde krav på samhället. Men nu gör dom inte det. Feminismen har bytts ut mot nyliberala feministiska krav och paroller som inte hade gått hem på 70-talet.
Det var en artikel på Svenska Yle för ett antal veckor sedan av en kvinna som absolut inte kunde känna igen sig i den feminism som finns idag. Att skapa partier (såsom FI, KD) för vissa grupper i samhället är ingen bra idé. Det finns även ett parti som heter Pensionärspartiet. Egentligen är alla dessa partier lobbyorganisationer för grupper ur samhället – och vissa av dessa grupper är utsatta grupper.
Jag brukade köpa FiB av Bror K utanför Coop på Örnäset i Luleå. Det mest läsvärda var Myrdals texter. Annars tycker jag att den, liksom ETC, är ett språkrör för Frankfurtskolans kulturmarxism.
En tidskrift som jag tycker verkar bra, men aldrig hinner läsa är ”Filter”. Hur ska man placera in den politiskt? Är den också ”ett språkrör för Frankfurtskolans kulturmarxism”?
För det första, tack Johan Ehrenberg för ett utförligt svar!
Låt mig också få styra bort diskussionen från Johan Ehrenberg som person. Han har arbetat hårt för det han tror på och faktiskt lyckats mycket bättre än Folket i Bild/Kulturfront med att nå betydande upplagor under många år. Och att göra ETC till en fråga om Johan Ehrenberg är enligt min mening lika poänglöst som att göra FiB/K till en fråga om Jan Myrdal.
Båda tidningarna är produkter av 70-talsvänstern, som delade sig i två efter Vietnamkrigets slut 1975. Jan Myrdal och Johan Ehrenberg kom att representera var sin av dessa falanger. Men vi var många fler…
Läs fortsättningen på mitt svar till Johan Ehrenberg här, eftersom det är längre än en kommentar (max 1000 tecken).
Knut! I ditt svar säger du att ”våra drömmar – sedan 70-talet – [var] att betyda något för samhällsutvecklingen och hur det borde gå till att påverka människor och få dem att tro lite mer som vi.”
Detta är en historieskrivning som säkert de flesta håller med om, men jag undrar om den är riktig. ”Vänstervågen” började i mitten på 60-talet och var förknippnad med anti-imperialism, främst Vietnamkriget, fram till årskiftet 1969-70 då gruvstrejken bröt ut. Först då började ”vänstern” proletarisera sig på allvar.
Min annorlunda uppfattning beror inte bara på historiskt pedanteri (vem som gjorde vad och när) utan utifrån övertygelsen att vad som idag kan skapa en liknande massrörelse måste bottna i anti-imperialism (USA, NATO, EU odyl i första hand, men också Kina eller Ryssland om det skulle knipa) och omfatta fler än ”socialister”.
Sedan föredrar jag den ”myrdalska” formuleringen ”handla medvetet” snarare än den poetiska ”att drömma”…
Anders P!
Jag vet inte om Filter har avskaffat klasstillhörigheten som gemensam nämnare för vänstern och ersatt den med ras och kön.
Håller med. Saknar en anti-imperialistisk massrörelse.
Jag ser att Knut Lindelöf nämner den nazistiska (av vissa kallad för högerextrem men jag väljer att kalla den för det rätta namnet) tidningen Nya Tider i hans svar till Johan Ehrenberg. Så om igen undrar jag hur du kan rekommendera en sådan tidning? Som kommunist och socialist anser jag att NT absolut inte läsvärd. Nazister med hjälp av kapitalism och militärdiktaturer har mördat tusentals – ja, kanske miljontals – kommunister under hela 1900-talet över hela jordklotet. Så hur f–n kan du rekommendera en sådan skittidning?
Det känns som om du gör reklam för en tidning som representerar diktaturen och militärjuntan på 70-talet i Sydamerika…
Varför antingen eller? Varför denna meningslösa småskurenhet mellan tidningar och organisationer som alltid stått varandra nära men som sett varandra som fiender. Nog har det alltid funnits plats för mer än en tidning? Diskussion och åsiktsbrytningar är positiva och nödvändiga och jag tror varken att vänsterns diskussion eller de folkliga kulturyttringar som förekommer kan rymmas inom en enda tidning.
