Helikopterpengar (Montage: K Lindelöf)

Snappade upp detta i SvD Näringsliv torsdag morgon. Annika Winsth, Nordeas chefsekonom anser att det ännu inte är dags för helikopterpengar, men kanske snart.

Vad är nu detta? Helikopterpengar? Jo, begreppet uppfanns av den kände nyliberale ekonomen och Nobelpristagaren Milton Friedman i slutet av 40-talet. ”Helicopter money”, som han kallade det, är ett tankeexperiment för hur man skulle kunna stimulera inflationen. Han sa: ”Låt oss anta att en helikopter flyger över vårt samhälle och släpper sedlar från himlen, vilket självklart snabbt samlas upp av medborgarna i samhället.” Hans tanke var att befolkningen skulle spendera pengarna och som en följd skulle ekonomin stimuleras och senare inflationen öka.

I vår pågående Coronakris, som för övrigt verkar vara minst lika mycket en ekonomisk kris, behöver något göras för att få fart på hjulen när massarbetslösheten breder ut sig och mycket fri näringsverksamhet tvärnitar. Läste någonstans, minns inte var, att någon räknat ut att om alla myndiga svenska medborgare får 10.000 kr insatt på sitt bankkonto skulle det öka statens utgifter med runt 10% och förhoppningsvis generera en konsumtionsboom. Problemet är dock om folk inter genast konsumerar, utan bara sparar pengarna, då händer ingenting.

Frågan är också – tänker jag – vad som skiljer ”helikopterpengar” från att låta sedelpressarna snurra som man gjorde i Tyskland på 20-talet. Jag vet inte, men inflation lär det i alla fall bli, vilket verkar vara det mest önskvärda för närvarande.

Men kan det här vara rätt väg att gå, att till varje pris hålla uppe konsumtionen? För, är det inte just den som är det stora problemet i den för några månader sedan helt dominerande klimatkrisen? Eller tror vi på att klimat- och miljökrisen bara beror på att vi inte uppfunnit tillräckligt smart teknik och tillräckligt miljövänliga och resurssnåla produktionsförhållanden? Nej, det finns nog inneboende drivkrafter i det ekonomiska systemet som politiken måste ta kontrollen över, trots att det kan trampa några lätt räknade multimiljardärer på stortåna.

Så, något motsägelsefullt är det allt. Istället för ”helikopterpengar” är det kanske dags att fundera på och dra några enkla slutsatser av att hela världsekonomin mer eller mindre kollapsar på grund av panik över ett trots allt relativt harmlöst virusutbrott?

Pandemier är väntade. De kommer då och då och uppför sig på olika vis. Det vet alla i ansvarig ställning. Mest skrämmande är de med hög dödlighet och som det inte finns medicin för. Men av någon anledning har beredskap mot pandemier inte prioriterats. Att lägga upp beredskapslager och betala anständiga löner till vårdpersonal har ansetts för onödigt och för dyrt. Men pengar verkar det i alla fall finnas i oändliga mängder nu när plötsligt krisen är ett faktum. Ekonmieliten och derasföljsamma politiker bara öser ut miljarder i tresiffriga antal. Och nu kommer idén om ”helikopterpengar”, men inte riktigt än, som fru Winsth säger. Man häpnar. Jag fruktar den pågående ekonomiska härdsmältan betydligt mer än Coronaviruset. Vilka pålagor väntar det arbetande folket den dagen Coronaepidemin är över?

Föregående artikelIsraels regering har ett mycket allvarligt antisemitiskt problem
Nästa artikelToapapperlandet
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

7 KOMMENTARER

  1. Milton Friedman fick nog iden från Kalle Anka! I ett äventyr jag läste i början på 50-talet kommer en tornado och suger upp alla Joakim von Ankas sedlar och slantar, från hans stora container, och sprider ut dem över nejden.

    Följden är att alla blir miljonärer, reser bort och ingen vill jobba. Men Joakim löser krisen genom att han, Kalle och knattarna jobbar och tar tusentals dollar för varje ägg, tomat eller bulle de säljer. Och snart har Joakim alla pengarna tillbaka i bingen.

    Det var så jag vid 8 års ålder lärde mig vad inflation är.

    Milton Friedman – Kalle Anka

  2. Om man tar SvD samma dag, men tittar på artikeln till höger om den du hänvisar till, så framgår det att Trumpregimen plötsligt är inne på detta. Men då handlar det nog mindre om att främja vanlig konsumtion och i stället stödja folk som har väldigt dålig privatekonomi (lever från lönecheck till lönecheck, utan några reserver) när jobben kraschar. Påminner lite om tillfällig medborgarlön/grundinkomst, finansierad direkt från staten utan lån. Filosoferade lite själv om det här.

