”Hur modigt är det egentligen att ta ställning mot fascismen? Det djärva är väl snarare att våga förstå varför populismen växer på alla kontinenter i nästan alla länder samtidigt. Om man menar allvar med att bekämpa inskränkt nationalism och högerpopulism krävs en konkret samhällsanalys. Den som inte vill prata om nyliberalismens konsekvenser bör tala med mycket små bokstäver om populismens orsaker. Det finns mönster, livsvillkor och strukturer som måste attackeras innan man kan avkräva folk att de ska känna mer öppenhet för – ja, vad då? Vilket slags Europa?

Upp flyga orden, stilla tanken står.”

Åsa Linderborg sågar det europeiska författaruppropet med fotknölarna >>

Författaruppropet i DN >>

Föregående artikelÖPPET BREV TILL MARGOT WALLSTRÖM ANGÅENDE SITATIONEN I VENEZUELA
Nästa artikelAbd el-Kader – Den Barmhärtige krigaren

12 KOMMENTARER

  1. Vilken sågning! Men en undran… Hur många läser denna sågning jämfört med de som läser upproret? Åtminstone fler, hoppas jag.

  2. EU och Madeleine Alright har bestämt att nazismen är huvudfrågan i Europa.

    De kan ju inte gärna rannsaka eller förstå konsekvenserna av sin egen lagfästa och genomförda politik. Då vore de ju inte politiker i EU. Och Sverige traskar patrullo, vad annars? Åsa Linderborg har rätt!

  3. Bra skrivet av Lindeborg. Det är ju faktiskt nyliberalerna som ställt till det elände som massor av dom som stöder SD är emot. Det är också nyliberalernas media som vägrar ge en korrekt bild av verkligheten. För att skydda sina uppdragsgivare och ägare stoppar dom all information som pekar ut ständiga skattesänkningar och privatiseringar som ansvariga för att välfärden monteras ner. Kvar blir då enbart två alternativ, antingen fortsatt nyliberal skrotning av välfärden eller halvreligiös dumnationalism och främlingsfientlighet.

    Större delen av svenska folket hämtar sin information från MSM och tror antagligen att den är någorlunda sanningsenlig, enbart ett fåtal läser på bloggar som denna. Det i kombination med en utraderad arbetarrörelse gör det helt naturligt att många kritiska arbetare söker sig till partier som SD.

    Man kan utan vidare säga att högerpopulismen nästan helt suger sin näring från det nyliberala överhetskontrollerade MSM som dom så ofta kritiserar.

  4. Det är påfallande att de ideologiska ledljus man appellerar till är ”Erasmus, Dantes, Goethes och Comenius arv”. Av dem är den tyske poeten den yngste (död 1832), de övriga gick ur tiden 1536, 1321 och 1670. Inget ont om dom, men är inte personligheter från 1700-talets ”Upplysningstid” mer relevanta om man nu inte vågar sig för långt fram i nutidshistorien.

  5. Anders Åberg!
    Jag tror att du är alltför ekonomistisk. Nyliberalismen är ju idag global. Men det är bara i EU-Europa vi har den här diskussionen.

  6. Bo Persson!
    Inte helt säker på vad du menar nu, men i debatten mot högernationalisterna här i Europa ser vi att dom saknar handlingsplaner som skulle skada eller reglera dom ekonomiska intressen som ligger bakom både globalister och nyliberaler och därför i praktiken blir deras lydiga springpojkar.

    Jag har kanske inte full koll på debatten i andra världsdelar, men nog verkar nyliberalismen och dess praktiska och t o m mycket handfasta stöd från högernationalister vara på tapeten också på den amerikanska kontinenten.

  7. Anders P!
    Kan det inte vara tvärtom? Om man vill försvara det statsupplösande/statsnihilistiska EU är det helt enkelt naturligt att man hittar sina hjältar i tiden före den moderna territoriella statens segertåg.

  8. Anders Åberg!
    Ja, vi får väl se. Om några månader är det val till EU-parlamentet och de traditionella partierna kommer då att bombardera oss med berättelser om de icke-traditionella partierna. Utan att de förstår att de med detta bara fortsätter att såga på den gren de själva sitter på. För vad de skulle behöva göra för att kunna överleva är att säga att det nu är dags att sätta punkt för EU.

  9. Bo Persson!
    Deras överlevnad beror nog inte på EU, utan på om hur länge dom kan lura skjortan av Europas folk. Överheten klarar nog det även utan EU om inte vi vanliga dödliga lyckas organisera oss till motstånd.

    Utan demokratisk folklig organisering kan vi knappast rubba deras makt och då riskerar vi ett mycket dystert första århundrade på tvåtusentalet.

    Gula västarna var den första skakningen i det som kan bli en jordbävning när nästa lågkonjunktur kommer och i den bästa av världar en inspiration till organiserad folklig kamp i hela Europa.

  10. Anders Åberg!
    Visst vore det bra med en Svexit-rörelse som Leif Stålhammer redan föreslagit på den här bloggen. Att bara gå och vänta på att EU skall implodera som Sovjetunionen gjorde, det ökar inte förståelsen för vad som är felet med EU.

  11. När Jenny Tedjezas ledarkrönika i Proletären den 8 februari nu också finns att läsa på ”Missa inte” är det väl inte obefogat att påminna om att ingen blir klokare av att bara sitta och vänta på att EU skall implodera och det bästa vore förstås att Svexit fanns att rösta på redan i årets val till EU-parlamentet.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.