Intervjun i Lärarnas tidning har nu nått flera hundra tusen lärare, alla personalrum på svenska skolor och ligger nu även ute även på nätet.
Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: Grundskolan är död, Lärarnas tidning
Intervjun i Lärarnas tidning har nu nått flera hundra tusen lärare, alla personalrum på svenska skolor och ligger nu även ute även på nätet.
Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: Grundskolan är död, Lärarnas tidning
Det är dags att modernisera hela skolväsendet och möta framtidens krav på bildning.
Skolgången bör delas in i 3 terminer och lärare ges samma semestervillkor som andra arbetare 28 dagar och ett incitament för fortlöpande vidareutbildning.
Lärarna ska fungera som en riktig mentor för sina elever och coacha dessa genom 3 år i varje klass, i nära relation till föräldrar via möten och avstämningsmöten, assistenter som mer tar hand om intilliggande administrativa uppgifter innan de blir lärare. Utbildning med mer fokus på grupparbeten och presentationer med krav på saklighet, där elever lär sig sortera ut konsensus? av det de blivit tilldelade att förmedla för klassen.
Vilka även ska kunna ske via länk på Skype eller inspelat material, jag gjorde själv som exempel på detta ett fördjupningsarbete om Tahiti i 9an och bokade biblioteket och gav min lärare ett videoband på 40 min och ett häfte med svar på de frågor jag gett alla elever att besvara efter filmen.
Jag fick närvaro på detta och när Miljöpartiet skulle redovisas som ett nytt parti hade jag bjudit in deras representant från kommunen som svarade på alla frågor, jag fungerade mer som programledare och gav lite jobbiga frågor.
Dagens informationsbombardemang behöver styras ner i hanterbara delar vilket elever behöver hjälp att lära sig som att bli källkritiska och inte godta allt som är skrivet på FB eller i media. Alla bör lära sig mer om vad jämlikhet innebär och att alla har chansen att göra det de vill bara de satsar och fokuserar på just detta, få hjälp att orientera sig i vilka de själva är som personer och vad som kan passa respektive elev att lära sig mer om, och ifrågasätta detta och studera dess motsats vilket är lika viktigt.
T ex gå till slöjden och lära sig att bygga en pall eller stol, ja något föremål och sedan läsa August Strindbergs historia och diskutera vem han var och vad han symboliserar, pröva att laga fler maträtter på hemkunskap och utmana sig själva på gymnastiken. Fler föreningar med kampsport, gymnaster, bollsport etc borde få komma in i deras möjligheter att hitta sin ”gympa” då alla inte är lagspelare som jag inte är – mobbades i fotboll och bollsporter p g a att jag oftast missade bollen p g a mitt grava synfel… Däremot var jag bland de bästa i schack istället.
Sommarlov var ett jämkande för att ta in skörden ett förlegat beteende som istället kan bli en möjlighet att få elever som kommit efter att komma ikapp och andra att djupare förkovra sig i det de funnit intressant. I min klass hade vi två personer som läste böcker ifrån klasser över vår.
Det fria skolvalet har blivit ett hån mot elevernas möjligheter att få relevant kontakt med elever från alla samhällsklasser, vilket skapar större problem på sikt. När vi (födda på sextiotalet) gick i skolan var kompisar från alla samhällsklasser blandade och lärde känna varandra på ett sätt vi annars inte hade gjort.
Idag har allt fler från precis samma samhällsklass buntats ihop i frivilliga studier, vilket väldigt få tonåringar mäktar med att styra över själva, de behöver börja senare och sluta senare, men med en ordentlig lunchpaus som även räcker till sportaktiviteter.
Kan inte bara vara jag som får panik över att svenska skolans resultat dalar för varje år, medans Finland med fast hand ligger kvar på en hög nivå av tolerans och kunskap. Har vi råd att fortsätta att schabbla bort våra ungdomars idéer, kunskap och framtida ekonomi?
Himmel!
Det är ju just ”att modernisera hela skolväsendet” som svenska politiker och skolbyråkrater ägnat sig åt i 40 år eller så. Mer av samma medicin alltså?
Men om utbildningsministern kunde locka med ”28 dagars semester”, skulle det säkert bli rusning till lärarhögskolorna. För det var väl det som gjorde läraryrket populärt en gång i världen: att få ha det precis ”som andra arbetare”?