FiB/K:s grundande må ha varit mönstergillt demokratiskt, men som utomstående har jag alltid haft uppfattningen att tidningens inriktning varit hårt styrd. FIB/K var i praktiken lika galen som övriga SKP-rörelse i slutet av 70-talet när man förberedde sig på att ryssen skulle anfalla. Själv var jag medlem i Clarté, då helt SKP-styrt, men lessnade på alla dumheter.
Johan Ehrenbergs svar var föredömligt sakligt. Själv premmar jag både på ETC, FiB/K, Proletären och Sydsvenskan. Nog förbannar jag ETC ibland, speciellt dessa pro-imperialistiska Syrienartiklar, och mer än en gång har jag funderat på att säga upp prenumerationen, men efter Johans svar är det mindre aktuellt än någonsin.
Moraliserandet över presstödet har jag aldrig fattat. Proletären tar ju också emot presstöd, och det tycker jag är den bästa tidningen för närvarande.
Nationalsocialismen är en hednisk kult som betraktar kristendomen som en judisk tradition och vill ersätta det gula korset i den svenska flaggan med en svastika.
Det går inte att placera in Nya Tider i den kategorin.
”Skiljelinjen står inte längre mellan höger och vänster utan mellan patrioter och globalister.” sa Marine Le Pen i ett tal i Lyon före det franska valet. Det är en bra sammanfattning av dagens politiska diskussion där globalisterna beskriver patriotism som ”rasism” eller ”nazism” samtidigt som man blundar för inflytandet från Bilderberggruppen, oljemagnaterna på Wall Street och TTIP-avtalet.
En sak som sedan länge stör mig är ”Vi tillhör alla arbetarklassen oavsett om man är kvinna, svart, pensionär, homosexuell och med flera grupper”.
Hur definierar du begreppet arbetarklass idag 2017? Vilka grupper tillhör arbetarklassen? Själv tidigare gruvarbetare numera ämneslärare. Tillhör jag arbetarklassen eller medelklassen? Har gjort min klassresa men hävdar att jag inte tillhör borgarklassen och fortfarande är solidarisk med de som ingår i dagens arbetarklass. Mitt eget ursprung.
Men samtidigt kan jag inte förneka att jag är akademiskt skolad och i utbildad i den traditionen men utan att har hjärtat där eller känna tillhörighet på ett djupare sätt med den akademiska världen. Vilken klass tillhör jag, avgörs det av mina ställningstaganden?
Hur som helst minskar arbetarklassens numerär enligt klassisk yrkesindelning. Grundstrukturen har förändrats. En bilmekaniker där datateknik och matematik är nödvändiga kunskaper jämfört med för 30 år sedan då du kunde bli bilmekaniker utan att fullfölja grundskolan, praktik var vägen för en bilmekaniker.
Egentligen är frågan större: Hur ser det svenska klassamhället ut idag? Vilka grupper ingår?
Kort kommentar till Hans Andersson om den intressanta klassfrågan:
1. Den USAmerikanske sociologen Eric Olin Wright har utvecklat det äldre ganska grovt tillyxade marxska schemat genom att rita upp en glidande skala som hänger på lönearbetarens inflytande över den egna situationen. Har man ingen makt över sitt arbete motsvarar man den typiske proletären, men med ökat inflytande flyttas man gradvis närmare en position som (för enstaka individer) kan innebära att man passerar gränsen till att vara kapitalist. Wright kallar det för ”contradictory class locations” – motsägelsefulla klasspositioner, när man är lönearbetare men samtidigt har en del inflytande över sitt arbete.
Men som jag brukar uttrycka det: det finns bättre eller sämre betalda knegare, knegare är de lik förbaskat allihop! Det explosiva i dagens värld handlar mycket om att den ’medelklass’ som trott sig kunna flyta fram i livet plötsligt upptäcker att ”guldet blev till sand”, och att ”din personlige bankman” verkligen inte är din ’personlige vän’.
