BEDRAGARE OCH SKOJARE har nu kommit fram till del III. De ljuger och hittar på och kan vara alltifrån tokroliga och besvärliga som Johnny Bode, han med Bordellmammas visor eller Stig Cederholm, han som skapade Åsa Nisse och Klabbarparn, till otäcka och vämjeliga som Åsa Waldau, pastor och Kristi brud i Knutbysekten. Men de kan också vara direkt livsfarliga som Helge Fossmo. Här ska vi nu stifta bekantskap med exempel III; Ebbe Carlsson:

***

Ebbe Carlsson

Min sjukdom är resultatet av ”kraftfullt syndande”, säger Ebbe Carlsson i en tv-intervju strax innan han 1992 dör i sviterna av aids. Gay-rörelsen ogillar hans utryck ”kraftfullt syndande” som de menar spär på fördomar som fullständigt exploderar när det står klart att denna dödliga immunbristsjukdom är särskilt utbredd bland homosexuella män.

Men Ebbe själv viker inte undan, inte den här gången heller. Han är ju ”inte i ångerbranschen” som han uttryckte sig vid ett tidigare tillfälle. Kanske menar han också att synden inte är så mycket att bekymra sig om, inte så farlig, kanske är den till och med en legitim väg till framgång (se Rasputin, i del II). Eller är det så enkelt att Ebbe vet att han kan säga och göra precis vad som helst, att hans uppblåsta uppfattning om sig själv i förening med övertygelsen att ändamålet helgar medlen gör honom oumbärlig. Det är i alla fall denna strålglans som kommer att föra honom ända in i statsapparatens allra hemligaste vinklar och vrår, och som han ruskar om under några vårveckor 1988. 

Ebbe föds i Göteborg 1947, växer upp med två äldre systrar i ett medelklassområde i Hisingen. Fadern är ingenjör på Eriksbergs varv, modern som är från Danmark är hemmafru. Ebbe trivs inte i hemmet utan förlägger ”sitt umgängesliv i andras hem” (Isaksson, s 71). Detta gökungebeteende visar sig vara honom framgångsrikt redan från början. Under gymnasietiden hittar han sina gynnare bland lärare, rektorer och redaktionssekreteraren på Göteborgs Tidningen (GT), där han får ett vikariat som extra vaktmästare.

Hans studentexamen blir fördröjd men revoltåret 1968, som går honom förbi, lämnar han till slut gymnasiet och har riktningen klar för sig; han ska verka som journalist och bli sosse. Men framförallt har han lärt sig ett vinnande sätt. Utan att äga vare sig mandat eller kompetens böjar han redan som 21-åring styra sin omgivning. När han inte får ett jobb på Dagens Nyheter ringer han upp nattredaktören och säger: ”Vill du vara vänlig och lägga en lapp på Ivarssons bord att jag besöker honom klockan 14.” (Citerat i Isaksson, s 79).  Han känner vare sig nattredaktören eller redaktionschefen Ivarsson, men ingen underdånighet här inte. Här kommer Ebbe Carlsson, tjolahopp tjolahej! 

Denna högdragna självsäkerhet ger honom ständigt nya jobb. 1970 får han jobb på Sydsvenska Dagbladet i Malmö där han, vid sidan av ordinarie arbetsuppgifter, börjar kartlägga sina arbetskamraters arbetsförmåga, politiska ställningstaganden och lojalitet, information som han sedan lämnar till redaktionsledningen. Denna förmåga att samla skvaller blir härmed hans signum.

1971 får han ett mycket välbetalt jobb på SACO, de högutbildade akademikernas fackliga centralorganisation, för att snart också bli ledarskribent på socialdemokratiska Folkbladet Östgöten. Tillbaka i Stockholm finslipar han sin speciella talang att samla skvaller; han sätter sig helt sonika vid rulltrapporna vid riksdagshuset för att mingla (innan det ordet ens var riktigt etablerat) bland kända politiker som åker upp och ned, på väg till eller från jobbet. Sedan hittar han ett väntrum på Rosenbad och här sitter han mitt i regeringskansliets innersta krets. Han gör som han brukar, skvallrar och berättar roliga historier. Och detta uppskattas till den grad att han snart tar plats i statsminister Olof Palmes tjänsterum. Han rör sig som fisken i vattnet även där. Ebbe är framme!

