
yssar och ukrainare har deltagit i en två timmar lång medborgardialog för första gången på många år. Detta som en del av en samtalsshow fri från ”politik”. Värd för programmet ”Vi måste samtala” var den ryska statliga ”Channel Rossiya 1”. Från början var det tänkt att värdskapet skulle delas med den privata ukrainska TV-kanalen ”NewsOne” – tills denna kanal ställde in sitt deltagande på grund av dödshot mot dess journalister och på grund av påtryckningar från regeringen i Kiev.
Rossiya 1 lyckades trots detta ge röst åt både ryssar och ukrainare, inklusive ”kändisar” och vanligt folk, genom att inbjuda en del av dem till sin studio i Moskva och kontakta andra via Skype.
”Inte vårt krig”
Efter att ha varit åtskilda genom år av konflikter i östra Ukraina och ett bittert gräl mellan Moskva och ”post-Maidan kuppmyndigheterna” i Kiev så efterlyste deltagarna i showen endräkt mellan de två grannationerna, och ett slut på den besinningslösa konflikten som skadar förhållandet dem emellan.
Efter att detta inträffat så har officiella kontakter mellan de två länderna i stort sett reducerats till ett minimum. Trots att Moskva vid upprepade tillfällen visat sin beredskap för dialog så har Kiev vänt sig till sina uppbackare i Väst och klassat Ryssland som en ”aggressiv stat”.
Detta förhållande har lämnat många människor på bägge sidor av gränsen åt sitt öde. De ukrainska myndigheterna stramade kraftigt åt besöksreglerna för ryssar och bannlyste alla män mellan 14 och 60 år vid ett tillfälle. Den begränsningen hävdes senare, men ryssar som önskar besöka Ukraina måste genomgå ”utökad bakgrundskontroll” och kan komma att avvisas vid gränsen.
Kiev har också bannlyst vissa officiella ryska personer, som skådespelare och sångare, från att komma in i landet överhuvudtaget. De har klassats som ”ett nationellt hot”. Till detta kan läggas att den ukrainska nättidningen Mirotvortes (Fredsbevararen) har publicerat en ”hitlista” som klassificerar människor som ”statens fiender” för att till exempel ha besökt Krim utan Kievs medgivande, eller för att bara ha kritiserat Ukrainas regering eller officiellt ha stött Moskvas inställning.
Under åren som gått har listan med påstådda fiender till staten växt till att omfatta flera tusen människor, inklusive oppositionspolitiker, människorättsaktivister, bloggare, journalister, filmskapare och till och med popmusiker – varav en del internationellt kända som den brittiska legenden Roger Waters eller den i USA födde boxaren Roy Jones jr som blev rysk medborgare år 2017.
Många av deltagarna i den TV-sända konferensen, inklusive de som fötts och bor i Ukraina under årtionden innan de av olika skäl flyttat till Ryssland, klagade på att de inte kunnat träffa sina släktingar på många år beroende på Kievs restriktiva politik.
”Alla vill ha fred”
Andra sade att de aldrig skulle bryta banden med folk på andra sidan gränsen. En ukrainare sade till och med att han, om Kiev skulle stänga den officiella gränsen mot Ryssland, skulle passera till fots någon annanstans. Otaliga gäster återgav också sina personliga positiva erfarenheter rörande de bägge länderna, och förklarade återigen att förhållandena mellan de två folken alltid hade varit varma och fria från missunnsamhet.
”Alla har blivit trötta på politik, alla vill ha fred” sade den ukrainske producenten Yury Falesa, när han speciellt talade om den svåra belägenhet som de rysk-ukrainska familjer hade, då de separerats på grund av sammanbrottet i förhållandet mellan Kiev och Moskva.

Folk på bägge sidor välkomnade den TV-sända konferensen och menade att en återupplivning av ett meningsfullt tankeutbyte verkligen var på tiden.
”Jag är så glad att ett samtal kommit igång. Många talar också om att föra fram liknande TV-sända konferenser framöver. Folk skall samtala, de skall inte leva i hat”, sade den ukrainska skådespelaren Lidia Chashchina som rest till Moskva från Ukraina för att kunna delta i framförandet.
Kommer det att bli töväder i relationerna?
Den TV-sända konferensen prisades av chefen för Kievs ”Center for Political and Conflict Resolution Studies”, Mikhail Pogrebinsky, som uttryckte förhoppningen att en sådan genuin dialog mellan folk skulle kunna bidra med ”töväder” i förhållandet mellan Ryssland och Ukraina.
Kreml har på samma sätt välkomnat initiativet.
”Trots den politiska och diplomatiska turbulensen mellan de två nationerna, bör man inte överge en hövlig dialog mellan folken” sade Dmitry Peskov, talesman för den ryske presidenten Vladimir Putin.
Samtidigt som en del gäster på showen uttryckte förhoppningen att Zelensky någon gång skulle komma att ändra Ukrainas politiska kurs för att försöka återupprätta förbindelserna med Ryssland, så verkar det kylslagna mottagandet som händelsen fått i Kiev antyda något annat.
Premiärminister Vladimir Groisman menade att en sändning av showen skulle ”gynna” Ukrainas ”fiender”. Förre premiärministern Petro Poroshenkos parti, som stort förlorade omvalet i april till Volodymir Zelensky, avfärdade konferensen som Moskvas ”verktyg för inflytande” med avsikt att kunna påverka de nära förestående parlamentsvalen.