  3. Det här tycker jag var en dålig artikel. A. ”.. verkar vara minst lika mycket en ekonomisk kris” B. ”.. men inflation lär det i alla fall bli, vilket verkar vara det mest önskvärda för närvarande” C. ”Men kan det här vara rätt väg att gå, att till varje pris hålla uppe konsumtionen?” D. ”..drivkrafter i det ekonomiska systemet som politiken måste ta kontrollen över, trots att det kan trampa några lätt räknade multimiljardärer på stortårna.” E. ”Men av någon anledning har beredskap mot pandemier inte prioriterats. Att lägga upp beredskapslager och betala anständiga löner till vårdpersonal har ansetts för onödigt och för dyrt”.

    Varför denna mysiga Arne Weise-stil nu när vanligt folk jorden över kommer att utsättas för och redan utsätts för alla möjliga attacker från kapitalets sida som en följd av spridningen av covid-19.

    1. Verkar vara, verkar vara. Det ÄR för kapitalet.
    2. Rätt väg för vem då? Jordens fattiga länder och egendomslösa massor?
    3. Vems politik måste ta kontrollen? De som använder Milton Friedmans rekommenderade politik?
    4. Av någon anledning? Anledningen är mycket väl känd. Det har skrivits bok efter bok, artikel efter artikel om det.

    Det är ett skarpt läge nu i klasskampen. Den svenska staten som främst går storfinansens ärenden, har kommit i en unik position för att kunna ställa till med djävulskap för vanligt folk om det behövs för att ”rädda landet”. Varifrån kom pengarna som räddade banker vid förra finanskrisen?

    Naomi Klein är intervjuad under rubriken ”Coronavirus är den perfekta katastrofen för den katastrofala kapitalismen.” Bra mycket bättre än din ”tänd ett ljusartikel” Knut.

  4. Bertil Carlmans kommentarer läser jag alltid och oftast med stor behållning. Så ock denna gång även om jag tycker han orättvist avfärdar Knuts artikel som dålig. Det finns få – om ens några – absoluta sanningar och allas våra försök att ärligt närma oss dessa bör respekteras och uppmuntras. Knuts frågor och funderingar följdes av Anders Perssons återkomst till denna blogg, Bertils reaktion och länk till den intressanta intervjun med Naomi Klein samt Björn Nilssons funderingar på samma tema. Ett ovanligt gott resultat av en dålig artikel skulle jag säga.

  5. ”Wall Street On Parade” skriver så här, att det handlar om helikopterpengar och casino-ekonomi:

    ”Wall Street’s Crisis Began Four Months Before the First Reported Death from Coronavirus in China.

    U.S. Treasury Secretary Steve Mnuchin and Wall Street pundits are all over cable news, repeating the mantra that ’this is nothing like the last financial crisis,’ while seeking to lay the blame for all of the newly-announced bailout measures for Wall Street at the feet of the coronavirus.

    Wall Street’s crisis has a specific launch date: September 17, 2019.

    That’s when the Fed, for the first time since the last financial crisis, began dumping hundreds of billions of dollars a week into Wall Street’s trading houses.

    That program, called ’repo loans’, now tallies up to more than $9 trillion in cumulative loans made to Wall Street at super-cheap borrowing rates.”

    https://wallstreetonparade.com/2020/03/wall-streets-crisis-began-four-months-before-the-first-reported-death-from-cor

  6. ”Det finns få – om ens några – absoluta sanningar och allas våra försök att ärligt närma oss dessa bör respekteras och uppmuntras.” Det är sant.

    Men Knut L är inte vem som helst. Han är inte den som får slita hårt hela dagarna och som om kvällen bara orkar titta på en repris av en repris av ”Midsummer murders”. Han är inte den som just upptäckt vad imperialism och klasskamp är. Vore han det skulle jag inte skrivit att artikeln var dålig. Jag anstränger mig att ”Prata med bönder på bönders vis, och med Knutte på skarpare sätt”.

  7. No problems! Bertil är som han är, och det ska vi vara glada för. Och jag är som jag är, vilket vi kanske inte heller ska beklaga alltför mycket. Skillnaden oss emellan är att jag sedan tidigt 70-tal varit en ambivalent fibbare, medan Bertil C på det tidiga 70-talet var av betydligt hårdare virke. Det är nu en fin kombination här på bloggen. Tala fritt, det är huvudsaken.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.