Vad säger Östros och Borg?

5
436

Jag har inte förrän nu sett Johan Norbergs TV4-dokumentär Överdos, som kom redan i våras. Filmen drabbar på två plan, personligt och politiskt.

Hur ska jag göra för att i någon mån säkra min och mina barns framtid. Ska jag argumentera för att inte köpa den dyra bostadsrätten eller det nybyggda huset för flera miljoner, eller ska jag tänka att det ordnar sig. Ska jag köpa guld, antikviteter och konst för mina sparpengar, eller ska jag fortsätta att lita på att banken kan förvalta mina tusenlappar tills jag vill göra en utlandsresa eller installera en vattentoalett på Stjärnudden?

Ekonomin är ett politiskt fält som är mycket svårt. Talen är astronomiska och dynamiken obegriplig i världsmåttstock. Metaforerna för att förstå är klena. Spargrismodellen på familje- eller personnivå duger liksom inte för att förklara vad som nu händer. Då skulle det som nu händer inte hända. Men dopingmetaforen och bubbelmetaforen tror jag på. De förklarar åtminstone att vi lika säkert som amen i kyrkan går mot en ny global finanskris, större än vi någonsin sett maken till.

En vinkel saknade jag. Kopplingen till de pågående krigen i Palestina, Afghanistan och i Irak. Här jagas ju kasinoekonomins främsta smörjmedel eller dopingpreparat, oljan.

Sverige är också illa ute. Vi har inte ordning på vår ekonomi som man påstår. Vi har en bostadsbubbla som förr eller senare spricker. Vad säger Östros och Borg om det?

Bloggportalen Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelSvindlarnas triumf
Nästa artikelEn pedagogisk verklighetsdröm
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

  1. T.ex – skriver du, finns det något lockande alternativ? Men, va fan ä´ socialism egentligen? Jag har aldrig riktigt fattat hur det där skulle bli, fast en del kommunister var mina kompisar. Och jag har läst Människans rikedomar och ett par andra böcker.

  2. Läs om möjligheterna med modern teknik. Det är matnyttigare än att läsa om feodalbönder. Det är i den tekniska och vetenskapliga revolutionen som vi nu har möjligheterna till en global och rättvis planering, under förutsättning att den får rätt politisk styrning. Socialism alltså. Vilket i viss mån förutsågs av Marx och Engels för över 150 år sedan.

  3. Bra Knut!

    Att du börjat plöja i de intressanta fårorna. Norbergs dokumentär är ett neokonservativt mästerstycke som sätter fingret på den nuvarande ekonomiska krisen. Jag gillar egentligen inte Cato-konsulten Norberg, men här har han mot alla odds hittat rätt. Det finns hundratals liknande berättelser på Youtube och på diverse internetsidor med nyliberal prägel.

    Det är de högerkonservativa ideolologerna som förstått vad krisen egentligen handlar om. De har rätt i analysen. Tyvärr är deras förslag till ”lösningar” mycket bräckliga. Dessa högerliberaler anser att den nuvarande ekonomiska skuldkrisen beror på att kapitalismen inte får härja tillräckligt fritt.
    Inget svenskt politiskt parti diskuterar dessa frågor. De diskuterar istället ett antal miljarder hit och dit.

    En framgångsrik röd-grön politik förutsätter en ”blomstrande” kapitalism, ungefär som den såg ut 2001-2008. Då rullade hjulen på högvarv. Att det skedde på lånade pengar och tack vara FEDs lågräntepolitik är det ingen som talar högt om.

    Nu försöker man ta sig ur denna ekonomiska KRIS med samma medel osv som tog oss in i krisen, d v s med nollräntor och ännu mera lån och skulder. Utan denna doping brakar allt samman.

  4. Björn!
    Now we´re talking. Visst är modern teknik oundviklig, kan bara utnyttjas – men med med mer eller mindre bra resultat för de många människorna. Det finns ingen väg tillbaka i teknisk utveckling. Men, hur ska t ex den socialistiska planeringen och den dynamiska kreativiteten samverka och inte kväva varandra?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.