2. 1844 formulerade en Georg Weber (kanske med hjälp av Marx) det hela så här: ”Men arbetare är var och en som inte äger något kapital”. Tror det också kan vara en användbar definition.
I slutet på 1970-talet sökte jag mig till Moderaterna för att jag gillade Gösta Bohman. Men jag fann snabbt att jag inte passade in bland finansvalparnas dyra kostymer. För till syvende og sist handlar det om klassbakgrund och var någonstans man känner sig hemma.
Arbetarklassen har alltid varit värdekonservativ och tradeunionistisk. Man köper inte filosofiska revolutionsprojekt typ proletariatets diktatur.
Vid parlamentarismens genombrott insåg arbetarrörelsen det ohållbara i att själv dominera i kraft av sin flertalighet. Ett fungerande samhälle måste också influeras av företagare, bönder och akademiker.
När man idag pratar om imperialism och monopolkapitalism bör man avse globaliseringen och det internationella bankkapitalets närmast totalitära makt över samhället.
Håkan Sandin:
Jag blundar inte alls för Wall Street, Bildberggruppen, Wallenberg, oligarkerna eller TTIP-avtalet. Tvärtom: DE STÅR FRAMFÖR NAZISMEN OCH NYA TIDER MOT ARBETARKLASSEN. Det är ni som stödjer Wallenberg, oligarkerna med flera – d v s kapitalismen – när ni läser NT och andra nazistiska tidningar. Det har aldrig någonsin hänt att nazister, fascister och rasister i slutändan ställt sig på arbetarklassens sida. Blå skjortorna (samma sak som Brunskjortor här i Sverige) på Irland gick upp i höger/kristdemokratiska partiet Fine Gael. På Nordirland använde unionisterna (kapitalister – trogna den brittiska staten) en nazistisk retorik för att få sin egen arbetarklass att attackera den irländska arbetarklassen. Det finns fler sådana händelser då nazismen har visat sitt rätta ansikte, t ex hur Wallenberg och många andra svenska företagsledare stödde nazismen under 30- och 40-talet. Har ni helt glömt bort vad nazister står för?
Jag kan säga att jag är en man och klä ut mig som sådan – men är jag därför en man? Nej, jag är fortfarande en kvinna! Ränderna går aldrig ur. NT kan säga vad som helst för att locka fler läsare men de är fortfarande en nazistisk tidning.
Nu ställer Hans Andersson en grupp mot en annan – nämligen gruvarbetare och lärare. Jag anser att vi alla tillhör arbetarklassen som arbetar för socialism och kommunism. Att vara lärare är ett svårt arbete, precis som det är att vara sjuksköterska och gruvarbetare. Varför ska vi analysera vem som tillhör vilken grupp om det så är en gruvarbetare eller en socialarbetare – eller för all del en yrkespolitiker på vänsterkanten? En ingenjör kan tillhöra arbetarklassen. Jag betraktar din fråga ganska underlig.
Jag anser att arbetarklassen ska utbilda sig. I Sovjetunionen utbildades många ur arbetarklassen helt gratis. Men tillhörde dessa utexaminerade arbetare med lång utbildning arbetarklassen? Ja, självklart! Du nämner ‘Mitt eget ursprung.’ Du är stolt över det och det ska du vara. Men är du mer värd än t ex en flykting som kommer hit eller en invandrare från Argentina som kom som flykting på 70-talet?
Håkan Sandin!
Nya Tider är en nazistisk tidning – oavsett hur mycket någon gillar tidningen. Proletären nämner på ledarplats: ”NT befinner sig på identitetspolitikens yttersta högerflank och det räcker med en snabb titt på deras artikelrubriker och skribentkår för att känna den bruna stanken”.
”Yttersta” menas att man kan inte kommer längre ut. Det är som att hugga kniven i ryggen på en kommunist!
