”Nu gäller det att vara observant om USA lyckas provocera Kina och hur det började. Det är lätt att glömma om det eskalerar. Vi kommer ju ihåg Tonkinbukten 1964.”
Så skriver Tommy Sjöberg i ett mejl och bifogar följande Text-TV-bild. Nyhet i skymundan.
Fascinerande hur SVT(?) formulerar artikeln; ”Peking betraktar Taiwan som en illegal utbrytarrepublik.”, som om det bara är Kina som gör det, den sortens subtila propaganda som smyger förbi mångas kritiska tänkande. Men nästan alla länder, och FN, inklusive USA betraktar Kina som ett enda land där regeringen sitter i Beijing (Peking?) och att Taiwan är en provins i Kina. Blinken sade det uttryckligen senast vid sitt besök i Kina och det står tydligt på USA:s State Dept’s hemsida.
Det är så vanligt med denna subtila propaganda att många människor tror att Taiwan faktiskt är en egen nation. Och USA har en ökande styrka med soldater i Taiwan! Kongressledamöter gör ”statsbesök” till Taiwan! Och de pumpar in pengar till ”NGOs” som uppmuntrar eller arbetar hårt för att påverka människor till att bli mer fientliga mot Kina, mer tajta med USA/väst och vilja göra uppror och bilda en egen nation. Det är inte klokt.
Varken SVT eller SR är så neutrala, sakliga och objektiva som de påstår på sina hemsidor.
Niclas H!
Jag håller med dig i den bild du ger hur USA bearbetar regioner där man ser en möjlighet att skapa spänningar. Men jag tycker det är bra att SVT och Text-TV visar vad man har sina sympatier. Pedagogiska motiv är mitt motiv för att förmedla texter som dom flesta svenskar kan hitta och reagera på.
Vi som kommenterar här på lindelof.nu måste nog betrakta oss som en liten mus som ryter i den stora manegen. Har tyvärr inga konstruktiva förslag att få den tysta majoriteten att läsa våra texter.
Av en tillfällighet så låg det ett nummer av FEMINA på sätet brevid mig i måndags när jag åkte buss X1 mellan Sannegårdshamnen och Partille. När jag bläddrade igenom den så uppenbarade sig en helt
ny värld ”din nya hudvårdsrutin” På förstasidan kan man läsa ”Berör på djupet. Tar ytan på allvar” och vi pensionärer beskrivs som ”generation Keps” den enda text jag studerade närmare var av Carolina Klûft som berättade att hon deltar i ett FN-projekt som
ambassadör för hållbar utveckling. Hon har nog en stor påverkan för tjejer som idrotts-ikon. FEMINA har en upplaga på 49.000, har bara sett den hos en iransk damfrisörska som klipper mig var 4:e månad.
Man kan göra sig lustig över tidningens inriktning men kan tänka mig att den är viktig för unga tjejer.
Taiwan är lite komplicerat och förhållandena missförstås ofta. Taiwan själva anser att man är det rättmätiga Kina och kallar sig för Republic of China (ROC) ibland med tillägget ”on Taiwan”. Peking anser att det är en del av folkrepubliken Kina. Taiwan fungerar dock i praktiken som en helt självständig nation i det mesta, det finns de som vill deklarera självständighet som nation men det är en minoritet och det skulle förmodligen bli en för stor provokation mot Peking.
Trots det spända förhållandet militärt så finns omfattande handel med fastlands Kina och många som reser mellan de två. Jag har varit där och på flygplatsen finns en särskild kö för fastlandskineser som alltså inte betraktas som utlänningar. Det är i sig ett mycket trevligt ställe att besöka. Svenskar behöver inte visum och det är lätt att ta sig fram på ön.
Från början en militärdiktatur men numera en god demokrati och det råder ett välstånd ungefär som i Västeuropa. Taiwan är ledande på tillverkning av halvledare som är så betydelsefulla för elektronik, även för fastlands-Kina. Nog borde man kunna få till någon fredlig lösning, lite symboler som en gemensam flagga, gemensam utrikes representation o s v så ön får fortsätta att vara ifred.
Vet vi bakgrunden blir Taiwan inte särskilt komplicerat och svårtolkat. Alla (förnuftiga) inser att den inte så ”lilla” ön är del av Kina. Dock inte en del av folkrepubliken utan representerande förlorarsidan i inbördeskriget (många benämner det befrielsekriget) 1945–1949 som med sin ledare Chiang Kai-chek flydde fastlandet för att ”fortsätta” Republiken Kina från ön Taiwan.
