Bloggen går nu in på 14:e året. Jag fick domänen lindelof.nu av min dotter Julia när jag fyllde 60 (2005). Hon förstod att detta skulle passa mig och tillfredsställa min skrivklåda. Sedan dess har det alltså pågått. Förstår inte vart tiden tar vägen.
Första sju åren blev det mellan 1 och 10 inlägg i månaden. 2012 började Mats Parner medarbeta och har hittills skrivit inte mindre än 258 artiklar. Något senare samma år tillkom även Henrik Linde, som tills idag skrivit 120 artiklar. Med detta kunde publiceringsfrekvensen ungefär fördubblas. 2014 tillkom också Anders Persson, som till idag skrivit hela 338 artiklar. Flera långa serier; förra året bland annat den om upptakten till ryska revolutionen i hela 45 avsnitt, framför allt byggd på nydigitaliserade tidningsarkiv i fyra länder. Ett pionjärarbete, varken mer eller mindre.
Flera andra har också tillkommit under åren. T ex Bengt Svensson i San Francisco och Jan Arvid Götesson i Australien. Men listan är ganska lång på personer som sporadiskt bidrar med intressant material.
2018 har varit ett bra år. 2017 hade vi 117.000 unika besökare och 2018 faktiskt något färre; 110.000 (30/12). Antalet sidvisningar (artikelläsningar) har däremot ökar från 354.000 (2017) till 404.000 i år. Det betyder att läsfrekvensen ökat 14% totalt, men att antalet besökare minskat med 6%, alltså att något färre besökare läser fler artiklar i genomsnitt. Antalet artikelpubliceringar ökade från 600 förra året till 655 i år och antalet kommentarer ligger på ungefär samma nivå, ca 2500.
Framtiden är dock oviss. Flera omständigheter gör att situationen kan ändra sig. Var allt landar under 2019 är för närvarande oklart, men arbetet med sajten är mycket stimulerande och jag tror att många har glädje av publiceringsverksamheten.
Bloggen är numera självbärande. Bidrag kommer in som täcker fasta kostnader för serverhyra, avgifter, tekniskt underhåll och support.
De tio mest lästa artiklarna 2018 äro följande:
Med detta tackar jag alla bidragsgivare, medarbetare och läsare och önskar alla ett…
Gott nytt År!
…
Tillägg 2 januari 2019
Ovanstående bygger på statistik från WordPress. Enligt Google Analytics hade sajten 532.213 sidvisningar 2018 varav 314.802 ”unika” vad det nu innebär.
Även tio i topp-listan ser lite annorlunda ut:
Ja, då är det bara att säga ”Gott nytt år!” (och kanske fundera på om 2019 bjuder på en ny världsekonomisk krasch eller andra otrevligheter som kan generera många nya spännande bloggposter).
Grattis Knut och medarbetare!
Tack Knut!
En ljuspunkt i allt det dunkla. Det som hände mellan Nord- och Sydkorea är nog i alla fall ett gott tecken, eller hur? Få se hur länge vi kan hålla på… och ingen jejering har vi heller… fast jag märker ingen skillnad… ännu. Men, som sagt, jag tror en mix av S och M vore en succé. Då löser man ju problemet Åkesson. Så kan han fundera på om han vill växa eller sitta i värmen, med pension och landshövdingepost så småningom. Han har ju fått hela gänget att ta ett steg till höger i alla fall. Inte kattskit.
Rysk TV har tillfälligt ställt in den sedvanliga, så här på nyårsafton, serien av gamla sovjetiska filmer. Putin är redan på plats i Magnitogorsk. Var någonstans kollapsar ett helt hyreshus? Vi pratar ju inte om en jordbävning, utan en gasexplosion på andra våningen.
Stefan Lindgren uppmanar till läsning av Masha Gessen, en uppmaning som jag följt. Och jag håller med honom. För mig gav hennes bok om Putin, (Mannen utan ansikte, tämligen lättläst) en hel del intressanta insikter, på ett indirekt sätt om både Ukraina och Vitryssland.