Till historien hör att vid den tiden, tidigt 1970-tal, är socialdemokratiska partiet en gigantisk maktsfär, ett hegemoniskt block, med ett 40-årigt regeringsinnehav i ryggen. Har du ett sådant parti i ryggen sitter du säker. Ebbe sitter säker och hans strategi fungerar. Den bygger på följande, närmaste aristoteliska logik: Kanske tycker du att jag är ganska liten människa, kan så vara, men känner du mig, känner du alla; är du lojal med mig får du kanske låna min nyckel till makten och härligheten. 

Snart är Ebbe informationssekreterare åt statsrådet Carl Lidbom men även åt justitieminister Lennart Geijer. Det är också vid denna tid han nästlar sig in i polishuset, fortfarande utan vare sig mandat, legitimitet eller kompetens. Han får tillgång till en så kallade C-nyckel, som berättigar innehavaren inte bara tillträde till polishuset på Kungsholmen utan även polisens hela bilpark. Ebbes vurm för poliser och polisbilar blir nu rejält tillfredsställd. Han hämtar ut polisbilar hela tiden, tjänsteuppdrag eller semesterresor kvittar lika. Nu är det mums att heta Måns. 

Våren 1975 ockuperas Västtyska ambassaden av en undergrupp till Röda arméfraktionen (RAF), en tysk terroristgrupp. Två ur gisslan skjuts, vid midnatt exploderar en trotylladdning, hela ambassaden börjar brinna och tv-reportern Bo Holmström ropar ”Lägg ut”. Ett mycket stort polisuppbåd är grupperat utanför byggnaden. Men vem är det som springer runt och försöker leda polisen? Jo, det är Ebbe Carlsson. 

Hasse och Ebbe klipper telefontrådar.

Det är också vid denna tid som Ebbe och nära vännen och länspolismästaren Hans Holmér åker till Göteborg för att städa upp i härvan med den så kallade sjukhusspionen (troligen en kunskapare med kopplingar till SAP). Det är nu som Ebbe och Hasse på en legendarisk bild ses klippa telefontrådar som gått till avlyssning av Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Allt detta är förstås bara en cover up för att rädda några ansikten i delar av statsapparaten, inklusive Palme själv som är lite vingklippt efter IB-affären några år tidigare.

Efter det socialdemokratiska förlustvalet 1976 får Ebbe lämna den inre kretsen inom SAP men blir förlagschef för Tidens förlag som står SAP nära. Han gör några lyckade lanseringar av böcker som säljer bra, bland annat Grottbjörnens folk. Men sedan går det inte så bra för förlaget. Men för Ebbe går det bra. 1984 blir han en av cheferna på Bonniers Förlag. Vägen till just den parnassen är lite oklar, men vänskapen med den amerikabaserade Suzanne Bonnier banar troligen vägen till det anrika förlaget, och inte minst till fastigheten Nedre Manilla på Djurgården, som kommer att tjäna som ett tillhåll i det som komma skall. För än är det inte över. Albert Bonnier, Ebbes chef vittnar förövrigt även han om Ebbes fantastiska förmåga att manipulera och befalla. Albert återger följande exempel:

”Han kunde ringa upp mig och säga: Det är Ebbe. Kan du komma hit. Men det ska ske nu.” (Från filmen Ebbe The Movie)

Samtidigt med inträdet hos Bonniers blir Ebbe Carlsson vald till ordförande för Svenska Kanotförbundet där han blir mycket omtyckt. Detta engagemang ger honom också tillgång till lokaler men även till unga kanotister som blir hans följeslagare och medhjälpare på många områden. Och nu är vi framme vid själva crescendot; Ebbe Carlsson-affären.

Ebbe Carlsson-affären
Sveriges statsminister Olof Palme och hustru Lisbet är på väg hem efter ett biobesök. I korsningen Tunnelgatan–Sveavägen skjuts Olof Palme till döds. Lisbet Palme är också träffad, hon skadas lindrigt. Klockan är 23.21, det är fredagen den 28 februari 1986. Mördaren springer iväg. Detta får radiolyssnare veta redan under tidiga morgontimmar den 1 mars. Och det är ungefär vad vi vet även idag. 

Länspolismästare Hans Holmér är inte i tjänst vid själva mordtillfället, utan är möjligen i Borlänge, är möjligen på väg att åka Vasaloppet. Men den 1 mars kliver han i alla fall in i utredningen och ”tar befälet”, som han själv uttrycker det.