Även borgerliga tidningar kan ha artiklar som jag gillar men det gör dom inte mindre borgerliga – och blir socialistisk – för det. Skilj mellan att stödja en förbannad nazistisk tidning och en tidning av och från arbetare som inte i slutändan börjar samarbeta med kapitalet. Läs Kjell Bygdéns artikel på Riktpunkt.nu ‘9 maj Socialismens seger över fascismen!
Oljemagnaterna på Wall Street blundar du uppenbarligen för.
”Utan Volvo stannar Sverige.” sa Gunnar Sträng.
Angered Bergsjön byggdes, som en del av miljonprogrammet, i en tid av framtidstro och var tänkt att inhysa de arbetare som skulle anställas i samband med den expanderande Volvofabriken i Torslanda. Man byggde till och med en bro över E6:an till Hisingen innan alltsammans havererade i mitten på 1970-talet när dollarn kollapsade, USA avskaffade guldmyntfoten och oljekrisen nådde Sverige.
Det var då staterna i Mellanöstern nationaliserade sina oljetillgångar. Man bildade OPEC och den svenska regeringen införde bensinkuponger som under andra världskriget. Vi som var unga då minns schejkerna som spelade bort miljonbelopp på casinot i Monte Carlo.
Idag vet vi bättre; att de var dugliga affärsmän som förstod att investera sina tillgångar i västerlandets bankväsende, fastigheter och företag.
Idag är Angered-Bergsjön ett muslimskt parallellsamhälle, medan Göteborg alltmer börjar påminna om Beirut 1976, samtidigt som Saudiarabien är en av de största spelarna på Wall Street, är väl representerat i Bilderberggruppen och har ett politiskt inflytande – ordförande i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna och ledamot i FN:s kvinnokommission – som borde göra varje civiliserad människa mörkrädd.
Håkan Sundin!
Så allt är muslimernas fel att Sverige är rasistiskt? Är det de muslimska flyktingarnas fel att Opec och den svenska regeringen införde bensinkuponger? Det finns en väldig utsatt muslimsk arbetarklass i de muslimska länderna. Det är de som inte har fått ta del av de naturresurserna som fanns och finns i det egna landet. Det är enbart några få som blev och blir förmögna.
Dugliga affärsmän? Är duglighet lika med pengar? Det är enbart några få oligarker som bestämmer. Det var pengarna som fick Trump att skriva under ett avtal och gav de amerikanska oligarkerna tillåtelse att fortsätta med arbetet att dra oljeledning genom ett Standing Rock indianreservat. Det var likadant i Ukraina. Hunter Biden – son till f d USA vicepresident – har stora intressen i energiområdet i Ukraina i företaget Burisma Holdings. Där användes/används nazistiska legoknektar som skyddade/skyddar amerikanska affärsintressen. Så vem representerar du? Nazismen bakom dessa oligarker?
Och vad har detta med Nya Tider att göra?
Nog borde väl Publicistklubbens principiella hållning bilda grund för en samling av motstånd till den föreslagna förändring av presstödet som Medieutredningen (SOU 2016:80) vill ska gälla från nästa år.
Presstödet påverkar ju möjligheterna till åsiktsbildning.
Björn Nilsson!
Håller med. Särskilt i dagens samhälle, som skiljer sig väsentligt, jämfört med förlagsvis 30 år tillbaka i tiden. Roligt att damma av sin gamla Max Weber från lärarutbildningen. Ingick i samhällskunskapsdelen under benämningen ”sociologins klassiker”. För övrigt enda gången under min ämneslärarutbildning som Karl Marx över huvud taget tilläts plats.
Hans indelning i ägarklass, yrkesklass och social klass, i den sistnämnda preciseras arbetarklassen och övriga klassen. Intellektuella angavs som en av de sociala klasserna.
Precis som du skriver preciserade Weber klasstillhörigheten med hur man kan säkerställa sina inkomster i det existerande samhället. Utifrån detta och mot detta kan anföras mycket, men de gamla klassikerna inklusive Durkheim är klart intressanta.
