I DESSA TIDER då etablissemanget rör sig som ett sillstim får man vara glad för det lilla. Det gäller en välmeriterad akademiker, Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, som vågat uttala sig offentligt om USA:s och västs ”förbryllande agerande” omkring Ukraina. Det gör hon i en intervju i UNT häromdagen.
Hon framhåller att hon har svårt att förstå utspelen från väst och att ”man behöver analysera utvecklingen på ett ’distanserat vis'”. Och fortsätter:
– Det är stor uppståndelse i väst, men i Ukraina är det ett lugn. Jag talar med kollegor där hela tiden. Jag har följt de här delarna av världen länge och jag har aldrig sett väst ta till så här dramatiska åtgärder.
På frågan om väst överdriver hotet från Ryssland svarar hon.
– Det vet jag inte, det är förbryllande. Kanske finns inrikespolitiska skäl I USA… underrättelseuppgifter kan vara planterade av Ryssland eller vara felaktiga. Vill Ryssland hålla igång dramatiken finns inget bättre sätt än att släppa rykten som blir till underrättelser i väst. Ryssland har inte mycket att vinna på att invadera Ukraina, det skulle ske till ett mycket högt pris, men desto mer på att hålla väst och även Ukraina på halster, och att förnedra och förödmjuka.
Säkert finns det många forskare och historiskt, statsvetenskapligt och politiskt välorienterade personer som tänker i dessa banor. Men de bereds sällan plats i våra stora medier. Medierna – särskilt skattefinansierade Public service – väljer bara ut de mest politiskt garanterat okritiskt västorienterade experterna från ”forskningsinstitutioner” med anslag från försvaret eller från amerikanska think tanks.
Wikipedia berättar att Li Bennich-Björkman innehar den Skytteanska professuren, den troligen äldsta i statskunskap i världen, som inrättades vid Uppsala universitet av Johan Skytte 1622. Det är en professur i ”vältalighet” och statskunskap (från början i ”politik”). Vidare får vi veta att hon disputerade vid Uppsala universitet 1991 med avhandlingen Statsstödda samhällskritiker. Författarautonomi och statsstyrning i Sverige (Tidens förlag). Alltså hon har särskilt fördjupat sig i vad statsstöd till kultur och media kan innebära, en brännhet fråga i dagens svenska medie- och kulturklimat. Så, Bennich-Björkmans uttalanden i UNT äger viss tyngd. Ska hon få några efterföljare?
Mycket intressant och glädjande med en avvikande röst. Delar mycket av hennes bedömningar men undrar vad Ryssland har att vinna på att ”hålla väst och även Ukraina på halster, och att förnedra och förödmjuka”.
Tacksam för kommentar!
Ulf N!
Jag har bara återgivit vad hon framförde i artikeln. Jag säger inte att jag instämmer i detta. Jag framhäver hennes mod att gå mot strömmen. Om hon inte kan förmås att hålla truten riskerar sin fortsatta karriär.
”– Det vet jag inte, det är förbryllande. Kanske finns inrikespolitiska skäl I USA…”
Kan detta inrikespolitiska skäl vara att FED låter sedelpressarna gå för högtryck? Då är det en fördel att MSM-media har uppmärksamheten på annat håll.
Läs och bedöm själv på ”Wall Street On Parade”.
Frågan vad Ryssland eventuellt skulle kunna tjäna på att hålla pressen uppe är klart intressant.
Det som hittills har hänt är att media i väst agerar som media i gamla Sovjetunionen. Alla säger samma sak!
Tonläget i media är att likna vid ett rejält slagsmål i svinstian och ju längre tiden går utan att Ryssland invaderar Ukraina, desto mer borde iallafall misstron emot dom öka.
Sedan har det hänt att Frankrike och Tyskland börjat gå en annan väg än USA och övriga Nato.
Om det är början till en de facto spricka i Nato, så lär väl Putin riskera att avlida i skrattkramper.
Nu vet jag inte om Ryssland verkligen försöker hålla pressen uppe. Västvärlden verkar ju klara det ganska bra på egen hand, men kanske har Putin ändå inte så mycket emot det iallafall.