Illustration ur Verner von Heidenstams Svenskarna och deras hövdingar.

et finns TV-serier som likt den realistiska berättartraditionen inom litteraturen bemödar sig om att beskriva mänskligt liv och leverne. Liksom jag har vissa favoriter bland författarnas böcker har jag det bland TV-serierna. Men kommer dessa att leva vidare likt klassikerna inom litteraturen? Äldre böcker bevaras genom åren av bibliotek, antikvariat och i många privata bokhyllor. Jag har en liten roman av Balzac, tryckt hos L. J. Hjerta år 1839. Dess text är, trots gammalstavningen, fortfarande lätt tillgänglig för varje läskunnig. Men hur länge kommer det att dröja innan ny avspelningsutrustning för DVD-skivor inte längre tillverkas?

Den svenska TV-serien Hem till byn.

Hem till byn
Bland svenska produktioner har Hem till byn med manus av Bengt Bratt och i regi av Jackie Söderman en särställning. Den utspelar sig på svensk landsbygd med början 1970–1971 när lantbruksnämnden har som uppgift att välja ut vilka gårdar som är livskraftiga och som med statliga lån, i kombination med expansion, skall ges förutsättningar för att leva vidare. Vilket sker på bekostnad av de övriga men på intet sätt utgör en garanti för en trygg framtid för de utvalde.

Men bygden består inte bara av gårdar utan också av människor som på olika sätt ser förutsättningarna för sitt liv förändras och måste hitta nya lösningar för hur livet skall gå vidare. Den första säsongens sex avsnitt blev en stor tittarframgång, men Bengt Bratt var hela tiden skeptisk till en förlängning av serien. Efter övertalning kom ytterligare två säsonger och sedan blev det ett långt uppehåll till 1990 då ytterligare fem säsonger sändes med flera års mellanrum.

Hela serien var en unik satsning av SVT som nu också håller den tillgänglig på SVT Öppet arkiv till glädje för dem som en gång följt serien och för tittare som ännu inte sett den.

Den danska TV-serien Matador.

Matador
Från Danmark finns TV-serien Matador som började sändas i Danmark år 1978. Efter en idé av Lise Nørgaard skapade hon den tillsammans med Erik Balling. Serien rör sig tidsmässigt från 1929 – när handelsresanden Mads Andersen-Skjaern anländer till den lilla staden Korsbæk – till år 1947. De ledande familjerna i staden ser inte med blida ögon hur nykomlingen öppnar en konkurrerande butik.

Med sina utmärkta skådespelare ger serien en bild av de olika samhällsklassernas liv i den lilla staden, fylld av humor och djupt allvar. Serien skildrar också tiden under tysk ockupation och som svensk påminns man om att vi var ett av de få länder i Europa som inte blev indraget i kriget. Matador blev en stor tittarsuccé i Danmark men också i Sverige. Serien är utgiven på tolv DVD-skivor som sålt i 1,4 miljoner exemplar i Danmark. Den hade svensk premiär på TV1 år 1988 och finns med svensk text på DVD.

Den engelska TV-serien A Family at War.

Familjen Ashton
När vi kommer till Storbritannien är det ännu mer påtagligt hur krigen utgör en viktig del av många länders erfarenheter. Den engelska titeln på TV-serien Familjen Ashton från 1970–1972 är därför A Family at War. Men det är inte en krigsfilm i den meningen att den visar scener från slagfälten. Den visar i stället hur kriget påverkar arbetarfamiljen Ashtons vardagsliv och en stor del av serien utspelar sig i familjens hem i Liverpool mellan åren 1938 och 1945.

Serien sändes i 52 avsnitt i svensk TV 1975–1976. Den har givits ut på fjorton DVD-skivor med svensk text, men jag kan tyvärr bara hitta att den finns att köpa i några få exemplar på Tradera.

En liten fransk stad
När turen kommer till Frankrike är TV-serien En liten fransk stad en självklar favorit. Men här sätts problemet med att rekommendera förut sända TV-serier på sin spets. Det är inte som att rekommendera läsning av en bok. Oavsett när boken är utgiven går det alltid att få tag i den. I bokhandeln om den är nyutgiven. Annars antikvariskt och alltid på biblioteket. Eventuellt måste det lokala biblioteket beställa hem den från annat håll.

En liten fransk stad har av SVT sänts i sjuttiotvå avsnitt på SVT play. Men nu får man bara meddelandet ”Inga avsnitt tillgängliga just nu” om man söker efter den. Kanske kommer den en gång i repris. SVT har ju lagt ner mycket tid och pengar på att förse den med svensk text. Men man vet inte om och när och lika osäkert är det om den kommer på DVD med svensk text. Så frågan är hur många av de högkvalitativa TV-serier som produceras som kommer att vara tillgängliga för framtida tittare.

Till höger på bilden den hemlige agenten Max Otto von Stierlitz gestaltad av Vyacheslav Tikhonov i den ryska serien Seventeen Moments of Spring.