Att en länspolismästare tar på sig att operativt leda en mordutredning strider mot alla regler, men så blir det, han ”tar befälet”. Redan samma dag träffar Holmér den tillträdande statsministern Ingvar Carlsson för att ge information, och vid sin sida har Holmér sin parhäst Ebbe Carlsson. Denna position mitt i den största polisutredningen som Sverige någonsin haft kommer Ebbe Carlsson inte att lämna frivilligt, inte ens då Holmér blir avsatt och Ebbe förlorar sin givna partner släpper han taget om maktens centrum.

Nu är det istället dags att driva sitt och Holmérs spår vid sidan av den utredning som andra (riktiga poliser) tagit över. Och hör och häpna. Trots att Holmér kapitalt har misskrediterat sitt eget spår, PKK-spåret, lyckas Ebbe gjuta nytt liv i detsamma. Nu har han verklig nytta av alla sina vänskapsband; sin vänskap med Carl Lidbom och justitieminister Anna-Greta Leijon; sina rutiner att komma in i och hitta rätt i både polishus och regeringskansli; sin tillgång till möteslokaler både hos Bonnierföretagen men också hos Brunnsvikens kanotklubb. Men framförallt får han tillfällen att fullständigt excellera i sin förförande talekonst som imponerar på polischeferna på alla nivåer, på alla ministrarna, ja, på alla de som är utvalda att närvara vid de mer eller mindre hemliga föredragningar som äger rum i Ebbes regi.

Ibland möts de hemma hos Ebbe själv, ibland hemma i rikspolischefens privata bostad, eller i kanotklubbens lokaler, eller på Nedre Manilla. Åklagaren i Palmeutredningen Jörgen Almblad som inte är helt imponerad av Ebbe är likafullt indragen i denna härva (detta rättsvidriga haveri) och erinrar sig till exempel den gången i början av maj 1988, när allt snart skulle avslöjas, hur de samlas på rikspolischefen, Nils Erik Åhmanssons tjänsterum och talar om behovet av att förstärka utredningen. Åhmansson säger att han kan tänka sig att tillföra 10 extra poliser till utredningen, varpå Ebbe replikerar: ”Nej, hör du Nisse, tjugo ska det vara!” 

Ebbe Carlsson mot slutet.

Ja, sen rämnar allt. Rikspolischefen får avgå och övergå till att leda Svenska Kennelklubben. SÄPO-chefen Sandström får kicken. Justitieminister Anna-Greta Leijon får lämna sin post för att så småningom basa över Skansen… ja, alla får de gå, utom Ebbe Carlsson, som ju inte har någon formell position att vare sig verka från eller avgå från. Allt har ju varit självpåtaget, ingen legitimitet, inget mandat och ingen kompetens – förutom den där besynnerliga förmågan att trollbinda ett auditorium. Inte ens då hela haveriet spelas upp inför svenska folket i TV-direktsända KU-förhör, sommaren 1988, ändrar Ebbe sin självsäkra framtoning. Han ångrar ingenting: ”Jag är inte i ångerbranschen.”

1992 avlider han. Han får inte sin önskan uppfylld att bli kremerad i en kajak som skjuts ut i Riddarfjärden, men på hans begravning kommer statsminister Ingvar Carlsson. In i det sista…

Föregående artikelANDERS BJÖRNSSON: VIDARE NOTERINGAR, PINGST- OCH NATIONALDAGSTIDER
Nästa artikelEN NY BILD AV DET RYSKKONTROLLERADE MELITUPOL – MÄNNISKOR KÖAR FÖR RYSKA PASS
Leif Strandberg
Leif Strandberg är pensionerad skolpsykolog, introduktör av den ryske pedagogen Lev Vygotsky, författare och skribent.

9 KOMMENTARER

  1. Leif S!
    Får gratulera att du vågar använda begreppet Medelklassen som allas vår Dennis Z har osynliggjort, intresset ljuger aldrig.

    Mina minnen av Ebbe Carlsson är från tiden när jag var elev 1979–81 på Viskadalens Folkhögskola i Seglora. Skolan hade ett möte med elever som gått där tidigare och då var Ebbe C där och höll ett föredrag. Minns att han frågade oss som deltog vad högsta målsättningen var för Socialdemokratin, ”människors lika värde” var rätt svar.

    Efter mötet hade jag ett privat samtal om Tidens Sångbok, han måste ha varit anställd på Tidens förlag då. Som amatörgitarrist, sedan 1964, var jag med i en grupp som sjöng och spelade på skolan. Lämnade några förslag på visor som borde vara med i en ny upplaga av Tidens Sångbok.

