Fem framstående indiska intellektuella politiska aktivister har arresterats som en led i en polisutredning av vad myndigheterna kallar uppvigling till ”kastbaserat” våld, som ska ha utövats i västra Maharashtra (indisk delstat) den 1 januari 2018.
De först arresterade var Sudha Bharadwaj, Gautam Navlakha och Varavara Rao, som hämtades från sina hem i olika indiska städer. Senare meddelade polisen i staden Pune att Vernon Gonsalves och Arun Ferreira också arresterats.
Ytterligare ett antal vänsterinriktade advokater och forskare har i detta svep också utsatts för brutal behandling och förnedrande husrannsakningar. Redan i juni arresterades fem personer med s k maoistisk anknytning inom ramen för samma polisutredning.
Något om de arresterade?
- Varavara Rao (78) är en högt respekterad skribent, kommunist och sympatisör till de indiska maoisterna. Han slåss framför allt för de allra fattigaste bland bondebefolkningen, daliterna, och deras demokratiska rättigheter.
- Gautam Navlakha är människorättsaktivisten som sedan 80-talet varit arbetat för den respekterade akademiska tidskriften Economic and Political Weekly. Han studerade i Sverige i slutet av 1970-tal, gifte sig med en svenska och har hållit kontakt med Sverige och svenska intellektuella sedan dess.
- Arun Ferreira och Vernon Gonsalves bor och arbetar i Mumbai. I mars skrev de en artikel för webbsidan The Wire där de fördömde en ny indisk lag som ”inför en vag definition av terrorism för att komma åt ett brett spektrum av ickevålds-aktiviteter, inklusive rent politiska protester”.
- Sudha Bharadwaj är en advokat specialiserad på mänskliga rättigheter som arbetar sedan flera decennier i Chhattisgarh. Hon arresterades samtidigt med de andra i tisdags och är nu satt i husarrest i Faridabad. Hon sa i onsdags att polisen tagit hennes mobiltelefon, dator och lösenorden till hennes e-post, twitterkonto och annat för att isolera henne från omvärlden.
Vad var det som hände i Pune?
Varje år den sista december samlas dalitgrupper i staden Pune för att minnas slaget vid Koregaon, som utkämpades 1 januari 1818 med bland annat en demonstration. Daliter betraktar detta slag som den första och inledande striden i Indien mot kastförtrycket. I år var det alltså 200-årsdagen.
Dagen efter demonstrationen uppstod av någon anledning oroligheter och daliter och hinduiska höger-grupper drabbade samman. Högergruppena är uppenbarligen mycket upprörda över firandet av detta slag. En person dödades.
Kritiken mot gripandena har varit omfattande bland intellektuella över hela Indien. Många hävdar att arresteringarna är en ”häxjakt” på dem som utmanar det härskande hinduistiska nationalistiska Bharatiya Janata Party (BJP).
Författaren Arundhati Roy sa till BBC Telugu:
”Tjänstemän straffar de som kämpar för rättvisa och är emot hinduistisk dominans. […] I stället för att arrestera dem som offentligt lynschar människor, arresterar polisen advokater, poeter och författare som kämpar för daliternas rättigheter. Det visar i vilken riktning Indien är på väg.”
Amnesty International sa att arresteringarna väckte ”störande” frågor om huruvida arresteringarna var politiskt motiverade.
”Indien bevittnar massiva påtryckningar på advokater, journalister, aktivister och människorättsförsvarare, som varit kritiska till staten […] Regeringen bör skydda människors yttrandefrihet, förenings- och fredlig församlingsfrihet istället för att skapa en atmosfär av skräck.”
Andra, inklusive den kände historikern och Gandhiforskaren Ramachandra Guha, fördömde också gripandena. Guha sa till NDTV (New Delhi Television Limited) att han kände några av de arresterade och fast han inte alltid hade samma åsikter som de, visste han att de…
”aldrig själva predikat eller använt våld. […] Men de är människor som företräder landets minst gynnade och mest eftersatta. Vad händer i adivasis kärnområden i Indien… mord, väldtäkter, fysiskt, psykiskt och socialt… och de var de advokater som företrädde dessa utsatta… och arresteringarna lämnar nu de utsatta utan juridiska företrädare i rättegången… och arresteringarna lämnar nu dessa, de mest utsatta, utan representation i domstolen.”
Likheten med diskussionen om att införa lagar mot våldsbejakande organisationer i Sverige är svår att blunda för. Kommer någon i svenska medier att uppmärksamma dessa övergrepp mot några av världens allra mest utsatta grupper och deras juridiska och intellektuella företrädare?
…
Tillägg, datum som ovan kl 17.10
Här ett färskt uttalande av Gautam Navlakha förmedlat via NEWSclick
Jag och en arbetsgrupp arbetar med ett seminarium kring Jan Myrdals nu 75-åriga skriftställarskap. Försöker få hit hans indiske förläggare som nu åter ger ut JM i eng. övers. om jag fattat rätt. Alla välkomna att delta i förberedelsearbetet som just börjat.