Varför eldupphör med ett starkt Hizbollah och inte svagt Hamas som håller gisslan?

0
56

Rubriken är från Times of Israel. De skriver, att kanske är det en bra överenskommelse och att den kommer att hålla. Men kärnan i överenskommelsen är märklig. Israel och Libanon har antagit en serie villkor som är avsedda att vara bindande för en försvagad men ändå en mycket potent terroristgrupp, Hizbollah. Men de har inte undertecknat överenskommelsen, de kontrollerar tiotusentals drönare, raketer och missiler och har förmågan att använda dem.

De skriver vidare att Netanyahu erkände att avtalet inte uppfyller det uppsatta målet för kriget, att de 60.000 fördrivna invånarna i norra Israel skulle kunna återvända. IDF har alltså inte besegrat Hizbollah, det skulle kräva att erövra hela Libanon.
Netanyahu sa på tisdagskvällen att det fanns tre skäl till till att han accepterade vapenvilan. Iran är nu han främsta oro. IDF-trupperna behöver en paus och vapenförsörjningen. En vapenvila med Hizbollah isoleras Hamas, vilket kan hjälpa till att frigöra gisslan i Gaza.

Eldupphöröverenskommelsen mellan Israel och Libanon har lett till kritik och misstro. Israel behövde överenskommelsen om eldupphör. Men bosättarnas oro i norr måste tas på allvar, skriver Jerusalem Post. Dan Illouz uttryckte rädsla och varnade för att avtalet förlitar sig på internationella övervakningsmekanismer som ”har visat sig svaga och ineffektiva tidigare.”

Föregående artikelANDERV WALDEN: JAG BERÄTTADE OM DEN SVENSKA SKOLAN FÖR EN NORSK JOURNALIST – HON TRODDE MIG INTE
Jan Fredriksson
Började sitt arbetsliv som snickare. Läste vidare och studerade etnologi vid Lunds universitet, skrev doktorsavhandlingen "Politisk kultur och samhällsengagemang". Var redaktör för antologin "Vardagens politik" (Nordiska museet), "Folkhemmets sociala ingenjörer" (Carlssons förlag), "Att vinna med 96 procent" (Tankesmedjan Tiden) samt för ytterligare 35 olika dokumentationsprojekt.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.