    1992 arbetade jag som behandlingsassistent vid Eketrägatan som låg granne med Lundby Gamla Kyrkas begravningsplats, där ligger Ebbe C begravd, såg hans gravplats när jag anlände till min arbetsplats.

  2. Tommy S!
    Tack för en fin berättelse från folkhögskolan i Viskadalen. Ja, tänk om den vilde Ebbe hade nöjt sig med att ge ut Tidens sångbok (som naturligtvis står i min bokhylla) och tala vackert om människors lika värde. Men han var knappast med i SAP för dess vackra blåa ögons skull?

  3. Leif S!
    Ebbe måste haft en massa hållhakar på ledare i SAP och inom polisen. Så går det när inte folket har insyn i vad överheten håller på med.

    Skall se efter om den kloke Bengt Göransson har sagt något om Ebbe och dom som havererade utredningen av Palmemordet. Göransson var kolumnist i Helsingborgs Dagblad. Besökte Humanisten (Göteborgs universitetsbibliotek) och kopierade artiklar via Mediearkivet. Återkommer om jag hittar något.

  4. Var det Ebbe C som åkte fast för att ha försökt smuggla in förbjuden avlyssningsutrustning i landet? Jag har bara ett svagt minne av historien.

  5. Bengt S!
    Smugglingen av avlyssningsapparatur från England via Danmark till Sverige är själva upprinnelsen till att hela Ebbe-soppan blev avslöjad. En av de beryktade livvakterna var den som blev stoppad i tullen i Helsingborg. Vapenhandlaren, den före detta polismannen ”Ö” Östling (känd från högerextrema basebolligan) var den som ordnade uppköpen i England. Han hade tidigare tjänat någon miljon på att sälja pansarglas och kpistar till det så kallade Palmerummet. Ö hade själv gått genom tullen och väntade på andra sidan. Men livvakten kom ju aldrig, han hade ju av någon anledning stoppats, så Ö åkte hem. Livvakten bad tullen ringa och väcka SÄPO-chefen Sune Sandström, som nekade till försändelsen i bilen (fast han visste om den). Sune ringde rikspolischefen, som ringde justitieminister Anna-Greta Lejon, som ringde Ebbe – som hade regisserat allt. Statsminister Carlsson blev också uppringd, men han var i USA. Tillfällig finansiär i hela affären var finansmannen (och kajakpaddlaren!) Tomas Fischer. Ja, det finns detaljer i denna soppa som må vara gefundenes fressen för en manusförfattare. Jag önskar verkligen att någon kunde gör en teater (fars) av denna underbara natt.

    Tills vidare kan du läsa allt i Gunnar Walls ”Mörkläggning”.

  6. 1988 var jag på besök i Göteborg, bodde i Borås då, och när man lämnade Stigbergstorget och i höjd med ”hängmattan” då hade en av många, alltför många, lustigkurrar skrivit på en vägg med stora bokstäver ”EBBE HÖR DIG”.

    Seriösare än så blir det oftast inte i Göteborg, dom bör läsa göteborgaren Roy Anderssons bok Vår tids rädsla för allvar.

  7. En dokumentärfilm från året 2008 med namnet Ebbe – the movie kan ses på Youtube i två delar. Filmen är gjord av journalisten Jane Magnusson och ger såvitt jag kan bedöma en rättvisande bild av det yttre förloppet.
    Del 1 och del 2.

  8. Leif S!
    Du återger citatet av Jörgen Almblad exakt som jag minns det. Det måste varit vid KU-förhöret sommaren 1988. Jag satt inte och tittade på TV, utan stod på en stege och målade, med radion intill. Jag minns hur Almblad beskrev mötet mellan honom själv, riksposchefen Åmansson och Ebbe. Almblad beskrev hur Ebbe dominerade mötet på ett sätt som Almblad fann ganska obehagligt. Så kom det berömda citatet ”Nej hör du Nisse…”.

    Jag var nära att ramla av stegen, men lyckades hålla mig kvar.

  9. Mats L!
    Ebbe lär dessutom ha legat på en soffa när han utdelade sina uppmaningar/order till rikspolischefen. Det var tur (för oss här på lindelof.nu) att du inte ramlade ned från stegen. Men det besynnerliga, nästan som ett mirakel är väl att de ledande sossarna och poliserna inte gjorde det.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.