Som jag skrev var det lite svårt att överblicka konsekvenserna av riksdagsbesluten om friskolor 10 maj 2006. Dessutom hade jag läst för fort. Frågan om frihet att starta fria förskolor (barnomsorg) skrämmer mig inte. Det kan till och med vara bra för att det gör att den obligatoriska skolan – den som omfattas av skolplikt – får tydligare konturer.
Att skolstart ska ske när elever är skolmogna (6 eller 7 år) skrämmer mig inte heller. En bra sak är att man inför skolmognadsbegreppet, vilket gör att skolmognadsprov kan motiveras. De har länge varit tabu. En gräns mellan barnomsorg och skola kommer att bli mer naturlig, vilket kanske kommer att minska spänningarna mellan barnomsorg (förskola) och skola. Men ”förskoleklassernas” ställning blir förmodligen oklar.
Så till det som verkligen skrämmer. Moderaternas pressekreterare Mårten Wennberg meddelar i ett pressmeddelande (tillsammans med samtliga riksdagsledamöter i utbildningsutskottet) att man också ”begär att regeringen snarast ska lägga fram lagförslag som gör att friskolors bidrag skall kunna prövas i domstol genom så kallat förvaltningsbesvär.” Det kallar han ”en avgörande rättssäkerhetsreform för fristående skolor”. De ”begär vidare att regeringen snarast ska lägga fram lagförslag som ger Skolverket möjligheter att förena ett föreläggande med vite” – för att kunna bötfälla kommuner och för att friskolor ska kunna få betala böter och sedan fortsätta sin dåliga skola. Tillstånd ska bli svårare att återkalla. Då kommer segregationen att öka!