Överste Wolfgang Richter. (Foto från GCSP.)


En artikel i tisdagens Berliner Zeitung har rubriken ”Militärexpert bedömer att i USA är man villig att förhandla”. Wolfgang Richter, säkerhetsexpert och militär, ”ser att USA arbetar mot en förhandlingslösning. Europa har ännu inte anpassat sig till den nya situationen”.

Tidningens reporter Thomas Fasbender intervjuar den tyske pensionerade översten och säkerhetsexperten Wolfgang Richter om kriget i Ukraina, vapenleveranser med mera. Fasbender frågar angående säkerhetskonferensen i München i februari i år, där det inte verkade som de europeiska politikerna var intresserade av en förhandlingslösning på kriget i Ukraina, om det inte tyder på att de fortsätter att arbeta för en ukrainsk seger?

På det svarar Richter: ”Att tro att man kan driva en kärnvapenmakt till ruinens brant och tvinga fram regimskifte är inte bara en illusion, utan också oansvarigt. En upptrappning av konflikten skulle i första hand drabba Ukraina och de europeiska grannarna. Jämför vi de militära resurser som Ukraina och Ryssland har tillgång till under överskådlig tid, kan man dra slutsatsen att det inte är militärt uppnåeligt för Kiev att återställa 1991 års gränser. Det är vettigt att söka en politisk lösning.” Eftersom en realistisk seger inte finns i sikte påpekar han också att det vore direkt omoraliskt att uppmuntra ukrainarna att dö för ”våra värderingar” och ”vår säkerhet”, och samtidigt utesluta förhandlingar.

Men vill Väst förhandla frågar Fasbender? Richter svarar att i USA diskuteras frågan mycket mer nyktert än i Tyskland. Här triumferar moraliserandet över realpolitik och förhandlingar är förräderi. I USA är man villiga att förhandla med Ryssland för att skydda sina egna säkerhetsintressen. Det handlar främst om att Washington vill säkra kärnvapenstabiliteten. I den amerikanska strategin är Kina viktigare.

Och hur är det med européerna undrar Fasbender? Europa har ännu inte anpassat sig till den nya situationen och ännu inte hittat en övertygande strategi, säger Richter. Det får inte styras av förhoppningar och önsketänkande. Ryssland förblir vår regionala granne. En lösning på den övergripande geopolitiska konflikten i Europa är nyckeln till att få slut på kriget i Ukraina. Vi kan inte lägga denna uppgift på Kiev utan vi måste själva prata med Ryssland, säger alltså Wolfgang Richter.

Föregående artikelUkrainakriget i dagens DN
Nästa artikelI huvet på en gammal gubbe
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

2 KOMMENTARER

  1. Om USA och Nato vill förhandla måste man väl först erkänna att man är i krig med Ryssland, vilket man inte officiellt gjort (än). Och Ukraina måste då också erkänna att man inte är en suverän stat. Vilket de har förnekat.

    Villkorslös kapitulation borde rimligen vara Rysslands svar.

  2. Världens maktmänniskor är sannolikt inte utrustade med något unikt högtstående gott omdöme i fråga om att göra kloka beslut för att förhindra katastrofen. Deras val i avgörande frågor kan som hos vilken annans grundas på prestige, osanning eller dålig rådgivning.

    Med tanke på att människan står som aldrig förut nära ett globalt sammanbrott måste hon besinna sig och använda sitt bästa civiliserade verktyg, nämligen samtalets unika möjlighet.

    Det är den vägledande förmågan vårt moraliska omdöme i historiskt perspektiv skapat lösningar i samförstånd. Risken att inte försöka kan ha ett alldeles för högt pris.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.