Det är naturligtvis bara en tidsfråga när centralregeringen i Peking beslutar att sätta punkt för ”frifräseriet” och, som man gjorde i Hongkong för ett par år sedan, förenhetliga styresformen i hela Kina. Troligast kommer detta inte att kunna göras utan vapenmakt och leda till krigiska förvecklingar innan ordningen återställs. Utrikespolitiskt innebär detta att ”gamla” ordningen (1949–1972) återställs med omvända förtecken.
För världsfreden är den intressanta frågan om USA kommer att gripa in (säkert) men framför allt på vilket sätt det kommer att ske. I nuläget får Ukrainakriget ses som ett test av en metod att ”försvara” imperialismens landvinningar. Utgången av konflikten där blir sannolikt ytterst avgörande för USA:s svar på Folkrepublikens insatser att återställa enhetlig politisk ordning i landet. De som vurmar för en ukrainsk ”seger” på slagfältet kan mycket väl bidra till att det tredje världskriget börjar i Sydkinesiska havet, kanske direkt i Formosasundet, och slutar i en Big Bang då kvarvarande kärnvapenstridsspetsar (och världen som vi känner den) går under genom att användas för det ändamål de uppfanns och prövades första gången i närområdet. Bättre med eld upphör och fredsförhandlingar enligt min enkla mening.
Tja, jag minns att jag läst (någorlunda nyligen, senaste året typ) att många Taiwankineser tror att Taiwan och Kina kommer att ”bli sams” i framtiden, utan blodspillan, och inte om hundra år men kanske tio. Och har inga problem med det utan tycker att det är naturligt. Jag minns inte var jag läste det så det kommer säkert att ifrågasättas eller inte tros på, och även om jag gräver fram källan så duger den säkert inte åt samma personer ändå. Oavsett, ”utan blodspillan” kommer USA att kämpa emot med näbbar och klor och miljontals, om inte miljarder, dollar. Taiwan är ju designerat att bli USA:s nästa Ukraina.
USA sitter i klistret. Inte bara är Kina nästan ikapp USA:s militära styrka, de har redan gått om med sin ekonomi, de är på väg upp genom BRICS och BRI (Belt and Road Initiative). Och nej, det är inte debt-trap diplomacy, det har t o m Kina-hatande tankesmedjor i USA förklarat är en propagandamyt. Ren projektion, eftersom det är vad USA sysslat med i decennier, läs t ex Confessions of an Economic Hit Man av John Perkins. Ändå har jag kamrater i min lokala vänsterpartiklubb som tror på det… så jag har hoppat av min fantasi att engagera mig politiskt och göra bra skillnad, om så bara i lilla Skövde.
Och USA gillar inte att sitta i klistret, eller att andra nationer hotar dess planetära hegemoni. Så synd då…
Tack, Niklas H, för din intressanta kommentar!
Vi kan ju alltid hoppas att utsagespersonerna i dina källor kan få rätt i sina förmodanden, fast jag tror nog att utvecklingen kan gå snabbare än de förhoppningsvisa tio åren och då kanske (eller högst troligt) sitter inte jag i historiens vittnesbås. Men de kan ju få rätt ändå och de nu regerande imperialisterna få fel. Jag noterar med glädje att du biträder huvuddragen i min lilla analys om Ukrainakriget som trolig föregångare till skärmyttslingar i sydkinesiska sjön.
Varför inte engagera dig i FiB/K. Till nästa stämma kommer det finnas en motion som yrkar på att varje medlem ska få full rösträtt på stämman. Det är en naturlig utveckling som tiden mer eller mindre har bestämt för oss.
Då får vi ett forum att (åtminstone tidvis) diskutera och vari det är fler som vill resonera om dessa avgörande frågor inför framtiden. Men som nuvarande föreningsledning inte förefaller ha tillräcklig kapacitet att låta fungera fullt ut. Egentligen är det ju bara fråga om prioritering och den är nu helt höljd i dunkel för ordinarie medlemmar, som jag är nu även om jag såväl haft framträdande förtroendeposter (som kassör och styrelseledamot) tidigare som ständigt varit stämmodelegat (utom ett år när jag straffades för mina åsikter och ej valdes, delvis med stöd av sådana som nu lämnat föreningen). Jag har inga synpunkter på det utan håller fast i mina ståndpunkter och representerade min avdelning igen på årets stämma. Vi som hyllar ett fritt meningsutbyte stannar säkert kvar i en förening som stadigt har värnet om yttrandefrihet som absolut grundval.
Kina har inte gått om USA i BNP, i vart fall inte i officiella siffror. Och i nuläge tycks man ha ekonomiska problem. UI redovisar för 2022 en BNP för Kina på 17.000 miljarder USD per capita 12.720 och för USA 25.000 miljarder US-dollar per capita 76.399.