När familjen bodde i England fick vi en dag hem ett brev som berättade att vi vunnit i ett lotteri som vi deltagit utan att veta om det. Vinsten var en summa mellan £ 1 och £ 10.000. Exakt hur mycket kunde vi få veta om vi ringde ett speciellt telefonnummer.
Jag lyckades hejda min hustru från att ringa. Jultomten finns inte och förmodligen var 99% av vinsterna £ 1 men säkert skulle samtalet kosta ett och annat £. Det gällde alltså en kraftig statistisk snedfördelning.
Jag undrar om något liknande gäller för statistiken ovan. Hundratiotusen ”unika besökare” låter ju jättebra. Men när samtidigt den mest lästa artikeln bara lästs av drygt sex tusen ”unika besökare”, undrar man hur mycket de återstående hundrafyra tusen ”unika besökarna” fått ut av sajten.
Av ”Tio i Topp” listan framgår att antalet läsare planar ut mot 1500. På mig verkar det vara realistiskt att tro att sajten har 1000-2000 ”trogna besökare”.
Anders P!
Begreppet ”unika besökare” används flitigt i jämförelse mellan olika sajter. Det är det säkraste måttet på trafikens storlek. Vad detta konkret betyder är svårare att beskriva. Som jag fattat det är det hur många anrop från olika ip-adresser (”personer”) som inkommit under året (i detta fall). Siffran 110.000 inbegriper allt från personen som råkat komma in på sidan en enda gång av misstag till den som liksom du besöker sidan flera gånger per dag.
Antalet sidvisningar (404.000) är hur många gånger någon klickat på någon artikel ö v t under året.
Den ”säkraste” siffran tror jag är hur många gånger en enskild artikel öppnats av olika besökare (administratören undantagen). Om sedan alla dessa läst artikeln från början till slut kan man förstås inte veta.
Hur man ska få ett mått på återkommande (trogna) läsare är svårt. Det är förstås också svårt att jämföra med hur många prenumeranter en tidning har t ex. 324 personer har bett om en påminnelse via e-post efter varje ny publicering. Men eftersom det finns flera andra sätt att få påminnelser om nya publiceringar på bloggen, facebook t ex – där 1502 stycken får påminnelser – kan man inte veta hur många läsare bloggen har. Det enda säkra är att antalet ”unika besökare” inte ökat och att antalet ”sidvisningar” ökat under vald tidsperiod.
På rankingsajten Blogtoplist har bloggen legat bland de tio främsta i kategorin ”politik” under flera år. Just nu på 2:a plats efter oslagbara Svensson. Men det finns många andra mycket större bloggar som inte registrerat sig på Blogtoplist.
Unika besökare per år kan innebära återkommande besökare. Detta då cookies tas bort automatiskt efter en viss tid. En person som lästa en artikel i januari räkans i allmänhet som en ny unik besökare när han återigen läste en ny artikel i december. Jag vet inte hur lång tid wordpress behåller information om en besökare. Det kanske bara är en vecka? En månad? När ingen info längre finns kommer besökaren att räknas som unik igen.
Samtidigt är det också så att olika besökare på samma ip-adress, dvs ett kontor, ett café, ett hem sannolikt räknas som samma unika besökare av wordpress. Google Analytics har däremot troligen så mycket information om besökaren att de kan räkna dem som olika unika besökare.
Det wordpress räknar är unika sidvisningar. Samma problem med detta som med unika besökare. Google Analytics ger även siffror på totala antalet sidvisningar.
Google Analytics visar i allmänhet färre unika sidvisningar och färre unika besökare än wordpress egen statistik. Google anses också mycket mer tillförlitligt och är det som används som grund för mer officiell statistik som KIA-Index och SIS-index. Jag brukar redovisa siffrorna från både wordpress och Google Analytics.
Anders S!
Tack för detta. Jag har inte trängt in särskilt i detaljerna. Du har säkert rätt. Jag har också Google Aanalytics, men det ger andra siffror. Det enda statistiken duger till är att jämföra trafikmängden mellan olika tidsperioder. Sajter kan jämföras på adekvat sätt på t ex Blogtoplist.