I dagens UNT får kommunens ledande skolpolitiker svara på följande fråga (kvalitén konsekvent felstavat i hela artikeln):
Vad har friskolorna inneburit för kvalitéten i Uppsalas skolor?
Jag har valt ut fyra svar – S, Fp, C och SD. Kan du kära läsare säga vem som sagt vad av nedanstående alternativ?
1) ”Friskolorna har bidragit till att öka kvaliteten i alla skolor. De har gjort så att både kommunala skolor och friskolor har förbättrat det som de var dåliga på och framhålla det som de är bra på.”
2) ”Kvalitéten har ökat i och med att det blivit fler skolor med olika inriktning och pedagogik för eleverna att välja på. Men om man ser till betygsresultaten så vet jag inte vilken effekt friskolorna har haft.”
3) ”Uppsala har haft en viss överetablering av friskolor, där Doctrina och GUC fått lägga ner. Vi är generellt positiva till friskolor så länge de inte konkurrerar ut de kommunala och så länge vinsten återinvesteras i verksamheten.”
4) ”Jag tror att friskolorna bidragit till att kvalitéten förbättrats över tid. Det är hälsosamt med konkurrens mellan olika aktörer som erbjuder utbildning. Det är viktigt att kommunen erbjuder elever och föräldrar en ranking av skolor, öppna jämförelser förutom ranking, efter givna parametrar.”
Ge mig nu ett förslag på vilken partiföreträdare som givit vilket svar? Rätt svar meddelas så småningom. Hedersomnämnande till den som svarar rätt utlovas. UNT-prenumeranter får gärna kommentera men inte tävla.
Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: friskolor, Uppsala kommun, UNT
Mitt svar, men det är svårt när alla folkas i mitten…
1 = (Fp)
2 = (V)
3 = (s)
4 = (Mp)
…hälsar
inge n
Jag tycker att den viktigaste frågan är vad ordet kvalite innebär? Det kan ju ha olika betydelse för dig, mig eller nån annan. Hela diskussionen är ju totalt meningslös utan en gemensam definition.
FP, C, S och SD gissar jag.
Rätt svar är: 1 – Fp, 2 – S, 3 – SD, 4 – C.
Uppgiften var alltså omöjlig, kan endast åstadkommas med ren flax. Alla fyra säger i princip samma sak, det var min poäng. Det som dock skrämmer särskilt är att SD låter mer som S än vad S gör här.