”Trots allt som kunde tyckas strida mot neutraliteten under andra världskriget kunde de kringliggande stormakterna lämna Sverige därhän, eftersom de inte såg oss som ett basområde för konkurrenten.
Idag löper Sverige risken att redan från de första minuterna dras in i ett krig. 2000-talets olika svenska regeringar har ställt Sverige i en oerhört svår situation med hänsyn till vad som komma kan. Finns det en återvändo? Är en fredlig väg för Sverige fortfarande möjlig?”
missa inte LENNART PALM: SVERIGE SOM SLAGFÄLT
Mycket bra skrivet. När jag hörde om att regementen i bl a Sollefteå skulle återupprättas just för att säkra Natos transporter genom Sverige österut tänkte jag på Andra världskriget (AK) och i synnerhet den tyska division Engelbrekts transport genom Sverige. Tysklands begäran utlöste den s k ”Midsommarkrisen” som resulterade i att samlingsregeringen gav tillstånd trots uppenbart brott mot neutraliteten och motstånd från vissa i regeringen. Kung Gustav V sägs ha ställt kabinettsfråga. Men det var ett oerhört pressat läge, omgivna som vi var av tyska trupper i Danmark och Norge och tyskallierade Finland. Dessutom skrev regeringen in i avtalet att det var en engångsföreteelse så när ny begäran kom senare sa man nej. Syftet var ju att till varje pris hålla oss utanför kriget, ett helt riktig syfte.
Nu har vi inte alls samma hotbild och ändå agerar regeringen på ett sätt som verkligen kan dra oss in i krig, ett krig som vi inte har nåt intresse av.