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/kina/oversikt/
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/nordamerika/usa/oversikt/
Dennis Z!
Det tar jag som en väldigt fin komplimang, tack!
Ja, jag ska leta upp FiB/Ks hemsida och se hur man gör.
Jag älskar att diskutera, men inte ”väder och vind” som det ofta blir i de flesta sociala situationer, på jobbet, med släkten o s v, utan allvarliga saker. Sådana saker som kanske avgör om vi kommer att dö en naturlig död (förhoppningsvis) många år från nu i framtiden eller i ett kärnvapenkrig om något år. 😉
Och jag vill aldrig sluta lära mig nya saker. Eller få reda på att jag har fel om jag har fel. Vissa här verkar argumentera utifrån en ideologisk ståndpunkt eller åsikt och måste få sanning och fakta att anpassa sig till ideologin/åsikten istället för tvärtom. Utan att nämna några namn. ;P
Lennart Petersen!
Nej, inte i BNP, det har du rätt i. Jag uttryckte mig slarvigt, förlåt.
Men som sidan du själv länkade till från Utrikespolitiska institutet (idéell och oberoende, he he, det tror jag vad jag vill om, men det är irrelevant just nu) säger:
”Mätt i köpkraft (PPP) var Kinas ekonomi större än USA:s redan 2014, enligt statistik från Internationella valutafonden”.
IMF kan man verkligen säga en hel del om, inget smickrande, men t o m de säger alltså att Kinas ekonomi är större än USA:s.
Nu är inte jag ekonom (är du?) men jag är hyfsat intelligent (enligt Mensa åtminstone 😉 ) och har hört och läst många ekonomer säga och skriva att BNP är ganska missvisande eftersom det inte tar hänsyn till många saker som kan skilja sig mellan länderna i förutsättningar, inflation, statsskuld och det ena efter det andra. Det är ungefär som att säga att en rubel knappt är värd en penny och därmed veta bombsäkert att Rysslands ekonomi är körd i botten. Vill man jämföra olika länders ekonomier så är det bättre att titta på PPP (Puchasing Power Parity) vilket ger en bättre bild av hur ekonomin mår och hur folket far, väl eller illa. Det låter rimligt.
Man kan tycka vad man vill om Kina, men de har utrotat absolut fattigdom. Har USA det? ”Världens rikaste land i världshistorien”, med uteliggare under nästan varje bro i varje stad, etc. Igen, på sidan du länkade till, var (2022) Kinas inflation 2,2 procent mot USAs 8,1 procent (jösses), BNP-tillväxt Kina 3,0 procent mot USA:s 2,1 procent (med noteringen igen att BNP inte säger allt). O s v.
Tittar man på en graf över Kinas och USA:s GDP PPP från 1990 till 2022 ser det inte bra ut för USA… jag har gjort diagrammet utifrån World Bank’s World Development Indicators database.
Det är utmärkt att USA hjälper Taiwan att bygga upp ett försvar mot imperialisterna i Beijing.
Precis som USA försvarar Japan mot Kina och Sydkorea mot den Odemokratiska Folkmonarkin Nordkorea.
Tom A!
Det är imperialisterna i USA som försöker provocera fram krig mellan Kina och Taiwan. Kina har tolererat Taiwan i 70 år och visar inga tendenser att expandera sitt inflytande med hjälp av krig. Varken Japan eller Taiwan behöver försvaras mot Kina.
Hela Asien behöver däremot försvaras emot USA som är överallt och infiltrerar.
Vad jag förstår så visar Kina prov på ekonomisk imperialism genom att göra länder beroende av kinesiska lån, men ingenstans finns något stöd för att Kina skulle göra som USA och börja använda militärt våld för att främja sina ekonomiska intressen.
Tom A!
Kom med något nytt! Det du skriver vet vi redan och har läst om och om igen!
Anders Åberg! Har du hört talas om Tibet?
Anders Å!
Nästan alla rätt! Den enda detalj jag vill peta lite på är den där om ekonomisk imperialism, eller debt-trap diplomacy som det kallas i västs propagandavärld. En internetsökning på ”debt-trap diplomacy china” ger en hel del träffar som pekar åt båda håll, MEN de flesta källorna som säger att det är sant (att Kina ägnar sig åt debt-trap diplomacy) är de vanliga propagandaorganen för USA-imperialism, samtidigt som många stora, ”respekterade” organisationer och medier t o m i VÄST (t o m USA) säger att det ÄR en myt och förklarar t o m varifrån den kommer och hur varje exempel som brukar ges är förvanskningar av sanningen.
