DEN 22 MARS ANTOG EUA (Euroean University Association) ett uttalande med anledning av Rysslands militära angrepp på Ukraina där man bland annat uppmanar alla att ”avbryta alla kontakter och samarbeten med alla regeringsorgan i Ryssland och med alla länder som aktivt stöder den ryska invasionen i Ukraina”
Den 24 maj bekräftar departementet för vetenskap och högre utbildning i Moskva via sin presstjänst att man ”har för avsikt att dra sig ur den så kallade Bolognaprocessen och istället prioritera skapandet av ett eget utbildningssystem”.
Den så kallade Bolognaprocessen var ett samarbete mellan 47 europeiska länder om utbildning på högskolenivå. Meningen var att främja rörlighet för studenter och jämförbarhet mellan dessa europeiska länders högre examina och på så sätt hålla samman Europa. Därför har Ryssland varit med. Nu verkar de slut på det.
Processen startades 1999 i Bologna och fortsatte med flera möten i andra europeiska universitetsstäder fram till 2009. Genomförandet i Ryssland har inneburit något av en revolution. Genom åren har kritik framförts mot systemet för att politiskt strömlinjeforma utbildningar, motverka kritiskt tänkande och gynna studenter som har råd att studera i olika länder. I uttalandet den 22 mars skriver man: ”Bolongaprocessen ska gynna utbyte och samarbete mellan europeiska högre utbildningsinstitutioner och ska engagera sig för europeiska värden.” Här finns alltså en klar politisk EU-inriktning, som säkert i dagsläget skaver i den ryska ledningens öron.
Nå, det här kan för Rysslands del innebära – såvitt jag förstår – en återgång till ett äldre ryskt/sovjetiskt system för högre utbildning, som man tror ska vara gynnsamt för Ryssland. Ryssland blir i alla händelser med detta än mer ickeeuropeiskt.
Om man bara något försöket lyfta sig ur det västliga perspektivets av ovilja mot verkligheten starkt begränsade synfältet, måste följande nu vara väldigt uppenbart. EU:s av Ursula van der Leyens stenhårda försök att isolera Ryssland, ekonomiskt, politiskt, kulturellt med mera har lett till en tydlig sak. Det är att vi i Europa, utom den ryska delen, som mer och mer blir isolerade från resten av världen.
Ingen av delarna i sanktionspaketet mot Ryssland fungerar. Här är en detaljerad genomgång av hur ”nej till rysk olja” hittills har fungerat. Framöver kommer det att visa sig om den svenska politikerklassen är lika ointresserad av svenska folkets välfärd, som Boris Johnson är ointresserad av engelsmännens välfärd, och Ursula van der Leyen är ointresserad av välfärden i de olika EU-staterna.
Kanske kommer höstens val att bli intressantare än på länge. Själv har jag inte på allvar följt någon valdebatt sedan 1970-talet. Hur valet än går misstänker jag, efter att noga ha kollat i kaffesumpen, att även svenskar i gemen kommer att få det sämre även ur kulturell synpunkt.
”det här kan för Rysslands del innebära… en återgång till ett äldre ryskt/sovjetiskt system för högre utbildning, som man tror ska vara gynnsamt för Ryssland.” Har sett kommentarer i den riktningen, att det äldre systemet med högre krav på utbildningen och de utbildade, skall ge rejäla fördelar för Rysslands utveckling. Till skolan, och tuffa läxor! Till skillnad mot det mer slappa Bolognasystemet då.
”Ryssland blir i alla händelser med detta än mer ickeeuropeiskt.” Är det en rimlig slutsats? Folk som bor i Europa (från Ural till Atlanten ungefär) är väl i stort sett européer nästan hela bunten, men de är olika i olika avseenden. Alltså européer, men olika. Till skillnad mot den likriktning mot lågstandard som kan skönjas i de gamla kapitaliststaterna i väst.