Arbetarklassen av idag är viktig att precisera för att förstå samhället av idag. Det traditionella industriella samhället finns inte längre. Vissa delar är helt borta och andra har omvandlats till följd av den rådande utvecklingen såväl nationellt som globalt.
Hur ser de olika skikten och grupperingarna ut – vilken numerär har arbetarklassen idag och inom vilka områden arbetar de? Sjuksköterskor har akademisk utbildning men undersköterskor har inte det. Tillhör de arbetarklassen?
Håkan Sandin!
Det irländska vänsternationalistiska partiet Sinn Féin anser och anses vara patrioter men är för EU. Hur får du det att gå ihop med Le Pens ord? Du kanske tycker att SF inte är riktiga nationalister. Anser du att globalisering är lika med mångfald? Globaliseringen är en förtjänst till företag och kapitalister. Kapitalism som ideologi har inga gränser.
Patriotism är fel ord att använda när man använder det i en analys för att dela upp människor i goda och icke goda grupper – såsom vad Nya Tider gör – allt beroende på hudfärg och var man kommer ifrån. En svensk muslimsk man – eller kvinna – kan vara lika patriotisk som någon annan svensk. Det hänger inte på religionen eller utseendet eller rasen.
Jag är absolut för att det ska finnas gränser. Jag stödde ett tag Sinn Féin för ett enat Irland från britternas styre. Men insåg att även de är för globalism och EU. Som James Connolly sa: ”Vi stöder varken London eller Kajsern.”
Det finns enbart en gräns som jag vill få bort – och det är gränsen mellan Nordirland och Irland.
Men här stödjer Sveriges motsvarighet till Sverigedemokraterna DUP och UUP (högern) att Nordirland ska förbli en del av Storbritannien. Som sagt – rasismen och nazismen står bakom kapitalism och imperialism. Och kommer alltid att göra det.
Och ändå anser Knut Lindelöf att Nya Tider är väl värt att läsa? Skulle vara intressant och veta varför Lindelöf anser detta.
Kerstin S!
Din fråga är knepigt ställd. Den insinuerar att jag anser att Nya Tider är en angelägen skrift som är värd att spridas för sitt intressanta innehålls skull. Men mitt försvar för Nya Tiders rätt att finnas är rent principiellt. Det finns nämligen inget rättssäkert sätt att förbjuda en tidskrift (eller en åsikt). Tryckfrihetsförodningen är vad vi har att hålla oss till, varken mer eller mindre.
Knut!
Men du har den som ’Väl värt att läsa’-länk i högra spalten på första sidan…
Jo, men allt i den spalten är inte liktydigt med vad jag tycker. Men, jag anser det värt att läsa för att hålla sig orienterad. Själv hinner jag mycket sällan läsa Nya Tider – tyvärr.
Hans Andersson!
Det enda som har förändrats är att industrin som den såg ut från början av industriåldern (runt 1800-talets mitt) fram till 80-talet då många industrier flyttade till Kina eller andra länder.
Men den fattiga och lågutbildade arbetarklassen finns kvar. Och många företag utnyttjar detta – såsom taxiföretag, restauranger, vissa bemanningsföretag och liknande. De som arbetar i dessa företag är dagens utnyttjade arbetarklass som har ungefär lika svåra förhållanden som en industri eller gruvarbetare hade på 50- 60-talet. Eller kanske ännu värre än så. För att inte tala om alla papperslösas elände på arbetsmarknaden. De har inga rättigheter alls.
Lönerna är katastrofalt låga i nämnda branscher. Och de måste arbeta ibland 12 timmar om dagen 7 dagar i veckan. De har inget skydd alls.
Var har vi solidariteten till denna arbetarklass, samma arbetarklass som vi en gång var och som vi kämpade så hårt för på 60-talet?
Här håller jag fullständigt med Knut. Den som har ambitionen att kunna orientera sig politiskt och kunna ta ställning på ett självständigt sätt måste absolut läsa vad motståndarsidan skriver. Om vi inte vet vad de tycker och vilka fakta eller fördomar de relaterar till kan vi aldrig diskutera med de 20% av befolkningen som nu sympatiserar med högerpopulisterna. Tyvärr tycks det inte heller vara ambitionen hos någon stor del av vänstern. Det är mobbning och hån som de flesta sysslar med och hittills har det bara lett till att högerpopulisterna vuxit.
