Carl-Göran Ekerwald oktober 2022 (Foto: K Lindelöf)
Så tog det då slut – livet – för Carl-Göran Ekerwald. Det är sorgligt, men förstås förväntat. Vi som hade förmånen att då och då vara i hans närhet – de senaste åren för min del – förundrades över hans vitalitet, hans förtrogenhet med de stora mänskliga civilisationernas rikedom, hans barnsliga aptit på vetande, hans vänligt humoristiska skärpa… Ja, det är omöjligt att med några få ord säga något klokt om denne generöse och blygsamme lärdomsgigant.
Jag har berättat om mitt möte med honom när han var 99. Jag var förstås nervös inför uppdraget att intervjua honom, men han stod på förstukvisten till sin lilla stuga och hälsade mig välkommen och sedan var allt en fröjd.
Han var ett oförlikneligt föredöme på många sätt och lämnade ett rikt arv till oss i sina skrifter, som vi nu kan återvända till när vi vill umgås med honom lite på tu man hand.
Tack för allt du åstadkommit!
Vila i frid, du gamle gode jämtgubbe.
Det var fint att jag hann skriva några texter om hans verk här på lindelof.nu.
Jag har bara ljusa minnen från dom tre tillfällen jag lyssnade på föreläsaren C-G E. Det finns olika typer av föreläsare. Många är kunniga i ämnet men har inte gåvan att framställa dessa. Var aktiv medlem i Borås Föreläsarförening 1982-88 så jag kan sålla agnarna från vetet.
När C-G E föreläste satt man trollbunden. Först i Borås. Måndagen efter Palmemordet där han berättade om klassikernas betydelse för nutidsmänniskan och om ett möte han hade som guide åt O P i Jämtland.
Andra gången var på Bok-och Biblioteksmässan i Göteborg under en 20-minuters föreläsning om en udda svensk som var expert på gammelpersiska.
Minns bara förnamnet Erik.
Tredje gången var i Göteborg när han föreläste om Céline: liv och tänkesätt. Stockholm: Norstedt. 2003. Den boken äger jag och rekommenderas.
Han kände sympati för C:s förhållningssätt för att han praktiserade saker som andra bara hade teorier om. T ex så hade C en mottagning i bottenvåningen där han tog emot sjuka som ej hade medel att gå till avgiftskrävande läkare.
Persiska antologin : Eric Hermelins tolkningar av Carl-Göran Ekerwald
Erik Hermelin satt på hispan i Lund och översatte persisk poesi – inspirerad av sufismen. Erik var adelsman en hermelin bland katterna, släktens svarta får, antagligen med sina bjärta ovanor att smita från hispan efter mörkrets inbrott för att åka till Köpenhamn och fira. Nåväl korta eskapader, hämtades med polishjälp för att fortsätta sitt uppdrag att fördjupa sig i sufismens källor. Tycker att Carl-Göran har drag av Hermelin i sin jakt på arabism etc, han drog sig inte för att närma sig Cntralasienens filosofer.
D J Kotka!
Inte nog med han satt på hispan han bodde i ett träd i Slottsskogen i Göteborg. Han hade gamla smörgåsar i nattduksbordet! om det skulle komma någon på besök.
E H lär ha upptäckt persisk poesi, när han var utskickad av sin far att bli en handelsman, i Indien. ”Så kan det gå” som Kurt Vonnegut sa. Han var en originell människa i många avseenden.
Här kommer 2 radioprogram med C-G E.
https://www.sverigesradio.se/avsnitt/400079
En blixtförälskad fritänkare
29 min – mån 14 jul 2014 kl 11.00
Han gick som 86 åring och blev blixtförälskad. Och skrev för
första gången en diktbok – om sin käresta. Carl-Göran Ekerwald
med 50 böcker i bagaget upplevde i kärleken sin
”andra pubertet”. ”Denna morska, vackra, vilda kvinna”,
skaldade han. Sigrid Kahle, som kunde skälla ut honom med
arabiska förbannelser. Jag tyckte om det,
säger Carl-Göran Ekerwald till Martin Dyfverman i
Sommarsamtalet. Ett möte med en sällsynt fritänkare 90+.
—————————————————————————
Här kan den som vill höra C-G E. berätta om sig själv.
https://www.sverigesradio.se/artikel/carl-goran-ekerwald-onskegast-i-p4-jamtland
Carl-Göran Ekerwald önskegäst i P4 Jämtland
Publicerat onsdag 15 februari 2017 kl 10.15
Ett personligt möte med författaren Carl-Göran Ekerwald
där han berättar om sin skoltid i Östersund, koranen och
dagens livsstil.
Carl-Göran Ekerwalds författarskap består av romaner,
noveller och en stor mängd kulturhistoriska essäer.
Han har under alla år också varit en flitig kulturjournalist
i svenska dagstidningar.
Just nu aktuell med boken: En fritänkare läser koranen.
– Koranen är en fantastisk bok för den är mer förlåtande,
säger Carl-Göran Ekerwald till P4 Jämtland.
Min positiva sida kommer från att jag är stenbock, stenbockarna
tror alltid att allt slutar bra, säger den 93-årige författaren
med ett skratt.
Leif Landin
[…] i vida kretsar. På sin blogg skrev Knut Lindelöv häromdagen en nekrolog över Carl-Göran. Tack för allt du åstadkommit Carl-Göran Ekerwald! Slutligen rör sig Lennarts text, naturligtvis, också mellan associationer i läsarens […]