Seventeen Moments of Spring
När vi kommer till Tyskland finns det en TV-serie vars mycket speciella stämning man märker redan under första avsnittets första minuter. Det är Seventeen Moments of Spring som är speciell också i det avseendet att det inte är en tysk serie. Den tilldrar sig i Tyskland under Tredje rikets sista dagar och huvudpersonen är en sovjetisk agent som många år levat i Tyskland under namnet Max Otto von Stierlitz och avancerat till SS-Standartenführer i Ausland-Sicherheitsdienst. Han får nu i uppdrag att undersöka om USA och Tyskland förhandlar om separatfred vilket är viktigt för Sovjet att kunna förhindra.

Serien är gjord i Sovjet och visades där först under juli/augusti 1972 och blev en omedelbar tittarsuccé. Den visades sedan årligen i Sovjet, vanligen kring Segerdagen, och blev den mest framgångsrika TV-produktionen någonsin i Sovjet.

Språket är ryska, och ni hittar den på Youtube med engelsk text. Sök efter Seventeen Moments of Spring episode X där ni ersätter X med 1 till 12 för de olika avsnitten.

Läkaren Aleksey Morozov med sin hustru Lilya i den ryska serien Ancestral Lands.

Ancestral lands
Medan svensk publik bokstavligen översköljs av produktioner från Förenta Staterna är det sällan någon rysk TV-serie når hit. Därför berättar jag gärna om TV-serien Ancestral lands (Förfädernas jord), som utspelar sig från ca 1920 och fram till åren strax efter andra världskriget. Serien finns på nätet med engelsk text. Sök på ancestral lands episode X där ni ersätter X med 1 till 16 för de olika avsnitten.

Handlingen börjar i en liten bondby i Ural där vi, förutom vardagslivet, också får följa hur man traditionellt firar såväl bröllop som begravning. För flera av huvudpersonerna fortsätter livet i den närbelägna staden men så kommer kriget som i så hög grad påverkat landet och format nationalkänslan i Ryssland.

Så annorlunda det är i Sverige där Verner von Heidenstam, i serien Läseböcker för Sveriges barndomsskolor, redan för drygt hundra år sedan kunde avsluta Svenskarna och deras hövdingar med ett kapitel med rubriken ”Den hundraåriga freden”. En fred som nu har hunnit bli mer än tvåhundraårig och det finns alla skäl att bevara.

Ett första steg vore att Sverige avstår från alla militära äventyr utomlands.

Föregående artikelMäktiga krafter bakom klimatalarmismen
Nästa artikelFaller USA-imperiet? – som Romarriket
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

7 KOMMENTARER

  1. Tack för denna påminnelse! Verkligen bra saker du valt ut! Hem till byn innehar väl världsrekord vad gäller inspelningslängd?

  2. Stort tack för alla dessa goda tips! En liten fransk stad liksom Matador har jag sett med stor behållning. De andra ska jag söka få tag på.

    En serie som jag tycker har klasskänsla även om den kanske är lite väl ”lätttsam” ibland är Barnmorskan i East End.

  3. Tack för tipsen! Jag bidrar med att rekommendera Julian Semjonovs bok, som ligger till grund för TV-serien. ”Sjutton ögonblick om våren” är en av de där böckerna som jag läser om, då och då.

    Dessutom har den en verklighetsbakgrund, som kan studeras i krigskorrespondensen mellan Churchill, Roosevelt och Stalin, som i Sverige publicerades av bokförlaget Fram.

    Även ”Moskva anropas!” av Sàndor Radó snuddar vid samma händelse i andra världskrigets slutskede, som är utgångspunkt för Semjonovs bok. Historiens vingslag…

  4. Tack för att du tog med Familjen Ashton! SVT har inte visat denna fantastiska serie i repris, den var för dyr. Så den sändes bara en gång med repris i samma vecka. Enda TV-program någonsin, där jag bytt bort kvällspass alt. tagit ledigt för att inte missa något avsnitt. Är så otroligt bra och känns realistisk, efter vissa avsnitt var jag helt färdig, var så spännande/hemskt och vissa scener kommer jag aldrig att kunna få bort från näthinnan. För kanske 7-8 år sedan upptäckte jag att den fanns på DVD, så nu har jag alla 14 DVD-erna. En sann dyrgrip.

  5. En serie att minnas är THE SPY som visats på Netflix i sex avsnitt tror jag. Den handlar om en av Israels största hjältar, spionen Eli Cohen, som med sitt arbete lade en grund för Israels seger i sexdagarskriget 1967. Sorgligt nog avrättades Cohen trots protester i Damaskus 1965. Han hyllas idag som en av Heroes of Israel.

  6. Min hustru och jag ser nu Hem till byn på SVT Play där alla avsnitten finns. Det kan vara för tredje gången, möjligen har vi sett den fler gånger. För de av er som ser den första gången vill vi ge rådet att ta er tid att komma in i serien så ni lär er känna människorna i den. Ni får sedan följa dem när de åldras, när nya generationer föds och de äldsta går bort. Genom att avsnitten spelades in med långt mellanrum är det skådespelarna själva som åldras och verkligheten omkring dem som ändras. En bit svensk historia som levandegörs.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.