Zelensky kallade det för ”ett billigt men farligt PR-jippo” med avsikt att dela ukrainarna i två läger.
Kanalen NewsOne var utsatts för en massiv påverkanskampanj från myndigheterna och nationalisterna i Ukraina, med avsikt att släppa konferensprojektet. Programledaren klagade över den enorma smutskampanj som ett antal politiska partier satt igång före showen, med protestdemonstrationer utanför kanalens kontor. Kanalens journalister fick också ta emot ”otvetydiga dödshot”.
Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) siktade också in sig på kanalen, och uppmanade andra regeringsorgan att vidta åtgärder mot den för att ha hjälpt ”angriparlandet” att sätta igång vad den (SBU) ansåg vara en ”propagandakampanj mot Ukraina”. SBU och överåklagaren gick så långt att de startade en undersökning om ”landsförräderi”, en anklagelse som riktas mot ledningen för NewsOne.
Zelensky har nyligen per telefon kontaktat Putin, i ett första direktsamtal mellan de två ledarna – trots att det tog honom mer än en månad efter sin installation, att göra det. Samtidigt med detta så väntar cirka 70 procent av alla ukrainare på direkta samtal mellan Moskva och Kiev, enligt NewsOne.
Originalartikeln från RT den 12 juli, i översättning av Bertil Carlman.
Rätta mig om jag har fel, men jag läste för en tid sedan att Vladimir Putin, när han på en websajt talade om ”ryssar, ukrainare och vitryssar” som ”broderfolk” blev censurerad eller försedd med en varningsskylt om ”desinformation” eller ”rysk påverkan”. Putin skulle nämligen med dessa ord ha velat bereda marken för annekteringar av de två andra länderna!
Stackars Stefan Löfven om han skulle tala om det norska ”broderfolket”. Det kommer att uppfattas som förberedelse till en massiv svensk invasion. Eller, ännu värre, om den danske statsministern tar samma ord i sin mun: vi kommer då alla att se Kristian II:s vålnad på väggen, danska planer på att återskapa Kalmarunionen och upprepa ”Stockholms blodbad”!
I övrigt vill jag upprepa vad jag skrev i ett av mina reportage från Ukraina. När jag till en kollega sade att, vad som än hänt, tror jag att i internationell måttstock är Ryssland Ukrainas bästa vän, blev han först tyst och sade sedan:
– Ja, det tycker min hustru också…
från SVD
Den ukrainska tv-kanalen 112 Ukraina besköts tidigt på lördagsmorgonen (2019-07-13) med en granat, bara dagar innan den planerat att sända en kontroversiell dokumentär där Rysslands president Vladimir Putin medverkar.
Tack Bertil Carlman för värdefullt översättningsarbete (både för denna och för andra artiklar)!
Vet någon om allmänheten i Ukraina fick möjlighet att se TV-konferensen ifråga?
Någon (eller några) har blivit upprörda över att Redax publicerar ”rysk propaganda”. Men ”propaganda” är inte detsamma som ”fake news” eller ”desinformation”, det är just motparten som presenterar sin syn på saker och ting. De som ville ha mer insikt kan gå in på Stefan Lindgrens alerta Nyhetsbanken som har ett klipp ur rysk TV om denna sak.
På tal om ”propaganda” så vill jag förmedla erfarenheten att BBC är mycket skickligare än SVT, genom att de ofta låter motparten komma till tals. Det var något de lärde sig under 2:a världskriget då deras ”pro-brittiska” propaganda blev mycket effektivare eftersom BBC också medgav egna fel och återgav tyska uppfattningar.
I dagens BBC:s rundabordssamtal med utländska journalister stationerade i London finns ibland också en rysk representant, som ger en ”rysk” syn på händelserna. Otänkbart i Sverige – han skulle ju kunna vara ”Putinanhängare”!
Jag råkar ha en sonhustru som är ryska från Charkov. Kom inte på den saken förrän jag hade hunnit skicka in min ovanstående fråga till bloggen.
Ställde därför frågan till henne: ”Kunde allmänheten i Ukraina se TV-programmet?” (och bifogade en länk från RT).
Elena hittade tv-programmet på nätet, frågade sina släktingar i Ukraina och återkom ikväll med svaret: ”… har nu tittat på tv-konferensen (låt oss prata), det ukrainska folket fick inte se den
”
Knut L!
Jag och min fru har haft en strid ström av besökare från Ryssland och Ukraina under sommaren.
Min tanke var att sammanfatta dessa besök i två gästbloggar, den ena med utgångspunkt från slaget vid Kursk, det största och helt avgörande slaget under andra världskriget (läs Jan Myrdal), och som pågick för fullt för exakt 76 år sedan och som ledde till Ukrainas befrielse från den tyska ockupationen.
Min frus kusin, vars far deltog i slaget, var på besök från Kiev för ett par veckor sedan och berättade mycket intressanta historier om sin fars strider på den södra Kurskbågen i Nikolaj Vatutins Voronezj-front.
Min andra tilltänkta gästblogg avsåg rysk desinformation, där jag hade tänkt ta upp MH17, Skripal och rysk doping. I det sistnämnda (doping) givetvis i egenskap av den ende svensk som vet något.
Men att skriva gästbloggar kräver inspiration, och en översättning av RT från engelska till svenska på din blogg (varför behövs det?) dödar helt klart all inspiration.