Jojje Olsson

Journalisten Jojje Olsson som är bosatt i Taiwan har i drygt tio år drivit sajten InBeijing. Nu växlar han upp och startar en ny sajt Kinamedia. Linnea Bergqvist intervjuar honom på Blankspot.

Läs intervjun

Föregående artikelSvenska Hem och rösträttskampen i Sverige
Nästa artikelNy myndighet för åsiktskontroll!

5 KOMMENTARER

  1. I FiB/K 2/2017 recenserade jag Jojje Olssons bok Det nya ”Kina – Den repressiva stormakten”. Jag skrev bland annat:

    ”Författaren bortser helt från eller avfärdar kinesiska farhågor för USA:s försök att underblåsa motsättningar i syfte att åstadkomma ett systemskifte. Kinas växande militära styrka ser han endast som ett hot, inte som ett svar på USA:s inringning, rustningar och krigsövningar. Ideologiskt tycks han hoppas på en USA-inspirerad politisk demokratisering och ekonomisk liberalisering.”

    För den som vill förstå de stora sammanhangen rekommenderar jag varmt detta samtal mellan två journalister med stor kunskap på området.

  2. Det lilla jag läst av Jojje Olsson så verkar han ha ett helt västerländskt, dvs USA-perspektiv på Kina. Vad vi behöver är andra källor med andra perspektiv.

  3. Jeff J. Brown och Pepe Escobar, som jag rekommenderade i min förra kommentar, är sådana källor som Ulf Nilsson efterlyser. Det samtal jag länkade till (alldeles färskt) är 75 minuter på Youtube, men den tiden är väl använd.

    Jeff Brown har bott länge i Kina, 16 år om jag minns rätt, och känner landet väl. Nu bor och verkar han i Bretagne. I Amazons presentation av hans senaste bok, China Rising: Capitalist Roads, Socialist Destinations, sägs att den är en omfattande, fängslande, ögonöppnande guide till Kina under 2000-talet, en volym som på 700 sidor packar allt: historia, personliga minnen, sociologi, politisk analys och framför allt en ansenlig dos av ovärderlig förstahandsinformation som syftar till att avgifta den västerländska läsarens sinne från de ständiga lögner som västerländska media serverar till stöd för Washingtons globala imperialistiska agenda. Resultatet är en grundlig korrigering, en ”avprogrammering” av nästan allt vi som västerlänningar har ”lärt” oss att tro om Kina.

    Pepe Escobar är kanske mer bekant för läsare som följer den internationella utrikespolitiska debatten. Han är brasiliansk journalist och utrikeskorrespondent, skriver för Asia Times, men även RT och AlJazeera. Hans fokus är på Centralasien, Kina, Ryssland, Iran och Mellanöstern. Kunnig och orädd. Också han har flera böcker bakom sig, däribland Empire of Chaos, en sammanställning av kommenterande artiklar.

  4. Bra att vi nu har Jojje Olssons nya sajt för att hålla oss orienterade om hur USA:s politik gentemot Kina ser ut.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.