På DN Debatt den 14 december krävde Noshi Dadgostar att regerings planerade bygge av elkablar till kontinentala Europa måste stoppas. En samordning av Europeiska elpriser, vilket är regeringens uttryckliga ambition, skulle leda till ännu högre elpriser i hela Sverige. Och det kommer inte att sänkas av en ökad överföringskapacitet från norra till södra Sverige, utan bara betyda att elpriserna även norr om Dalälven kommer att öka kraftigt.
EU:s största elkonsument, Tyskland, har gjort sig beroende av rysk gas, vilket garanterar fortsatt skyhöga elpriser i hela Sverige, säger Dadgostar och vänsterns energipolitiske talesperson Birger Lahti.
De får mothugg av m-, c- och s-märkta energipolitiker.
I Dagens Industri den 21 december (tyvärr bakom betalvägg) får de däremot medhåll av statliga SSAB:s styrelseordförande Lennart Ervell, tidigare VD för gruvbolaget Boliden och ledamot i Svenskt Näringslivs styrgrupp för elfrågor. Han skriver:
”Man ska inte använda skattepengar för att lägga ut kablar för att få upp de svenska elpriserna till kontinentens prisnivå. Det får kraftföretagen göra. Det gynnar kraftföretagen men det missgynnar elkonsumenter och företag.”
Bara SSABs hybritprojekt (stål utan kol med Vattenfall och LKAB) kommer att motsvara c:a hälften av elkonsumtionen i Norrbotten. Det innebär en ordentlig ”kapitalförstöring. När ledningarna är klara behövs de inte”, säger Ervell vidare. ”Hela Industrisverige är byggt på förmånliga energipriser och stabila nät. Det håller vi på att tappa bort” avslutar han.
Dagens energipriser straffar hårt, dem som valde direktvärmande elradiatorer till sin nybyggda villa då det ansågs vara ett ekonomiskt utmärkt och miljövänligt alternativ i förhållande till den tidens 70-80 talets oljepannor.
Minns att det pågick en intressant diskussion bland elektrikerkolleger om vilket fabriksmärke som var utrustade med det bästa termostaret.
I dag under min sedvanliga promenad med vår bordercollie i ett villakvarter, mötte jag ett äldre par som berättade att de flyttat in i deras då nybyggda hus -140 kvm 1971 – som är installerat med direktvärme.
Ingen rolig elräkning för dem idag och andra som inte har möjligheter att omedelbart välja ett annat värmealternativ. Därtill, äldre människor som förmodligen känner kylan mer påtagligt än dem yngre.
Därför bra att Dagostar försöker ge röst åt alla de som plötsligt måste betala ett högt pris med sin låga pension, för en normal komfortvärme.
Lyssnade på vår nya s-märkta energiminister Khashayar Farmanbar i SVT när han fick frågan om våra höga elpriser och som sig bör använde han, mycket politikererfaren, intervjutiden med att inte svara.
Trist tycker jag, därför att bostadspolitik borde tillhöra en utav de absolut viktigaste hörnpelarna i socialdemokraternas välfärdsprogram.
Solpaneler, vindmöllor, luftvärmepump och bergvärme i all ära, men det löser inte alla omedelbara problem. Framför allt inte akut för husägare som av olika anledningar saknar möjligheter att välja bort elvärme. Så gäller även äldre som inte alltid är uppdaterade med marknadens nya värmesystem när erbjudande uppkommer i form av möjligheter till installationer, med stöd av olika skatteavdrag.
Varför orsakar att Tyskland bundit upp sig på rysk gas skyhöga elpriser i Sverige?
Bra fråga, Arne B!
Men den är lite avigt ställd. Tyskland (och i stort sett hela Västeuropa och även österut) har haft ved och kol som dominerande energikällor sedan hundra år tillbaka. Under förra seklet gjorde oljan sitt segertåg bland alla energikonsumenter. Oljepannor installerades i många hus, stora i stadens lägenheter och lite mindre i många fristående villor på landet. Sedan kom den farliga kärnkraften och tog en försvarlig del av energimixen.
Men så inträffade katastrofer, Harrisburg (USA) 1979, Tjernobyl (Sovjetunionen) 1986 och till sist den värsta av dem alla i Fukushima (Japan) 2011. Efter den sistnämnda beslutade Tyskland att snabbt avveckla alla kärnkraftverk och startade en kraftig utbyggnad av vindkraften. Men vi vet ju att vinden blåser inte alltid och vårt energibehov varierar inte på samma sätt utan ökar stadigt.
Tyskland har sedan länge förhandlat med Ryssland om gasleveranser för energiändamål. När dessa (av USA och av politiska skäl) förhindras och fördyras ökar otillfredsställd efterfrågan priset på el. Så ligger det till.
Tack Dennis!
Jag vänjer mig liksom aldrig vid, att det är en marknad på el. Det vore själklart, tycker jag, att Svensk el borde öronmärkas för Svensk konsumtion, och till ett icke-marknadsberoende pris. Men åter, är det inte intern brist, (kyla), och efterfrågan, som egentligen driver upp priset? Artikeln, och ditt svar, antyder dock att vi exporterar el till Tyskland, vilket väl måste tyda på ett överskott i vårt land?
Så för att avsluta, måste jag konstatera, vilket jag som sagt, hittills i a f, aldrig vänjer mig vid, att denna basprodukt är utsatt för, om jag får drista mig, spekulation.