För övrigt menar jag att vi fullständigt går vilse politiskt om vi gör bedömningen att SD är ett fascistiskt parti. För mig innebär det att deras mål skulle vara att liksom 1900-talets fascister avskaffa den borgerliga demokratin, mörda sina politiska motståndare och starta erövringskrig.
Jag menar att dagens högerpopulister inte är av det slaget. I Norge och Danmark har de länge varit stora och några väpnade stormtrupper som de på 30-talet har de lyckligtvis inte satt upp. Vore det så borde vi absolut lägga all kraft på att bekämpa dem och göra det även tillsammans med demokratiska borgerliga krafter, men jag menar att det är en felaktig analys.
Idag är det istället den demokratiska borgerligheten som tillsammans med sossarna stödjer USA:s imperialistiska krigståg, som nästan fört in Sverige i Nato och som mer än gärna skulle ställa upp om Trump eller hans efterträdare skulle få för sig att skicka Putin till samma sälla jaktmarker dit man förpassat Saddam och Gaddafi. Detta är den stora faran, inte högerpopulisterna.
Bengt Håkansson!
Dagen ‘högerpopulister’ – som du kallar dom – går imperialismens ärenden. Precis som vad dom grupper som vill föra krig med Ryssland. SD är för NATO. De röstade för ett år med moderater, socialdemokrater, miljöpartister, folkpartister för värdlandsavtalet med NATO.
Och vad anser du fascisterna gör i Ukraina? De ukrainska fascisterna står ju på EU:s och Löfvens sida.
Det finns inte någonstans i vår väld – eller någonstans i historien – där fascismen och nazismen (inklusive sådana som SD) har ställt sig på vår sida. De har alltid samarbetat med kapitalet och imperialismen.
‘Högerpopulisterna’ är den stora faran. De utger sig för att vara något annat än vad de faktiskt är. Johan Ehrenberg kan klä sig i kvinnokläder, identifiera sig som en kvinna men innerst inne är han en man. Det är likadant med dessa vidriga fascistiska nazistiska krafterna.
Tror du verkligen att de här ‘högerpopulisterna’ stödjer oss när det gäller att stoppa NATO?
Det är inte mobbning och hån. Ni inser inte det farliga med ‘högerpopulisterna’. Genom att stödja dessa ger ni ett godkännande att dom är inte så farliga att sympatiserar med. Var har ni er solidaritet med dom utsatta grupperna som b…
(Kapar hädanefter vid 1000 tecken, max är 1000 /Redax)
Jag stödjer inte högerpopulisterna, jag anser att de är reaktionära och jag förväntar mig inte att de ska ställa sig på vår sida. Poängen är istället att de flesta av deras medlemmar är fattigt folk som förlorat på globaliseringen, som drabbats av den sociala nedrustningen och som är oroliga för sin framtid.
Inget av de etablerade partierna har brytt sig om detta och vänstern har gått längre än alla andra då det gällt krav på öppna gränser och därmed ökad konkurrens om jobben på en i många branscher havererad arbetsmarknad. SD har dessutom tidigare anknutit till sossarnas gamla folkhemsideologi men där verkar de ha svängt på sistone i sina försök att flirta med de borgerliga partierna. Det borde rimligtvis skapat en spricka gentemot deras väljare som vänstern kunnat utnyttjat om vi haft ambitionen att föra en dialog istället för att brunmåla dem.
SD tycks vara vacklande då det gäller Nato men hur ska vi hantera det? Ska vi peka finger och förolämpa eller ska vi argumentera på ett anständigt sätt för att de ska ta ställning emot? Och om de mot förmodan säger nej till Nato, ska vi då erkänna det som ett bra beslut eller ska vi håna dem för det också?
Vänsterns mobbningstaktik har hittills b…
(1000 tecken)