För en enkel genomgång kan jag rekommendera alla att se Danny Haiphongs video från 29 augusti i år, mycket färsk m a o. Den är bara 30 minuter lång. Och är man stressad så kan man nöja sig med att se bara mellan ~ 5:30 och ~ 10:30 i videon.
Jag vet inte vilket parallellt universum Tom A lever i och det är det enda jag tänker säga om hans första kommentar. Vad det gäller Tibet så kanske Tom A behöver läsa på lite om Tibets historia, som en delvis autonom provins av Kina där CIA investerade i att träna och utrusta separatister vilket naturligtvis ledde till våld och att Kinas militär gick in, vilket gav USA något att skriva om i tidningarna om ”elaka Kina”. Som vanligt m a o. Det är ett gammalt recept och de använder det fortfarande, därför att genomsnittliga läsare i väst orkar inte läsa djupare än rubriker och löpsedlar om det inte rör dem direkt personligen. Som uigurer i Xinjiang, syrier under al-Assad, libyer under Gaddafi, etc etc Tom, läs något från någon källa som inte styrs av USA:s utrikespolitik. Jag kan hjälpa dig om du vill. Känner Tom A t ex till att Dalai Lama stod på CIA:s payroll i MÅNGA år? Vet Tom A hur Tibet såg ut under det (autonoma) religiösa styret? Vår kramgoa Lama hade en pinsam interaktion med en liten pojke ganska nyligen, inte för att det har med den här saken att göra, men ändå…
Niklas H och Anders Å!
VARNING! Jag tror Tom A kan vara ett troll (kanske t o m AI-genererat). Jag var dum som gav mig in i snabbpolemik innan hans realvärde fastställts. Precis som Bo A. Möjligen kan de vara samma person (eller komma från samma AI-robot) som vill förvilla diskussionerna här!
Troll eller ej, så är det en mycket tydlig tendens, eller kanske rentav organiserad kampanj att försöka projicera begreppet imperialism på Kina och Ryssland, samtidigt som man avstår från att ens prata om den verkliga imperialismen från USA.
Projektion har blivit norm i den politiska debatten i väst och man stöter på den överallt.
Jag är fortfarande en aning skeptisk till Kinas ekonomiska förehavanden i fattiga länder och både Kina och Ryssland är kapitalistiska stater där stora företag kan tänkas ha imperialistiska ambitioner, men jag ser inte att dessa företag lyckas fösa sina respektive regeringar och militär framför sig som i USA.
En stor skillnad är att militärindustrin i både Kina och Ryssland i huvudsak är statlig, plus då att bägge länderna hittills inte har kunnat utveckla någon aggressiv imperialism i den totala amerikanska dominans som rått sedan WWII.
Anders Å!
Tja, en annan skillnad är att Kina (åtminstone) inte verkar ha det i sina gener att de ska erövra och dominera andra, men däremot att handla, göra affärer med andra. De byggde en mur för att hålla ute horderna från norr. De har såvitt jag vet inte invaderat andra länder inom överskådligt historiskt perspektiv (jag kanske ha fel), däremot blivit invaderade av både Japan och Storbritannien. De efterskänkte 19(?) afrikanska länders skulder från BRI-projekt under Corona och är hela tiden öppna för att förhandla om banklånen. Jag vet inte vad mer de kan göra för att visa sin goda vilja. Allt jag ser är ett Kina som hjälper nationer förverkliga sin potential och utveckla handel genom att bygga infrastruktur, med nationerna som dirigenter och målet att båda sidor ska tjäna på det.
Men visst är det projektion från väst. Om det är någon som använt debt-trap diplomacy så är det USA, med World Bank och IMF som verktyg. Och ekonomiska torpeder, som John Perkins var länge och skrivit om i sin utmärkta bok.
Dennis Z!
Tom A är en verklig människa, fast med avvikande åsikter från många här om bl a Ukrainakriget. Han är förstås välkommen med inlägg som håller sig till sak, diskuterar och inte bara upprepar ”sanningar” som alla redan hört många gånger.
Knut L!
Tom A får naturligtvis ha vilka åsikter han vill. Bra att vi nu kan fria honom från trollmisstankar. Men för att få till det fria meningsutbyte som jag menar är grunden för denna sajt räcker det inte med att kort ange sina egna åsikter eller, som du säger, ”upprepa ’sanningar'”, hämtade från imperialisternas mytfaktorier. Man får ju bekväma sig att styrka sina förvärvade åsikter i frågorna med klara och tydliga resonemang. Annars får ju ens kommentarer likväl enbart en effekt samma slag som en trollattack.